Kako biti uspešan?

Uspeh ne dolazi preko noći i na njemu mora da se radi. NLP Practitioner i SMART ciljevi su metode uz pomoć kojih uspešno motivišete sebe na ispunjenje realnih životnih ciljeva.

Treninzima je moguće promeniti svoje lične stavove i ciljeve koji će doneti uspeh u svim sferama života. Nije reč o nadmetanju, nije reč o ugledanju na druge, reč je o unapređenju sopstvenih veština u organizaciji i komunikaciji što će doneti mogućnost da se koriguju svoji postupci i načini reagovanja u nekim situacijama.

Šta je NLP Practitioner?

NLP Practitioner predstavlja Neuro-Lingvističko-Progamiranje našeg mozga. Najprostije bi moglo da se kaže da se vežba reakcija mozga i percepcija sebe i odnosa u kojima se nalazimo. Direktno je povezano sa SMART ciljevima tj. postavljanjem realnih ciljeva pa će to sve skupa sigurno doneti veći uspeh.

Neuro predstavlja rad na svesnim i nesvesnim reakcijama na različite spoljne stimulanse i kako ih doživljavamo. Postoji razlog zašto imamo neke osećaje u nekim situacijama i treningom je moguće promeniti iskustvo i osećaje vezane za to.

Primeri mogu biti banalni, od toga zašto smo raspoloženi kada sunce sija, a tužni kada je kišovito, pa do toga zašto se upetljamo u komunikaciji sa drugima, zašto  ne možemo da prevaziđemo strah i preuzmemo veću odgovornost na poslu…

Lingivstičko znači trening bolje komunikacije i načina izražavanja svojih osećanja kroz reči. Asertivna komunikacija se može iskoristiti kao odličan primer dobrih načina komunikacije gde se isključuju emocije i konkretnije kaže sve što bi trebalo.

Primer ovakve komunikacije bi bilo „zašto kasniš?“ umesto „opet kasniš, kasniš svaki dan?“. U oba pitanja se traži odgovor zašto neko kasni, ali pravilan način je direktno pitanje, bez pretpostavki, bez emocija, bez mešanja u odgovor. Ovako se postiže mnogo više i ostvaruje bolja komunikacija nego bez toga.

Programiranje kao deo NLP Pracititioner metode je tehnika kojom se menjaju navike, način razmišljanja i stečeno naučeno ponašanje koje će dovesti do veće sigurnosti u sebe i svoje odluke.

SMART ciljevi

SMART ciljevi su specifični, merljivi, dostižni, relevantni i vremenski definisani ciljevi na kojima se aktivno radi.

Ako dobro razmislimo, u životu je bezbroj ciljeva koji se nikada neće ispuniti jer nam troše vreme i energiju, a aktivno ne radimo na njima.

SMART ciljevi su jasno definisani, realni ciljevi kojima se daje rok i plan za ispunjenje. Na ovaj način se odvajaju nerealni od realnih ciljeva i energija usmerava na pravi način. Zašto je to važno? Da bi bili uspešni u životu nam trebaju dostižni ciljevi čijim se ispunjenjem dobija na sopstvenom osećaju uspeha, ali i realnim benefitima u životu.

Za svakog čoveka uspeh je drugačija kategorija. Neko želi više novca, neko bolje odnose sa drugim ljudima, neko želi poštovanje. 

U korenu svakog uspeha se nalazi rad na sopstvenim vrednostima i većem poštovanju sebe. Kroz jasno postavljanje ciljeva, bolje definisanje prioriteta, menjanje sopstvenog shvatanja sebe i svoje vrednosti možemo uraditi nezamislivo.

Kada se na ovo dodaju SMART ciljevi, oni na kojima ćemo predano raditi i imati jasan rok za ispunjenje, jasno je kakav je recept i kako doći do uspeha na privatnom i poslovnom planu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *