Kako da položite vožnju iz prvog puta?

Mnogi kandidati za polaganje za B kategoriju često imaju tremu, jer žele da opravdaju poverenje svojih roditelja, a i da pokažu da je pametno uložen novac u takvim slučajevima. Nažalost, mnogo je situacija kada se polaganje za B kategoriju prevori u noćnu moru. Devojke blokira trema, momke brzopletost i onda se desi fijasko. Nije strašno ako n položite praktični deo iz prvog puta, jer ni mnogi sada odlični vozači možda nisu iz prvog puta položili. Da li je se kod vas podrazumeva da je polaganje za B kategoriju iz prvog puta siguran znak da ćete biti odličan vozač? Nemojte prebrzo da zaključujete, jer često vozač početnik nije ni svestan šta ga čeka u saobraćaju kada dobije vozačku dozvolu.

Najpre, da razjasnimo, važno je naučiti saobraćajne propise, kako biste teorijski deo što lakše prevazišli i zatim se oprobali u praktičnom delu. Nemojte bubati napamet šta koja situacija u saobraćaju podrazumeva, jer je takvo učenje kratkoročno i šta ćete onda kada se nađete za nekoliko meseci u takvoj situaciji? Knjiga vam neće biti na dohvat ruke kako biste se prisetili, zato pažljivo i sa rzumevanjem rešite sve nedoumice. Čak i ako ne umete sami da objasnite neku situaciju, posavetujte se sa svojim instruktorom.

Trebalo bi da ukažemo i na to da pojedini profesionalci, današnji prvoklasni vozači svoj praktični deo koji se podrazumevao za polaganje za B kategoriju takođe niu iz prvog puta položili. Imajte ovo na umu kada odete na test. Trema je često ograničavajaću faktor, zato se uzdajte u znanje, sreću i sopstvene sposobnosti, jer ako misite pozitivno, ishod će takođe biti pozitivan.

Prednosti koje omogućava polaganje za B kategoriju

Novi zakon u saobraćaju doneo je brojne izmene, tako da je nekoliko ograničenja, rigorozniji su propisi, a kriterijumi za dobijanje vozačke dozvole stroži. Naime, svi kandidati ostvaruju pravo za polaganje za B kategoriju nakon što napune 18 godina, a sticanje probne vozačke dozvole moguće je nakon uspešno položenog teorijskog i praktičnog dela.

Teorijski deo polaganja podrazumeva nekoliko testova, jedan koji se odnosi na saobraćajne propise, a jedan na pružanje prve pomoći. Svakako da se sve da naučiti i da ovi tetovi nisu bauk, ali treba znati da probna vazačka dozvola traje godinu dana i da u periodu između 23h i 5h ujutru vozač početnik ne sme da upravlja automobilom. Pažljivo se pripremite, jer nije jednostavno obezbediti vozačku dozvolu.

Naravno da je sve star znanja, vežbe i sposobnosti, posebno ako se misli na praktični deo, ali trba napomenuti da je i veliki faktor na polaganja smirenost kandidata, sreća i dobra moć procene. Pre nego što se uhvatite u koštac sa komisijom i saobraćajnom gužvom, na vreme se opustite i naoružajte samopouzdanjem. Jako je važno da pokažete spremnost i odlučnost, a uz to ako se budete pokazali veštim i umešnim u vožnji, uspešan ishod neće izostati.

Dobra stvar je što sve auto-škole imaju na raspolaganju trase polaganja, tako da ćete tokom časova vožnje uspeti da savladate sve moguće situacije. Takođe, ako mislite da bi vam bio potreban koji čas više, onda zamolite instruktor da vam to omogući. Za novac sve može! Ugodnu vožnju vam želimo!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *