Kako kupiti dobar laptop – saveti

Naš novac uvek želimo da pametno iskoristimo i da se opremimo dobrom tehnikom, ukoliko već dajemo novčana sredstva. Šta znači dobar laptop? To može za svakog da ima drugačije značenje, jer nekome dobar laptop znači samo za pravljenje mini prezentacija, učenja i slične radnje koje ne zahtevaju neke preterano komplikovan performanse. Međutim, nekome laptop treba za neki kompleksniji rad i jednostavno važno mu je da podrži sve to što radi, a da pritom ne dođe do nekih problema. Dajemo vam par jednostavnih saveta, koji vam mogu pomoći prilikom odabira laptopa. 

Obratite pažnju na performanse

Većina ljudi se ne razume u laptopove, a generalno nije iz tog sveta i to ih ne zanima. Međutim, dobro bi bilo da malo istražite, pošto je vaš novac u pitanju i ukoliko se na vreme raspitate, to znači da ćete vaš novac pravilno utrošiti. Elem, vrlo je važno kakav procesor ima laptop. Najjeftiniji laptopovi imaju najjednostavnije procesore i oni su odlični za surovanje internetom, a najveća rezulucija je FullHD. Oni malo skuplji laptopovi imaju Core i3, i5 i i7 procesore. Samim tim i laptop će imati bolje performanse. Ono što je važno da znate jeste da možete igrati igrice bez ometanja sa ovom vrstom procesora. 

Izbor na osnovu operativnog sistema

Nemate mnogo opcija kada je izbor sistema u pitanju. Većina se najradije odlučuje za WINDOWS 10, a na drugom i vrlo popularnom mestu je MacOS, odnosno Apple-ovi proizvodi. Kada je u pitanju Windows sistem, ono što možemo da kažemo jeste da je zadovoljavajući i ima mnogo bolje performanse u odnosu na starije „modele“. Kada je u pitanju Apple-ov operativni sistem MacOs, uvezanost sa svim Apple uređajima je prednost, drugačiji je sistem od Windows-a, ali se zapravo jako brzo možete navići na ovo. Performanse su super, međutim, ne hvale ga mnogo kada su igrice u pitanju. Ostaju nam još dva sistema, a to su Chrome OS, koji su prilično basic i oni su najjeftiniji. Tako da ako vam ne treba laptop za neke kompleksnije poslove, ovo je dobro rešenje. I na kraju ostaje Android OS, koji nije baš nekoj sjajnog kvaliteta i koji se zapravo i ne preporučuje, jer je dosta ograničen.

Oprezno sa kupovinom polovnih laptopova

Kako ne biste mesec dana posle kupovine laptopa završili u laptop servisu, kupujte laptopove koji su provereni. Naime, ukoliko se odlučite za polovne laptopove, onda savetujemo da ih kupujete od proverenih ljudi, od poznanika ili od prijatelja. Svakako bi trebalo da ga nakon kupovine odnesete u laptop servis kako biste proverili da li sve radi i bili sigurni da se kvar neće desiti nakon mesec dana. Nove laptopove naravno treba kupovati kod ovlašćenih prodavaca, jer ćete na taj način dobiti i garanciju, koja ide i do nekoliko godina. 

Obratite pažnju na RAM memoriju

U zavisnosti od toga šta vam je potrebno treba da obratite pažnju i na RAM memoriju. Naime, ako kupujte laptop koji će vam trebati samo za neke osnovne stvari i ako vam ne treba mnogo otvorenih tabova u isto vreme, onda će vam i 4GB radne memorije biti sasvim dovoljno. Laptopovi sa ovoliko RAM memorije su naravno jeftiniji. Pitajte naravno i da li se RAM memorija može dokupiti, jer je to odlična opcija, ali vodite računa o tome da nakon što dokupite RAM memoriju ne dođe do toga da laptop slabije radi, jer ne dozvoljava povećanje. 

I naravno, kakav god laptop da kupite, ukoliko dođe do nekog kvara, ukoliko niste stručni nemojte sami pokušavati, već o prepustite stručnjacima iz laptop servisa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *