Kako obezbediti najbrži internet u kućnim uslovima


Pojava interneta napravila je revoluciju u našim životima i omogućila nam stvari koje smo nekada smatrali nemogućim. Danas ne možemo da zamislimo jedan dan bez ovog moćnog dostignuća, a kada na kratko izgubimo internet konekciju, osećamo se odsečeno, ne možemo da obavimo traženi radni zadatak, niti da čujemo i vidimo dragu osobu koja se nalazi daleko od nas. Skoro svako domaćinstvo poseduje internet, a u njegovim pogodnostima uživaju svi članovi porodice, svako na svoj način. Kako bi svi korisnici u vašoj kući bili zadovoljni stabilnošću i brzinom konekcije, potrebno je obratiti pažnju na nekoliko stavki.

Upoznajte vaše potrebe

Sticajem okolnosti koje su nas zadesile i promenama koje su pratile celu situaciju, mnogi su svoj posao preselili u svoje stanove, stoga je bilo potrebno i obezbediti potrebne uslove za rad. Brza i pouzdana internet konekcija prioritet je kada je u pitanju rad od kuće, pa u skladu sa tim morate i odabrati odgovarajuću ponudu provajdera. Deca provode deo slobodnog vremena igrajući igrice i strimujući omiljene sadržaje, stoga morate pripaziti da svi mogu bez poteškoća da budu onlajn. Upoznajte se sa internet  potrebama vaših ukućana i odaberite paket koji će zadovoljiti svakoga od vas. Ako ste u fazi istraživanja, jedna od najboljih opcija trenutno je povoljan internet bez ugovorne obaveze. Tako ćete nakon kratkog vremena biti u mogućnosti da promenite provajdera, ukoliko ne budete zadovoljni nekim segmentom usluge.

Proverite sve uređaje

Kako bi internet konekcija bila brža, važno je imati uređaj koji može da podrži aktivnosti koje preko njega obavljate. S vremena na vreme, moraćete proveriti uređaje koje koristite za surfovanje internetom i obavljanje onlajn zadataka – bilo da se radi o mobilnom telefonu, laptop računaru ili tabletu. Potrudite se da aplikacije koje ne koristite budu zatvorene, smanjite broj otvorenih tabova na računaru, instalirajte kvalitetan antivirus program, odaberite odgovarajući pretraživač. Sve ove sitnice utiču na brzinu vašeg interneta, stoga nemojte da ih zanemarite.

router, cabels

Ponuda za svakoga

ADSL internet je trenutno najrasprostranjenija mreža u Srbiji, a prenosi se pomoću telefonskih kablova. Prosečna brzina ovog interneta kreće se od 1Mbps do 50 Mbps, a njegova pristupačna cena ga čini prvim izborom većine korisnika. Zadovoljiće potrebe prosečnog domaćinstva i odgovoriti na zahteve manjih firmi koje broje nekoliko zaposlenih i ne koriste ozbiljinije programe. Kablovski internet se razlikuje od ADSL-a po tome što kao prenosnik koristi kablove za kablovsku televiziju. Široko je rasprostranjen i pristupačan za svačiji džep. Najnovija tehnologija internet mreže iznedrila je optički internet, koji trenutno predstavlja najbržu i najstabilniju konekciju i predstavlja najsigurniji vid prenosa informacija. Optički kablovi su otporni na sve vremenske uslove, a brzine se mogu kretati od 100 Mbps, pa naviše. Odličan izbor za potrebe domaćinstva jeste sjajna Hipernet ponuda interneta, koja podrazumeva pokrivenost cele kuće istom jačinom signala. Svi članovi porodice će biti zadovoljni i niko neće ostati uskraćen za svoje omiljene aktivnosti u virtuelnom svetu.

Pravilno postavite ruter

Ruter je potrebno postavite na centralno mesto kuće, kako bi mogao podjednako da šalje signale i obezbedi pokrivenost u svim delovima vašeg doma. Prilikom pozicioniranja uređaja, obratite pažnju da nema mnogo prepreka između rutera i uređaja koji se koriste, jer vrata i zidovi slabe signal. Ukoliko imate problem sa konekcijom i njenom brzinom, preporučuje se da resetujete ruter jednom ili više puta mesečno. Ovaj postupak vas ne košta ništa, a trebalo bi da daje rezultate.

Nabavite pojačivač signala

Ako postoji deo kuće koji ima slabu pokrivenost signala i ne postoji mogućnost da se ruter postavi bliže, možete dodati pojačivač WI-FI signala. Postoje detaljna uputstva o postavljanju ovog uređaja, a njegovim pravilnim instaliranjem pospešićete kvalitet internet konekcije.

Loša povezanost i spor internet mogu načiniti ozbiljnu štetu vašem poslu i onemogućiti da pravovremeno obavite planirane zadatke. Otkazani časovi i prekinut važan prenos samo su deo dugačke liste neprijatnosti i problema koje mogu da se dogode zbog spore konekcije. Nadamo se da će vam navedena uputstva biti od koristi i vreme provedeno u onlajn svetu učiniti kvalitetnijim.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *