Kako izabrati restoran za proslavu rođendana
Proslava rođendana podrazumeva organizaciju slavlja nešto intimnijeg karaktera nego što je to slučaj sa venčanjem, ali i specifičnim odabirom gostiju, budući da, u ovom slučaju, primat među pozvanim čine drugovi, prijatelji, kolege, a ne rodbina.
Kao logično rešenje nameće se restoran kao mesto okupljanja ovim povodom.
Ronilački deo posla i detalji koji su od važnosti
Gotovo da ne postoji ugostiteljski objekat koji na listi svojih ponuda nema i uslugu organizacije proslava, a od jednog do drugog stavke su gotovo sve iste. Hrana, piće, muzika, torta, atmosfera i dobar provod su suština slavlja, a to je i ono što restorani uglavnom i nude kao svoju obavezu.
Za rođendan se manje-više unapred zna tačan broj gostiju pa je prvi korak u izboru restorana izdvojiti one koji nude organizaciju proslava upravo za taj broj sa plus pet do deset koji bi mogli da “upadnu” u zadnji čas.
Jedna od neprijatnosti koja u startu može da pokvari proslavu jeste nedostatak mesta za sedenje pa je, svakako bolje rezevisati nekoliko više.
Ovim je samo započet proces, a lista se dalje sužava prema kriterijumu lokacije.
Pitanje koje se ovde postavlja je udaljenost od mesta prebivališta većine gostiju pošto niko ne želi da mu na proslavu dođu gosti umorni ili iznenervirani prevozom, što zbog dužine, što zbog organizacije.
U slučaju da je izričita želja slavljenika, ili volja većine restoran na nešto udaljenijoj destinaciji zbog nekih drugih uslova ili pogodonosti, vreme i dužinu puta možemo staviti u drugi plan.
Kad se sa liste mogućih odbace restorani koji su premali, ili preveliki prostori, oni koji su predaleko, ili je do njih za većinu gostiju komplikovano stići, lista je znatno sužena.
Odgovarajuća atmosfera za dobar provod na rođendanskoj proslavi
Iako se ovo dvoje nalazi na ponudi svih restorana, često naglašeno i kao “zagarantovano”, činjenica je da to zavisi od slavljenika, gostiju i naravno – organizacije koja se ne primećuje tokom slavlja.
Jako bitna stavka za atmosferu je uređenje enterijera, odgovarajući dekor i konobari “na visini zadatka”. Sa enterijerom se može upoznati i putem fotografija, ili video prezentacija koje se postavljaju na web sajtove restorana, ali najbolji uvid stiče se lično, odlaskom, čak i neobaveznim, na kafu, radi parafiranja iskustva.
Svakako da od afiniteta slavljenika i gostiju zavisi da li će se odlučiti za restoran za proslavu rođendana sa etno, modernim, urbanim,stilizovanim i slično ambijentom. Bitno je da se društvo u prostoru oseća komforno, sa lagodnim osećajem skladnosti sa zajedničkim stilom, ili interesovanjima.
Dekor koji restoranska organizacija nudi mora biti predmet dogovora i bitno je da li i u kojoj je prihvatljiv ili prilagodljiv željama slavljenika. Deo restorana ima aranžman sa stalnim bendom za potrebe proslava, a isti je slučaj i sa fotografima i snimateljima.
U ovom slučaju neophodno je biti siguran da li je baš to ono što je zamišljeno kao dobar provod, ili je moguće napraviti dogovor sa upravom restorana za angažovanje po sopstvenom izboru.
Meni i pića u ponudi su veoma značajni kod izbora restorana za proslavu rođandana
Meni i lista pića su takođe bitne stavke, pa je pored izbora, količine i kvaliteta hrane i pića nužno razgovarati o organizaiciji samog keteringa u ovom smislu. Insistirati na fleksibilnosti u domenu hrane i pića je poželjno, ali u razumnoj meri, pošto je restoran taj koji odgovara za kvalitet. U slučaju da se hrana naručuje”sa strane” bitna je spremnost osoblja restorana za ovakvav vid organizacije.
Pre nego što se rezerviše termin, potrebno je još jednom, detaljno proveriti sve detalje, i naravno iskontrolisati budžet. Restoran, uključujući organizaciju, predstavlja njegovu najveću stavku i ako je želja za slavljem veća od finansijskih mogućnosti kao faktor koji odlučuje o izboru može biti i spremnost upave na dogovor o odloženom plaćanju ili plaćanju na rate.
Ono što se često zaboravlja, a trebalo bi da postoji kao bitan element slavlja koje će se pamtiti je obezbeđenje, kao i sigurnost od požara i nepredviđenih situacija. Istina je da svaki restoran ima svoje obezbeđenje, ili može da ga angažuje, i da ne može da posluje ako nema obezbeđene protivpožarne aparate i izlaze za nepredviđene situacije, ali nije zgoreg proveriti da li sve funkcioniše.