Diskus hernija: Simptomi, uzroci i lečenje

Diskus hernija uzrokuje bol u leđima kod mnogih osoba. Statistički podaci govore da ova bolest pogađa 100 ljudi od uzorkovanih 100.000. Diskus hernija se najčešće nalazi kod osoba u dobi od 30 do 50 godina.

Šta je diskus hernija?

Da bismo odgovorili na pitanje „Šta je diskus hernija?“ moramo se osvrnuti na anatomiju i objasniti šta su diskovi. Intervertebralni (međupršljenski) diskovi su svojevrsni «jastučići» izmedju pršljenova, koji deluju kao amortizeri i kičmenom stubu pružaju snagu i fleksibilnost.

Svaki disk se sastoji od čvrste vlaknaste opne (prstena) i polu-tečnog (želatinastog) «punjenja». Ponekad je samo jedan jedini neoprezan pokret dovoljan da razbije vlaknasti prsten. Tada kroz pukotine, želatinozna masa izlazi iz jezgra diskova i remeti nervne završetke kičmene moždine.

Dakle diskus hernija je stanje kada disk gubi svoj prirodni oblik pločice i poprima oblik balona pod kompresijom, koji se može protezati u različitim smerovima.

Diskus hernija se može javiti na bilo kojem delu kičmenog stuba. Međutim, kod pacijenata se najčešće javlja i dijagnostikuje lumbalna diskus hernija, koja je na donjem, slabinskom, ili kako već samo ime i govori, lumbalnom delu kičme. Tako se lumbalna diskus hernija javlja u čak 80 odsto slučajeva.

Simptomi diskus hernije

Simptomi diskus hernije zavise od mesta na kojem se nalazi oštećeni disk.

 • Diskus hernija lumbalne regije praćena je bolom u donjem delu leđa. Bol se iz donjeg dela leđa može širiti u nogu ili na sedalni deo (zadnjicu). U nogama se može javiti i osećaj utrnulosti.
 • Simptomi diskus hernije vratne (cervikalne) regije su bolovi u vratu, ramenima i glavi. Kod nekih pacijenata se može javiti i vrtoglavica, visok krvni pritisak i ukočenosti prstiju.
 • Diskus hernija na prsnom području može se definisati bolom u prsima.

Uzroci diskus hernije

Uzroci diskus hernije kod različitih osoba su različiti. Ova bolest je često komplikacija bolesti poput osteohondroze i skolioze, ali se takođe može razviti kao rezultat povrede kičmenog stuba: pad na leđa, snažan udarac, nezgodni pokreti…

 

Najčešći faktori rizika kod diskus hernije uključuju:

 • Osobe starije od 30 godina,
 • Osobe višlje od 170 cm,
 • Ženski pol
 • Oštri pokreti, okreti, padovi,
 • Prevelika fizička aktivnost,
 • Sedeći posao i način života,
 • Dugotrajna konstantna vožnja,
 • Nepravilni položaji tela, tj. kičme,
 • Gojaznost,
 • Pušenje,
 • Hipotermija.

Koliko je diskus hernija opasna?

Bez pravovremenog pravilnog lečenja, diskus hernija dovodi do ozbiljnih komplikacija. Ova bolest ukoliko se ne leči ima štetan uticaj na srce i cirkulaciju, uzrokuje gastritis i hronični bronhitis. Diskus hernija remeti cirkulaciju krvi do mozga i podstiče razvoj moždanog udara. To je bolest koja može uzrokovati upalu gušterače ili hronični kolitis (upalu sluznice debelog creva).

U naprednim stadijumima bolesti diskus hernija može čak biti uzrok karcinoma i paralize dlanova i stopala. Dakle, pojava diskus hernije nije samo redovan bol u ledjima, već i rizik od razvoja teških komplikacija, invalidnosti.

Lečenje hernija diska

Kompleksno i stručno lečenje diskus hernije omogućuje da se pozitivni rezultati postignu u vrlo  kratkom vremenu. To mnogo znači, ne samo u smislu olakšavanja bolova, već ima dejstvo sprečavanja gore navedenih mogućih komplikacija.

Na samom početku bolesti, a pre lečenja, veoma je važna primena savremene dijagnostike.

Gde se može dobiti sveobuhvatan tretman?

Danas postoji posebno razvijen smer lečenja diskus hernije, koji omogućava i uključuje tačnost dijagnostike i nizak traumatizam tokom lečenja. Sve to podrazumeva minimalan rizik od komplikacija, maksimalan komfor za vreme lečenja i kratak period oporavka.

Sveobuhvatan tretman dijagnostike, lečenja i rehabilitacije preporučuje su u savremeno opremljenim bolnicama, koje poseduju svu potrebnu medicinsku opremu i stručno osoblje, kao što je Atlas klinika iz Beograda. Kod njih se primenjuje endoskopska operacija kičme, koja inače predstavlja minimalno invazivni hirurški zahvat, kojim se uspešno reguliše problem diskus hernije, a oporavak pacijenata je brz i mnogo lakši u poređenju sa klasičnim načinom operacije.

Diskus hernija je prilično opasna i složena bolest mišićno-koštanog sistema, pa je već u startu tako treba i shvatiti. Da biste na vreme sprečili moguće komplikacije zakažite pregled stručnjaka pozivom na broj: +381 11 785 88 88.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *