Kako uraditi veliki servis na automobilu ako nemate iskustva?

veliki servis

Čak i ako niste stručnjak za automobile, većinu osnovnih poslova održavanja i popravki možete obaviti sami. Zamenite, na primer, istrošeni poklopac razvodnika da biste održali električnu snagu automobila. Pomoću nekoliko osnovnih alata, filter za gorivo i vazdušni filter takođe se lako mogu zameniti kako biste osigurali da vaš automobil i dalje dobro radi. Iako se čini da je veliki servis ozbiljan posao i da to treba prepustiti profesionalcima, ipak evo nekoliko trikova koji će vam poslužiti iako niste stručnjak za poprvku automobila.

Kupite sveobuhvatan set alata za osnovne popravke automobila!

Ništa nije teže nego kada shvatite da ste se isprljali do lakata od ulja i masti. A tek kada shvatite da vam je za popravku neophodan povoljan set alata koji vi zapravo nemate?

Zato je nabavka osnovnog alata početni i često najvažniji korak pri obavljanju velikog servisa na autu. Ključevi sa dodacima, odvijači, klešta, dizalice, ulje za podmazivanje i gumeni čekić samo su deo alata koji će vam pomoći da rešite najčešće probleme.

Imajte na umu koja je to popravka  koju morate da obavite. Ako, na primer, menjate osigurač, onda ćete moracti da kupite novi. Ako menjate ulje, potrebna vam je posuda za ulje i nova boca ulja.

Proverite u prodavnici auto delova koja vam je u blizini da li postoji mogućnost da neki alat pozajmite na korišćenje kako biste što pre rešili nastali problem. Ukoliko postoji mogućnost da neki skuplj alat pozajmite, pa nakon popravke da im vratite, onda ćete znatno uštedeti.

Nabavite priručnik za automobile koji će vas voditi kroz popravke!

Vodeći proizvođači delova i automobila imaju i uputstava za popravku najčešćih kvarova koja bi vam mogla biti korisna. Čak i profesionalci koriste ove priručnike za popravke. Oni su prilagođeni početnicima, za razliku od priručnika za veliki servis koje često i ozbiljni profesionalci koriste. Nabavite priručnik posebno napravljen za automobil koji pokušavate da popravite.

Priručnik možete uglavnom pronaći u većini prodavnica auto delova.

Pročitajte naslovnicu priručnika da biste saznali za koju marku i model automobila je namenjen. Na primer, na priručniku bi trebalo da piše „BMW 3-serija od 2008. do 2012.“

Takođe možete potražiti i online uputstva za popravku određenih modela automobila. Ukucajte marku i model vašeg automobile. Ovi priručnici mogu biti malo izazovniji za razumevanje za razliku od štamoanih priručnika, pa budite oprezni.

Potražite video materijal o popravci ili diskusije o određenom kvaru!

Zahvaljujući Internetu, resursi za popravku automobila su lako dostupni. Verovatno ćete pronaći mnogo saveta za popravku nego što ste očekivali, jer mnogi ljudi koji prolaze kroz slične postupke pri popravci, te vam ovaj sadržaj može pomoći da saznate više o delovima i alatima ili da otkrijete koje korake treba da preduzmete da biste dovršili popravku.

Mnogo video snimaka snimaju ljubitelji automobila. Možda nemaju puno iskustva ili stručnog usavršavanja, ali njihovi saveti mogu biti veoma korisni. Nikad se ne zna, možda baš u nekom snimku dobijete odgovor na pitanje koliko često i zašto je neophodan veliki servis automobila. Želimo vam srećan rad i da brzo rešite problem na automobilu!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *