3 stvari koje uvek morate imate u kući kada imate malu decu 

Gotovo da ne postoji dete koje nije iskusilo određene zdravstvene tegobe koje nisu nužno razlog da se mora odmah otići kod lekara. I zato je dobro da roditelji uvek kod kuće imaju određene medikamente koji predstavljaju prvu pomoć za različite tegobe kod dece. Evo koja su najvažnija tri medikamenta koja morate imati u svakom trenutku; 

Sredstva za dezinfekciju rana

Iako je to nešto što bi svaki roditelj najviše voleo da izbegne, padovi i druge slične nezgode su česta pojava kod dece. Dete se u tren oka može okliznuti i izgrebati ruku, pasti i raskrvariti i ukoliko je u pitanju samo blaža ogrebotina ili poderotina, sredstvo koje morate da imate u kući jeste sredstvo za dezinfekciju rana. 

Ovo sredstvo će osigurati da rana bude dezinfikovana i da ne dođe do nezgodnih komplikacija. Ipak, ukoliko vam se učini da zaceljivanje ne ide predvišenim tokom, obavezno odvedite dete da ga pogleda lekar. 

Probiotik za decu – za stomačne tegobe i jači imunitet

Brojne su studije koje su potvrdile značaj koji ima probiotik za decu kod stomačnih tegoba, ali i za jačanje imuniteta. Pri tome, ne postoji opasnost da se oni koriste previše, jer brojne studije sugerišu da je za trajno jačanje imuniteta potrebno da se detetu probiotik za decu daje svakodnevno tokom najmanje 3 meseca. Ukoliko vaše dete nije na redovnoj terapiji probioticima ili koristite neko drugo sredstvo za jačanje imuniteta, dobro je da probiotik za decu bude stalni deo vaše kućne apoteke jer se probiotik smatra prvom pomoći za brojne stomačne probleme poput opstipacije kod dece, ali i dijareju i druge. 

Pored toga, iako je cilj da se što više umanji upotreba antibiotika, ona je nekada nažalost neizbežna, a paralelno sa upotrebom antibiotika se preporučuje i korišćenje probiotika za decu jer se na taj način umanjuje negativno delovanje na probavni sistem dece koja su pod terapijom. 

Sirup za snižavanje temperature (i otklanjanje bola)

Treće i možda najbitnije sredstvo koje uvek morate imati u kući, ali i kada putujete jeste sirup za snižavanje temperature. Neželjene situacije sa temperaturom su nažalost česte kod male dece, bez obzira da li je u pitanju virusna infekcija, rast zubića ili slično, temperatura je jedan od prvih simptoma koji ukazuje na neke druge tegobe i promene koje se dešavaju kod dece. Pri tome, važno je napomenuti da je telesnu temperaturu kod dece potrebno pratiti i snižavati tek nakon što ona pređe 38 stepeni, jer se sve ispod toga smatra delom borbe imunog sistema protiv određene infekcije, ukoliko je u pitanju temperatura čiji je uzrok virusna ili bakterijska infekcija. Sa druge strane, ukoliko dete oseća bol, onda ne bi trebalo da se vodite ovim pravilom, već bi trebalo da mu date sirup koji će mu pomoći da se umiri bol. Ovo se naročito važi za slučajeve kod upale uha kod deteta koje znaju da budu izrazito bolne, ali i prilikom rasta zubića kod beba i male dece. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *