Da li Xiaomi telefoni daju najbolji odnos cene i kvaliteta?

Xiomi Mi11 2021 god.

Mnogi će reći da Xiaomi telefoni (ili Šaomi kako neki kod nas izgovaraju) daju čak više ili isto u odnosu na druge proizvođače po istoj ili nižoj ceni. Neki čak i ne uzimaju Xiaomi za ozbiljno, dok su se ponosni vlasnici ovih telefona odrekli svih drugih brendova nakon što su se uverili kako ovi telefoni rade. 

Da bismo znali više o tome kakav kvalitet nude Xiaomi telefoni i da li uopšte mogu da pariraju velikim igračima kao što su Samsung, Huawei, Google… moramo da kupimo, koristimo i isprobamo neki od Xiaomi modela. 

Pre toga, možda je dobro da istražite i čitate o tome šta su korisnici i stručnjaci imali da kažu o svom istraživanju. 

Evo nekoliko malih zapažanja i sa naše strane koja će Vam sigurno pomoći u traganju i odgovoriti na pitanje da li vredi kupovati Xiaomi i da li u njihovoj ceni može da se nađe kvalitet i u kojoj meri. 

Uzeli smo najjači model iz Xiaomi-a i trenutno najači Samsung telefon i napravili smo malo poređenje, ali imajte u vidu da bi sva poređenja i slabijih modela na obe strane dalo iste rezultate. 

Takođe smo se osvrnuli i na servis Xiaomi i Samsung telefona, jer i o tome treba razmišljati unapred prilikom kupovine telefona. 

Xiaomi je treći po veličini proizvođač mobilnih telefona

Iako u našem sećanju još uvek svež, Xiaomi je dorastao samom vrhu. Ako bi postojalo takmičenje, zauzeo bi treće mesto među proizvođačima telefona računajući količinu proizvedenih i prodatih telefona. 


Ovo nije malo dostignuće ako uzmemo u obzir koliko je ozbiljna konkurencija u ovoj trci i koliko su dominantni i provereni drugi igrači koji su proveli čak i više od dve decenije u dokazivanju kvaliteta i odanosti svojim potrošačima. 

Hajde da vidimo šta to Xiaomi nudi, u poređenju sa, na primer, Samsungom. 

Xiaomi Mi 11 u 2021. godini

Xiaomi Mi 11 je izašao iz fabrike u decembru 2020. i već uveliko dominira ponudom.

Zahvaljujući visokim performansama, spreman je da parira svakoj konkurenciji, pa ako gledamo upravo te detalje pitamo se zašto bi iko na planeti odabrao drugi telefon – ako je već spreman da iskešira ovu količinu novca. 


Evo koje su performanse Xiaomi Mi 11 telefona, zapisaćemo samo one najvažnije: 

 • CPU: Octa core (osam jezgara)
 • RAM: 8 i 12 GB u zavisnosti od modela
 • Skladište: 128 i 256 GB u zavisnosti od modela
 • Glavna kamera: 108 MP
 • Selfi kamera: 20 MP
 • Ekran: 6.8 inča sa Corning Gorilla Glass Victus zaštitom
 • Baterija: Li-Po 4600 mAh

Cena ovog jakog “računara” koji je spakovan u kućište mobilnog telefona je oko 95.000 dinara u Srbiji ili oko 800 evra. 

Za poređenje sa najnovijim Samsung Galaxy S21 zapisaćemo šta se tu dobija: 

 • CPU: Octa core (osam jezgara)
 • RAM: 8 GB
 • Skladište: 128 i 256 GB u zavisnosti od modela
 • Glavna kamera: 64 MP
 • Selfi kamera: 10 MP
 • Ekran: 6.2 inča sa Corning Gorilla Glass Victus zaštitom
 • Baterija: Li-Ion 4000 mAh

Cena ovog Samsungovog favorita iznosi oko 105.000 dinara za najosnovniji model u Srbiji, to je oko 890 evra.

zadnja strana mobilnog

Ako gledamo cenu jednog i drugog, nema neke velike razlike, ko ima u novčaniku 800 evra za Xiaomi Mi 11 imaće i sa Samsung Galaxy S21 koji je za oko 100 evra skuplji. 

Međutim, ako neko ima taj novac i rešen je da ga potroši pametnije gledajući performanse videće: 

 • Da Xiaomi Mi 11 ima i model od 12 GB RAM-a
 • Da Xiaomi Mi 11 ima skoro duplo jaču kameru (i glavnu i selfi)
 • Veći ekran na strani Xiomi favorita
 • Jača baterija na Xiaomi Mi 11

Onaj ko to bude primetio i pametno želi da uloži novac u jači hardver, sigurno će kupiti Mi 11 umesto S21

E sada, kada smo napravili ovo poređenje, da se vratimo na filozofiju kvaliteta i prosto postavimo stvari. 

Da li Xiaomi ima kvalitet koji može da parira Samsungu?

Primećujete da se svi telefoni prave, sklapaju, dizajniraju i isporučuju sa istoka, odnosno iz Kine i Koreje većinom, čak i kalifornijski iPhone :). 

Nije tajna da možete da odete u Kinu i zavirite u fabriku i kažete treba mi ovaj hardver i da na njemu piše iMika ili iŽika ili čak MIKAiŽikaPhone i postanete brend. Naravno, sakupite potreban novac za to pre toga. 


Uopšteno govoreći, više para znači bolji kvalitet, bolji hardver i mogućnost da se ta tajna kombinacija ne prodaje i ne isporučuje prvom sledećem koji dođe da zasnuje svoj brend. 

Tu je i konkurencija, lojalna i nelojalna, borba za tržište, marketing, šta će komšije reći, porezi, i ono najvažnije “šta će kupci reći i da li će biti zadovoljni”!

Servis Xiaomi telefona

A kada se Vaš Xiaomi telefon pokvari, bilo da Vam je potrebna zamena displeja ili baterije ili bilo koja druga popravka, da li će Vam se tada više isplatiti da imate Xiaomi ili Samsung telefon? 

Definitivno – Xiaomi! Popravka Xiaomi mobilnih telefona je sigurno jeftinija od popravke Samsung telefona, generalno govoreći naravno. Ako upoređujete high end modele jednog i drugog proizvođača, poznato je da su deovi za Samsung telefone jako skupi i da drže cenu godinama, posebno ekrani. 

Ako upoređujemo telefone srednje i niže klase oba proizvođača i tu ćete bolje proći sa popravkom Xiaomi telefona nego Samsung-a. 

Ključno

Kada sve to prođete i dogurate do trećeg najvećeg proizvođača telefona u svetu, sigurno je da imate nešto. To nešto retko može da zameni kvalitet, a da umesto kvaliteta poturite nešto drugo. 

Zdravorazumski uzeto, izgleda da Xiaomi ima to nešto. Za hardver smo se već uverili da ima tokom poređenje sa Samsungom.

Na koju kartu igra Xiaomi?

Da li Xiaomi ima bolju cenu proizvodnje (time i manje ulaganje) ili prednost domaćeg terena gde nastaju telefoni, a za račun toga nudi isti kvalitet nego drugi ili možda ima neku drugi kombinaciju koja omogućava konkurentnost ili postavlja nova pravila kineske igre, ne znamo. 

Ono što znamo je da imati u rukama Xiaomi i porediti ga sa modelima konkurencije uz nižu cenu, može da presudi u korist odabira baš Xiaomija. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *