Adaptiranje enterijera uz minimalne troškove

S vremena na vreme dodje trenutak da nešto menjamo u svom stanu. Kompletno renoviranje ili mala adaptacija stana (pa čak samo i delova stana) može biti finansijski veoma zahtevna. Medjutim, moguće je i bez mnogo novca renovirati i promeniti neke stvari u stanu i omogućiti da stan deluje “osveženo” i novo. U tekstu koji sledi daćemo vam ideje kako to da uradite.

Napravite nov razmeštaj nameštaja u stanu

Najjednostavniji i najjeftiniji način je da napravite nov razmeštaj postojećeg nameštaja. Pokušajte da nameštaj koji vam nije fiksiran pomerite iz jednog ugla u suprotni, za 90 stepeni zarotirate ili zamenite nameštaj u različitim prostorijama. Promenom starog rasporeda i uz kupovinu nekog novog elementa (stočić, hoklica, polica,…) stan može delovati renovirano. Takodje, stari nameštaj se može osvežiti i modernizovati. Prvo ga išmirglajte pa zatim predjite novom farbom ili mu promeniti tapacirung i eto noviteta u vašem enterijeru.

Promenite dekoraciju

Kažu da život čine sitnice, isto se može reći i za stan. Sitnice daju “dušu” enterijeru. Posebnu pažnju treba posvetiti detaljima koji daju finalni izgled prostoru. Na primer, u svoj dom možete uneti nove ukrasne jastučiće za fotelje, stari krevet prekriti novim prekrivačem, mirisne sveće rasporediti po sobama, novi mali sto staviti pored kreveta i na njega staviti korpicu za sitnice ili vazu sa najlepšim ružama i nova energija će prostrujati prostorom. Slike na zidovima vremenom mogu da dosade pa probajte da ih zamenite novim – fotografijama omiljenih gradova, vašim autorskim crtežom, uramljenim starim pločama iz mladosti ili serijom malih selfija,…

Promenite rasvetu u stanu

Postavljanje lustera, podnih lampi i ostalih svetlosnih uredjaja daje konačni pečat stanu. Topliji ili hladniji ton sobe može se postići upravo postavljanjem adekvatnog osvetljenja. Niskobudžetno renoviranje stana može se znači postići i promenom rasvete. Zamenite obične sijalice sijalicama u boji, dodajte opcije prigušenja svetla u spavaćim sobama, podnu lampu iz dnevne sobe prebacite kod ogledala u predsoblju ili stari luster iz trpezarije zamenite novim.

Prekrečite zidove

Krečenje u odnosu na prethodne ideje, zahteva malo više vremena i organizacije. Promena samo nijanse boje na zidu dovodi do toga da prostor deluje drugačije. Poslednjih godina se preporučuje kombinovanje različitih boja na zidovima jedne sobe. Možete probati da samo jedan zid okrečite u novu boju, kupite par sitnica u toj istoj boji i dobićete “novu” sobu. Ukoliko želite da uštedite možete se i sami oprobati u krečenju (bar jednog zida). Na početku zidovi možda neće delovati idealno okrečeno ali vremenom ćete se usavršiti. Jednostavno rešenje za promenu zidova koji su vam dosadili može biti i lepljenje stikera (zidnih nalepnica) ili bordura na već postojeće zidove.

Preporučujemo vam da sve ideje koje smo vam predložili iskombinujete i osmislite svoju niskobudžetnu adaptaciju stana. Pored inspiracije u časopisima i na internetu inspirisati se možete i u izložbenim salonima i prodavnicama i onda uz pomoć svoje kreativnosti preurediti stan novim detaljima, krečenjem, restauracijom starog nameštaja ili svojim rukotvorinama (fotografije, jastučnice, skulptura,…).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *