Izdavanje stanova u Nišu, Novom Sadu i Beogradu – veća potražnja i cena, lošija ponuda

Pred početak školske i nove univerzitetske godine vlada najveća potražnja za izdavanjem stanova. Gradovi u kojima je ta potražnja najizraženija su Niš, Beograd, Kragujevac i Novi Sad. Ukoliko imate studenta za koga već sada morate da mislite kako ćete ga smestiti naredne godine, nastavite da čitate, jer nudimo pregled stanja i cena koje su obeležile ovu godinu. 

Ove godine, tokom avgusta i septembra, sve one koji su bili u potrazi za stanovima za izdavanje dočekale su veće cene za mesečne rente, ali i manji izbor po pitanju stanova. 

 

Najteža situacija u Novom Sadu

Najveće iznenađenje dočekalo je one koji su tražili stanove za izdavanje u Novom Sadu, jer je u ovom gradu došlo do poskupljenja u iznosu do 20% na mesečne rente u odnosu na isti period 2018. Godine. Iako mnogi tvrde da su cene ove godine bile nešto jače i u Beogradu i Kragujevcu, istina je da je prosečna cena izdavanja gotovo pa identična kao i prošle godine. Jedina promena sastojala se u tome što je do pristojnog stana bilo nešto teže doći tokom leta, a blag porast cena zabeležen je upravo krajem avgusta i početkom septembra kada vlada i najveća potražnja. U nastavku teksta navešćemo i razloge zašto je do toga došlo.  

 

Izdavanje stanova Niš u znaku povećanja cene rente

Svi koji su se ove godine upustili u avanturu zvanu izdavanje stanova Nis dočekalo je neprijatno iznenađenje, odnosno povećanje cene kirije u odnosu na prethodnu godinu i to do 20%. 

Cena izdavanja stanova u Nišu tokom jula i avgusta bile su: za garsonjere je bilo potrebno izdvojiti minimum 100 eura (prošle godine su se garsonjere u Nišu mogle pronaći i za 80 eura), nešto veći stanovi, odnosno stanovi do 40 kvadrata mogli su se rentirati po ceni do 200 eura. Kada je u pitanju izdavanje stanova Niš za studente, lokacije koje su bile najtraženije su one u krugu fakulteta i to: Pravnog, Ekonomskog, Filozofskog i Ekonomskog. Porast cena u Nišu uslovljen je razvojem samog Niša, zbog razvoja industrije, kulture i izgradnje novih puteva koji su učinili Niš poželjnijim mestom za život. Procene su da će se iste cene zadržati i naredne godine. 

 

Izdavanje stanova na dan uticalo na potražnju u Beogradu

Kao što smo već naveli, u Beogradu je sve studente koji nisu uspeli da dođu do mesta u nekom od studentskih domova dočekao nešto lošiji izbor kada je u pitanju ponuda stanova za izdavanje koji su studentima primamljivi. U pitanju su stanovi koji su manje kvadrature i koji se nalaze na lokacijama u blizini fakulteta, kao i na lokacijama koje imaju dobru povezanost sa ostalim delovima grada. Jedan od uzroka lošije ponude menjih stanova za je sve veći broj vlasnika koji se odlučio da svoje manje stanove preuredi i izdaje modelom stan na dan. Izdavanje stana na dan postajalo je sve popularnije u prethodnih nekoliko godina, a čini se da je ove godine ovaj vid izdavanja doživeo potpunu ekspanziju. Povodom zanimanja države da uvede red i da ozakoni ovaj vid poslovanja, predviđanja su da će naredne godine biti mnogo manje stanova koji će se izdavati na dan. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *