KOLIKO JE VAŽNA PRAVOVREMENA  ZAMENA GUMA?

Zamena guma

Moderan stil života podrazumeva svakodnevno korišćenje automobila, a kako bi izbegli nepredviđene situacije jako je važno da vaše vozilo bude potpuno ispravno. Pogotovo sistemi koji direktno utiču na bezbednost vožnje, pouzdanu upravljivost i blagovremeno zaustavljanje posebno kod iznenadnih i naglih  kočenja. Upravo auto gume predstavljaju najvažniju komponentu tih sistema jer one treba da obezbede  „čvrstu“ vezu automobila sa podlogom.

Preko guma prenosi se snaga motora koja trenjem sa podlogom pokreće vozilo  ali isto tako gume imaju ključnu ulogu pri kočenju odnosno zaustavljanju vozila. Da bi gume uspešno obavile svoju osnovnu funkciju potrebno je da budu ispravne i pravilno odabarane u zavisnosti od doba godine kada koristite vozilo. Upravo zato ovim tekstom pokazaćemo vam koliko je  važna pravovremena zamena neispravnih ili neadekvatnih guma.

1. ZAMENA LETNJIH GUMA ZIMSKIM

Sezonska zamena guma osim potrebe ima i zakonsku regulativu. Naime Zakonom o bezbednosti saobraćaja predviđeno je obavezno korišćenje zimskih guma na sva četiri točka u periodu 1. Novembra  do 1. Aprila ukoliko je kolovoz pokriven snegom ili ledom. Međutim važno je da znate da je vožnja letnjim gumama u uslovima niskih temperatura potencijalno opasna.

Naime letnje gume izrađene su od tvrđe smeše kako bi pri visokim letnjim temperaturama održale svoje karakterstike sa aspekta elastičnosti i tvrdoće. Međutim ove gume na temperaturama ispod 7 stepeni Celzijusa postaju previše tvrde i počnu da se ponašaju kao da su od plastike što značajno utiče na kvalitet kontakta sa podlogom.

U tom slučaju upravljanje vozilom postaje nepouzdano, a drastično se povećava i zaustavni put kod zaustavljanja vozila. Upravo zato izuzetno je važno pre zime zameniti letnje gume zimskim kako vas niske temperature i snegovi ne bi iznenadili.

Pročitaj još: Kako odabrati električni trotinet?

2.  ZAMENA STARIH I DOTRAJALIH GUMA

Gume imaju svoj vek trajanja koji se obično vezuje za pređenu kilometražu. U zavisnosti od proizvođača, klase i kvaliteta guma uobičajena je zamena guma na pogonskim točkovima nakon 30000 pređenih kilometara. Međutim interval zamene guma dosta zavisi i od načina vožnje jer poznato je da se kod žustrije vožnje gume troše brže.

Dubina šare na gaznom sloju od presudnog je značaja za uspešno istiskivanje suvišne vode kako bi prijajanje i kontakt sa podlogom ostao pouzdan. Istrošena guma sa suviše plitkom šarom neće biti u stanju da  kvalitetno ukloni višak vode pa će doći do gubitka trenja, a samim tim i nebezbednih uslova za vožnju i kočenje. Sa druge strane guma gubi na elastičnosti usled starenja tako da stare gume obavezno treba zameniti bez obzira na pređenu kilometražu.

3.  ZAMENA OŠTEĆENIH GUMA

Oštećenja koja mogu nastati na gumama dele sa na oštećenja koja je moguće sanirati i na oštećenja kod kojih popravka nije moguća već se guma mora zameniti. Ukoliko dođe do bušenja gume i oštećenja u gaznom sloju vulkanizer će moći izvršiti krpljenje pomoću specijalnih čepova za tu namenu.

Međutim svaki vid mehaničkog oštećenja na radijalnom delu gume nije popravljiv pa je u tom slučaju jedina opcija zamena oštećene gume. Vodite pri tom računa da gumu zamenite gumom istog tipa i dimenzije kao što je bila oštećena. Na istoj osovini gume moraju biti identične, a najbolje rešenje je da sve četiri gume budu iste.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *