Kupovina nekretnine u periodu inflacije: Kako obezbediti veći životni prostor u nesigurnim vremenima

Kupovina nekretnine

Brojni potresi i promene na globalnom planu koje su dovele do inflacije cena i manje vrednosti novca bacaju senku na mnoga životna pitanja, među kojima je naročito aktuelno pitanje životnog prostora. Kao jedan od faktora koji najviše utiču na egzistenciju svih nas, pronalazak sopstvenog doma koji će podržati naše životne potrebe predstavlja veoma važnu temu u vremenima odlikovanim materijalnom nestabilnošću.

Kako je inflacija uticala na tržište nekretnina?

Budući da je tržište nekretnina samo po sebi veoma dinamično, nije izostala pogođenost istog naglim rastom cena i izmenama u okviru ostalih privrednih grana. Rast cena građevinskog materijala, kao i rast cena usluga građevinskih radnika, dovodi do toga da nekretnine u novogradnji dobijaju na vrednosti. Rast cena novoizgrađenih nekretnina je vrlo brzo povukao i vrednost nekretnina u staroj gradnji ka gore, te se susrećemo sa upadljivim jazom između prosečnog primanja pojedinca i cene kvadrata.

S druge strane, uprkos ovakvoj situaciji, potražnja za nekretninama ne jenjava, budući da ulaganje u nepokretnosti opravdano vidimo kao jednu od retkih sigurnih investicija u vremenima koja su pred nama. Sve je više inetresenata za ponude kao što je prodaja stanova u Beogradu i Novom Sadu, a istovremeno možemo da konstatujemo i porast interesovanja za kupovinu nekretnina na selima, što pripisujemo iskustvu izolacije u jeku globalne pandemije virusa korona.

Koje okolnosti idu u prilog kupcima nekretnina danas?

Budući da potražnja za nekretninama raste, pre svega zbog toga što investiranje u nekretnine postaje sve isplativije zbog prognoze da će cene na ovom tržištu rasti i u budućnosti, odgovor banaka ne izostaje. Banke se sve više fokusiraju na ponude za podizanje stambenih kredita po povoljnijim uslovima, jer je postojeći odnos ponude, odnosno cena kvadrata i potražnje nešto što im ide u prilog.

Interesenti će stoga sve više posezati za ovom opcijom u potrazi za većim životnim prostorom, a uzimajući u obzir trenutnu situaciju na tržištu. Još jedna značajna olakšica jeste povrat PDV-a na prvu kupljenu nekretninu u novogradnji. Ovo dodatno čini ulaganje u novoizgrađene objekte pametnom odlukom.

Koje kompromise možemo načiniti ukoliko tražimo veći životni prostor?

Ukoliko smo u potrazi za većim životnim prostorom, a budžet kojim raspolažemo je ograničen, trebalo bi da uzmemo u obzir i pravljenje određenih kompromisa. Za sve one kojima je kvadratura prioritet, dobra ideja je preseljenje na manje atraktivne lokacije. Ovo može značiti preseljenje u neki od skrajnutijih delova grada, što će po većini prognoza biti samo trenutno odricanje, budući da se gradovi šire i oni njihovi delovi koji su trenutno marginalni obećavaju da postanu daleko atraktivniji u veoma kratom roku.

S druge strane, dobre saobraćajne veze koje odlikuju naše gradove čine da ovakva odluka ne znači i opraštanje od sadržaja zbog kojih preferiramo gradski život ili značajno otežavajuću okolnost prilikom obavljanja svakodnevnih obaveza. Preseljenje u neko od manjih mesta je takođe dobra solucija za one koji nisu poslom vezani za neki od većih gradova.

Štednja kao ključni korak ka većem životnom prostoru

Štednja je još uvek osnovni način postizanja ciljeva poput kupovine veće kuće ili stana, te je vrlo važno načiniti temeljnu analizu svojih prihoda i rashoda prilikom planiranja ovog životnog koraka. Iako se mnogima čini da ušteda koju mogu da ostvare na dnevnom, nedeljnom ili mesečnom nivou ne može napraviti dovoljno veliku razliku u pogledu njihove finansijske situacije, važno je staviti na papir sve troškove i sagledati načine na koje se ona zapravo može ostvariti. Ukoliko pažljivo isplaniramo svoje rashode, ubrzo ćemo biti iznenađeni rezultatima koje možemo da postignemo racionalnim raspolaganjem novcem na dnevnom nivou.

Ukoliko smatrate da je veći životni prostor odgovor na vaše svakodnevne potrebe, počnite da razmatrate opcije koje se pred vama ukazuju. Kupovina kuće ili stana je kompleksan i zahtevan poduhvat, naročito u okolnostima u kojima je vrednost novca pod znakom pitanja. Načinite temeljan finansijski plan i uporedite svoje potrebe, želje i mogućnosti, te ćete stići do računice koja dovodi do rešenja vašeg problema.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *