Kako zaštititi kožu nakon izlaganja suncu

Tema koja sa buđenjem opšte svesti o štetnosti UV zračenja sve više dobija na aktuelnosti je zaštita kože prilikom i nakon izlaganja suncu. Prirodom stvari, za ovo pitanje postajemo naročito zainteresovani tokom letnjih meseci, kada je koža najizloženija rizicima u ovom smislu. Činjenica je da tokom leta koža najviše trpi i iako se radujemo lepom preplanulom tenu, veoma je važno da se informišemo u vezi sa osnovnim koracima i načinima zaštite od sunca, ne bismo li predupredili neželjene posledice i u potpunosti uživali u blagodetima ovog perioda godine. Upotreba kreme sa zaštitnim faktorom, te i hidratacija u vidu unošenja dovoljne količine tečnosti, kao i površinskog vlaženja kože, su najbolji odgovor na izlaganje spoljašnjim uticajima tokom leta. S druge strane, ovime se ne završava briga o koži i zbog toga ćemo se u ovom tekstu baviti načinima zaštite i nege kože nakon izlaganja suncu i visokim temperaturama.

Čišćenje kože nakon sunčanja

Ne bi li se podstakla bolja prokrvljenost, te i zadržala boja na koži, nakon sunčanja se preporučuje tuširanje hladnijom vodom. Ovo pomaže ukupnom oporavku tela nakon izlaganja određenoj vrsti stresa koju visoke temperature za njega predstavljaju. S druge strane, sunčanje i upotreba krema sa zaštitnim faktorom povlače i potrebu za dubinskim čišćenjem kože. Ne bi li se uklonile čestice nečistoće, te i koža očistila od masnoće koja je karakteristična za kreme za sunčanje, preporučljiva je upotreba adekvatnih pilinga i losiona za čišćenje. Budući da je koža nakon izlaganja suncu osetljiva, vrlo je važno da odaberete blage preparate, koji će biti efikasni ali neinvazivni.

Praćenje promena na koži

Nijedna promena na koži, a naročito ona koju možete povezati sa intenzivnijim izlaganjem UV zracima, ne bi smela biti zanemarena. Ovo može podrazumevati fleke od sunca  i osipe, koji se mogu regulisati adekvatnim kremama. S druge strane, ćinjenica je da svaka odrasla osoba na svome telu ima mladeže, koje je vrlo važno pratiti tokom čitave godine, a naročito tokom letnjih meseci. Tokom tuširanja i tretiranja kože nakon sunčanja proverite mladeže na telu, a ukoliko primetite određene promene, obratite se tim povodom dermatologu. Ukoliko imate mladeže na vidnim mestima, koji će prilikom sunčanja biti naročito izloženi, informišite se u vezi sa opcijama uklanjanja mladeža. Savremena medicina čini bezbolno uklanjanje mladeža mogućim, te danas na jednostavan i efikasan način možete umanjiti rizik od komplikacija na ovom planu.

Opekotine od sunca

Česta neželjena posledica sunčanja su opekotine na koži, koje izazivaju veoma neprijatan osećaj i narušavaju estetiku tela. U zavisnosti od tipa vaše kože, do opekotina može doći lakše ili će vam se takve situacije dešavati ređe, ali u svakom slučaju zahtevaju brzu rekaciju. Koža sama po sebi ima sposobnost da se regeneriše, ali ćete joj pomoći ukoliko je tretirate hladnim oblozima, među kojima su se oni na bazi jogurta pokazali kao naročito efikasni, te biljnim peparatima i intenzivnim hidriranjem. Ukoliko dođe do plikova, nemojte ih bušiti, jer je pucanje plikova proces koji bi morao teći svojim prirodnim tokom, a otvaranje ranica može dovesti do infekcija.

Hidriranjem protiv perutanja

Nakon određenog perioda izlaganja suncu neretko dolazi do perutanja kože. Ovo se mahom vezuje za one delove tela koji su najviše izloženi, te do ovoga najčešće dolazi na nosu, leđima i ramenima. Kada dođe do perutanja kože, čini se da je ovo beskrajan proces, budući da se prostor suve kože koja se ljušti vrlo brzo širi. U tim slučajevima nemojte pomagati ljuštenje kože fizički, već je tretirate hidrantnim kremama i vitaminima, koji će joj pomoći da povrati vlažnost i elastičnost. Ovo je svakako znak da bi trebalo da koristite kremu sa većim zaštitnim faktorom, odnosno da smanjite vreme boravka na suncu i birate deo dana kada je zračenje manje intenzivno. Nakon što sanirate ovo stanje kože adekvatnim preparatima, dozvolite joj da se malo oporavi pre ponovnog sunčanja.

Ne biste li naposletku imali jedno lepo ukupno iskustvo leta i u potpunosti uživali u blagodetima ovog godišnjeg doba, pridržavajte se određenih pravila u vezi sa negom kože tokom i nakon izlaganja suncu. Uz adekvatnu negu i izvesnu opreznost zasigurno ćete imati sjajan preplanuli letnji ten, koji će vas podsećati na zabavne letnje dane i u toku narednih meseci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *