Kako odabrati bojler: Vodič za kupovinu

Kupovina bojlera predstavlja značajno ulaganje, i to je kupovina koja ima veliki uticaj na funkcionalnost i udobnost vašeg doma. Prilikom odabira novog bojlera za vaš dom, važno je izabrati sistem zagrevanja vode koji će zadovoljiti potrebe vaše porodice i istovremeno biti energetski efikasan kako biste uštedeli novac.

Razmislite o različitim vrstama bojlera koje su dostupne i odaberite na osnovu izvora energije u vašem domu, kao što su električna energija, prirodni gas ili solarna energija, kao i mogućnosti koje imate na raspolaganju.

Koristite ovaj vodič za kupovinu bojlera kako biste pronašli model koji pruža pouzdanu, ekonomičnu dostavu tople vode u vaš dom.

Tri osnovna pravila za dugotrajnost i efikasnost bojlera

Prosečan bojler traje između osam i 12 godina i čini oko 15 do 20 procenata vašeg računa za komunalije. Evo tri osnovna pravila koja treba imati na umu:

  1. Ne žurite – veličina je važna: Odaberite bojler adekvatne veličine kako biste osigurali da će zadovoljiti potrebe vašeg domaćinstva bez nepotrebnog trošenja energije.
  2. Energetska efikasnost je još važnija: Bojleri s visokom energetskom efikasnošću mogu značajno smanjiti vaše račune za energiju.
  3. Kvalitet izrade je presudan: Investiranje u kvalitetno izrađen bojler može garantovati veću trajnost i pouzdanost uređaja.

Iako je hladan tuš ili curenje bojlera razlog za hitnu zamenu, odaberete li bojler samo zbog brze isporuke, možda ćete dobiti uređaj koji ne može da zadovolji potrebe, troši više energije i brzo se kvari.

Stvari koje treba razmotriti pre kupovine bojlera

Pre nego što započnete sa potragom za novim bojlerom, važno je da razmislite o sledećim stvarima:

Izvor toplote

Prvo što treba odrediti je koji izvor toplote koristiti, što često zavisi od mesta stanovanja. Električna energija je uglavnom dostupna svuda, ali prirodni gas možda nije dostupan u vašoj oblasti. U svakom slučaju, najbolje je proveriti šta je dostupno pre nego što se odlučite.

Ako imate izbor između izvora toplote, možda biste želeli da uporedite godišnje operativne troškove za modele koje razmatrate. Proverite etiketu i tarife potrošnju za energiju da biste otprilike odredili koliko energije bojler koristi i koliko će vas to koštati godišnje. 

Uporedite te troškove sa početnom cenom kupovine, jer skuplji model često na kraju može koštati manje zahvaljujući nižim operativnim troškovima.

Kapacitet bojlera

Da biste odredili da li ćete kupiti bojler od 80 litara i manji, počnite sa procenom koliko tople vode koristite. Ako živite sami i brzo se tuširate, verovatno vam je dovoljan manji rezervoar. Ako četiri osobe svakog jutra koriste tuš, logično je da će vam biti potreban bojler veće zapremine.

Efikasnost

Razmotrite modele, kao što su Ariston bojleri, koji nude optimalnu energetsku efikasnost unutar vašeg budžeta. Izborom efikasnijih uređaja, koji troše manje energije za zagrevanje određene količine vode, direktno doprinosite smanjenju emisije ugljen-dioksida. Osim što činite dobro za okolinu, značajno smanjujete i svoje mesečne troškove za energiju.

Ventilacija

Bojleri koji koriste prirodni gas moraju biti adekvatno ventilirani kako bi se sprečilo nakupljanje štetnih gasova u vašem domu. Ako prelazite na jedan od ovih izvora toplote sa električnog modela, ne zaboravite da u svoje poređenje cena uključite i troškove dodavanja ventilacije, koji će varirati u zavisnosti od prostora gde planirate da postavite bojler i tipa ventilacije koji izaberete.

Prostor

Obavezno izmerite prostor gde planirate da postavite novi bojler – čak i ako menjate za drugi istog kapaciteta. Smernice i propisi o izolaciji rezervoara se periodično ažuriraju, pa su mnogi noviji rezervoari širi od starijih modela istog kapaciteta i možda se neće uklopiti u isti prostor.

Mnogi proizvođači nude opcije za veličinu i oblik kako bi se uklopili u problematične prostore. Na primer, niski modeli su kraći i širi od standardnih modela istog kapaciteta, tako da mogu stati u prostore s ograničenom visinom, poput potkrovlja ili ispod ormarića. Suprotno tome, ako imate visok plafon ali ograničen prostor na podu, visoki bojler može da vam pruži potreban kapacitet na manjem prostoru.

Kako održavati bojler nakon kupovine

Održavanje bojlera može mu produžiti vek trajanja čak do 30 godina, iako mnogi kvarovi nastanu već nakon 10 godina usled zanemarivanja. 

Redovno obavljajte sledeće zadatke svake godine ili angažujte vodoinstalatera kako biste izbegli prerani kraj vašeg uređaja:

  • Ispraznite rezervoar dok voda ne postane čista. Ako primetite mnogo taloga, ispraznite rezervoar dva puta godišnje.
  • Proverite ventil za oslobađanje pritiska na koroziju. Ukoliko je zarđao, neophodno je odmah pozvati vodoinstalatera da ga zameni.
  • Na bojlerima koji rade na gas, pregledajte komoru za sagorevanje i odvod dima radi provere rđe, korozije i blokada. Kod električnih bojlera, izvadite i pregledajte elemente za grejanje, ali prvo isključite struju i ispraznite rezervoar.
  • Izvadite i pregledajte anodnu šipku (ili šipke). Ako je više od 15 cm jezgra šipke izloženo, vreme je za zamenu.
  • Držite temperaturu vode između 50 i 60 stepeni (proverite termometrom ispod slavine). Više temperature mogu ubrzati proces korozije.

Prateći ove preporuke, produžićetei vek vašeg bojlera i osigurati njegov učinkovit i siguran rad.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *