Top 7 stvari koje treba posetiti u Dubaiju

Poznat kao jedan od najvećih poslovnih centara na svetu i kao veoma popularna turisička destinacija, Dubai je grad kao nijedan drugi na našoj planeti. Smešten u srcu pustinje, sa verovatno jednim od najtežih klimatskih uslova za život, grad je u poslednjih nekoliko decenija uspeo da uprkos svemu ovome, postane mesto koje je po mnogo čemu ispred svih ostalih. Zbog svih urbanističkih i tehnoloških čuda kojim se grad takmiči sa prirodom, postao je mesto koje se neizostavno mora posetiti za života.

Ako ste pasionirani ljubitelj novih stvari, ako ste zaljubljenik u tehniku i tehnologiju, a usput volite sebi da date oduška, Dubai je pravo mesto za vas. Da bismo vam to ilustrovali primerima, vodimo vas kroz najzanimljivije atrakcije kojima će vas ovaj grad oduševiti.

Madinat

Iako ispunjen najnovijim hotelima, ovaj kraj grada odiše starinom zahvaljujući kojoj možete da naslutite kako se na ovom prostoru nekada živelo. Ovo je mesto zanatskih prodavnica i suvenirnica gde možete pazariti tradicionalnu arapsku odeću, zlato i začine i uživati u intenzivnim bojama koje vam ovakve pijace nude. Dan možete upotpuniti tradicionalnim čajevima u kafićima i barovima ili uz opojne mirise iz nargila koje su ovde u ponudi. Preporuka je da Madinat posetite što ranije, jer je u popodnevnim časovima ovde pravi metež i gomila turista. Lepo je znati i da neki restorani i hoteli imaju odlične panoramske balkone sa kojih se pružaju nestvarni, fotogenični pogledi na Dubai.

Burdž Kalifa

Teško je pričati o posetu Dubaiju, a da se ne pomene najpoznatiji simbol ovog dela sveta i trenutno najviša zgrada na svetu, Burdž Kalifa. To bi bilo kao da posetite Pariz, a da zaobiđete Ajfelovu kulu!

Sa visinom od 828 metara, zgrada ostavlja bez daha. Toliko je dominantna pejzažom, da su čak i drugi neboderi dobili na popularnosti u zavisnosti od pogleda koji pružaju na nju. Zgrada je arhitektonsko i tehnološko čudo. Ima 58 liftova koji se kreću oko 10 m/s, što znači da se na vrh zgrade uspnete za manje od 1.5 minuta! 

Turistima je na raspolaganju 124. i 125. sprat na kome se nalaze opservatorije i panoramski restorani. U podnožju je izložba posvećena izgradnji ovog tornja, od zamisli do realizacije. Idealno je za sve uzraste i za bilo koji deo dana.

Dubai Mall

Kada već govorimo o luksuznoj destinaciji, jasno je da u gradu kao što je Dubai treba da postoji mesto koji će odisati bogatstvom i biti savršena destinacija za šoping. Upravo je to ovaj tržni centar, koji se nalazi nedaleko od Burdž Kalife, i rekli bismo, zauzima centralno mesto u gradu. Kako je sve u Dubaiju podignuto za jedan nivo iznad, tako i ovaj tržni centar nije samo to. Ovde osim šopinga, možete uživati u bezbroj stvari jer ima mnoštvo sadržaja za sve ukuse i sve generacije. Posetite akvarijum sa nekoliko hiljada vrsta riba, izložbe, umetničke performanse, najmodernije bioskope.

A taman kad se umorite od kupovine, možete se prepustiti večernjem spektaklu Dubai fontane koja se nalazi u neposrednoj blizini (iz Dubai Mall-a postoje kafići i restorani sa pogledom na Fontanu). Svake večeri od 6 do 11 možete uživati u muzičko-scenskom programu i budete fascinirani spektaklom. Program je besplatan!

Miracle Gardens

Nema šarenijeg mesta u Dubaiju od najvećeg vrta sa cvećem na svetu. Sa preko 50 miliona cvetova, ovaj park je mesto kao iz bajke. Čak i ako stavite po strani da se nalazite u pustinji i da je naučna fantastika kako se ti cvetovi održavaju u svežem stanju u takvim klimatskim uslovima, ostaćete zapanjeni mogućnostima oblikovanja i kreativnosti uređenja. Diznijevi crtaći, Štrumpfovi, životinje, sve je to vredno pažnje, a naročito cvećem ukrašen Fly Emirates A380, koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda.

Dubai Marina

Sam pogled na Dubai Marinu ubediće vas da su američki gradovi, pre svega Majami, bili uzor za ovaj deo grada. Spektakularni pogledi na moderne, futurističke nebodere i usidrene jahte, zateći ćete na 8 km dugoj šetačkoj marini. Izvanredni restorani na jahtama u kombinaciji sa krstarenjem, nude nezaboravno iskustvo. Marina je glamurozna, impresivna i čini da se osećate povlašćeno.

Burdž al Arab

Ova ikona Dubaija u obliku jedra tradicionalnog arapskog broda, zapravo je eksluzivni hotel sa 7*, što ga čini jednim od najekskluzivnijih i najskupljih hotela na svetu. Ako želite da budete gost hotela, odvojite 2000 evra za noć, što je cena za osnovni apartman bez dodatnog sadržaja, dok je cena kraljevskog apartmana 28000 dolara po noći. Sa najvećim atrijumom na svetu, najlepšom plažom, Mišelinovim restoranima i uslugom kojoj nema ravne, ovo je hotel koji pomera granice ugostiteljstva i čini da se osećate kao kraljevi. 

Ukoliko niste posetilac hotela, kafići sa obližnjih plaža pružaju odličan pogled na hotel, pa se preporučuju kao savršeno mesto za fotografisanje.

Dubai frame

Još jedna arhitektonski neobična zgrada u Dubaiju – Dubai frame – postala je popularna od kada je otvorila vrata mnogobrojnim turistima iz celog sveta. Nalazi se u nešto starijem delu grada, pa upravo iz tog razloga dominira celim krajem. Zamišljena kao ogroma, monumentalni ram za slike, ova zgrada ostavlja neverovatan utisak. Impozantna je i kad se gleda spolja, ali i unutrašnjost ima svojih čari. Sa vrha se pruža jedan od najlepših pogleda na grad. Šetnja najvišim spratom preko staklenih podova može biti i adrenalinska avantura, naročito za one koji nisu ljubitelji velikih visina. Zgrada je obogaćena i brugim sadržajima. Tu se nalazi galerija u kojoj je detaljnije prikazana istorija grada. Da biste stekli kompletnu sliku o razvoju grada, obavezno pogledajte i projekciju Future Dubai, o tome kako će grad izgledati u budućnosti.

Dubai je grad koji oduševljava svojom pokretljivošću i načinom na koji se prilagođava novim tokovima. Baš zbog toga što je neopterećen tradicijom i istorijom, starim trgovima, kulturom, on ima mogućnosti da se menja i da nesputano ide u korak sa vremenom. Ono što Dubai čini posebnim je vizija i misao usmerena na ono što tek dolazi, na ono šta nas tek čeka. Zato je put u Dubai svojevrsni put u budućnost i zato je Dubai grad kao nijedan drugi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *