Zanimljive priče o pećinama na Kritu

Smatra se da je grčko ostrvo Krit bilo područije gde su nastale najstarije civilizacije. Vekovima  su se na ovom ostrvu preplitale i smenjivale različite kulture. Pored bogate istorije, Krit krasi i neverovatna gotovo netaknuta priroda. Kada se spoje istorija, priroda i kultura, dobijamo destinaciju koja vam pruža apsolutno dobar osećaj i doživljaj koji ćete dugo pamtiti. Krit je dobra opcija i odluka uvek. Savet svima koji letuju na Kritu je da se pre polaska odluče na kojoj će strani ostrva boraviti, jer je iskustva govore da je period od 10 dana prekratak da bi se celo ostrvo obišlo. Međutim, ukoliko planirate da boravite na Kritu duže, onda je sasvim svejedno gde ćete odsesti, jer sa Kritom je tako – ne možete pogrešiti. Verovatno će neki od vaših izleta biti  I izlet u neku od 3000 pećina, po kojima je Krit takođe poznat. Upoznajte se kakve to priče sa sobom nose kritske pećine:

Pećina Psihro – Zevsovo mesto rođenja

Verovatno najpoznatija pećina na Kritu jeste pećina Psihro. Grčka mitologija govoro o Zevsovom rođenju u selu Psihro, po kojem kasnije i pećina dobija ime, iako je ona turistima poznata pod nazivom Zevsova pećina. Mitologija dalje govori da je Zevs ovde čuvan u tajnosti i to po naređenju njegove majke Ree, kako bi ga zaštitila od njegovog oca, jer je on bio poznat po tome što je jeo svoju decu odmah nakon rođenja. Zapravo posetom ovoj pećini saznaćete mnogo o grčkoj mitologiji, a pritom videti nezamislive predele. Put do pećine nije jednostavan, pripremite se na to. Duge stepenice vode do vrha planine, zatim se ulazi u pećinu, a onda dugim  stepenicama spušta u dno pećine. U pećini se može videti tirkizno malo jezero, koje je predstavljeno kao Zevsov krevet. Legenda kaže da ukoliko bacite novčić u ovo jezerce, Zevs će vam ispuniti želju. Na ovom ostrvu postoje i druge mesta koja su posvećena Zevsu.

Pećina Matala – čuva duh prošlog vremena

Matala je zapravo selo, sa fascinantinim čistim plažama, koje se nalazi u blizini Herakliona. Priča ovog sela počinje još u doba neolita, kada su iskopane špilje, koje su se koristile u prvom i drugom veku kao grobnice. Inače selo Matala je poznato kao ribarsko selo i dalje čuva taj duh iako je vrlo modernizovano. Naravno ostrvo je oivičeno pećinama, do nekih je vrlo lako doći, ali neke je nemoguće posetiti. Najzanimljivija priča o ovoj pećini potiče iz novijeg doba. Naime, šezdesetih godina ove pećine koristili su hipici, koji su prezirali materijalizam i novac i sve ono što je karakterisalo društvo u tom period, ali i što ga danas karakteriše. Naime, oni su želeli da se apsolutno stope sa prirodnom i na taj način pobegnu od hedonizma oličenog u masovnoj potrošnji.

Melidoni pećina – veza religije, istorije i prirode

Melidoni pećina nalazi se vrlo blizu Retimna, tako da ona treba da se nađe na vašem spisku ukoliko letujete u ovom mestu. Ova pećina je vrlo specifična, jer se u njoj danas nalazi spomen žrtvama. Naime, u period turske vladavine, meštani sela koja su se nalazila u blizini su želili da pobegnu od truske vojske i pokušali su sa da se sakriju baš u ovoj pećini. Kada ih je pronašla turska vojska je prvo pobedila njihove vojnike, a zatim zapalila pećinu, odnosno samo njen ulaz. Svi ljudi koji su se našli unutra su se zbog toga ugušili. Ovo je mesto gde se njima odaje počast danas. Naravno, poznato je da Grčka veoma ceni religiju i da su Grci vrlo religiozni, ali ćete od vašeg vodiča čuti sigurno i druge korisne i zanimljive informacije kako o religiji, tako i o ovoj pećini.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *