Na šta treba da obratite pažnju prilikom kupovine stana

Već neko vreme razmišljate o kupovini stana. Bez obzira da li ćete nekretninu kupiti kešom ili ćete podići kredit, trebalo bi da osim neophodnog novca posedujete i izvesne informacije. Proces kupovine stana nije nimalo jednostavan, a evo na šta biste sve trebalo da obratite pažnju.

Omiljeni kraj

Pikirali ste određeni kraj jer vam je drag iz nekog razloga. Međutim, osim vezanosti za njega važno je najpre da utvrdite kako se kreću cene stanova u tom kraju. To možete da proverite na sajtu Republičkog geodetskog zavoda, jer su tamo prikazane cene prometovanih nekretnina. Dobro se osvrnite oko sebe i vidite kakva je situacija sa parkingom. Najidealnije je da uz stan kupite garažu, ali ukoliko za to niste planirali novac, onda dobro ispitajte komšije kakva je situacija za parkiranje u kraju. Sigurno ne biste želeli da se parkirate nekoliko ulica dalje od vašeg stana. Važan faktor za odabir stana jeste i infrastruktura. Koliko će vam biti blizu prodavnice, škole, vrtići. Što je naselje opremljenije i cena je veća. Uzmite u obzir i kako će u budućnosti kraj da izgleda. Ukoliko se trenutno gradi, računajte da će za neko vreme i kraj drugačije izgledati. Blizina  glavnih saobraćajnica, ujedno može biti i prednost i mana. Prednost jer se brzo povezujete sa gradom i auto-putem, mana je očigledna kada je zastoj u saobraćaju, a vraćate se kući sa posla.

Da li je stan pravno čist

Na ovo pitanje najbolje će moći da vam odgovori advokat. Kako ne bi došlo do toga da se pojavi neki novi vlasnik pre nego što kupac stana sredi dokumenta važno je preduzeti određene mere. Najpre, advokat za nekretnine treba da proveri u čijem se vlasništvu nalazi stan i da li je vlasnik 1/1. To je idealna situacija, međutim ukoliko to nije slučaj ne odustajte, jer se sve uz dogovor može srediti. Osim toga važno je proveriti da li stan ima zabeležbe. Najčešće su to hipoteke. I to je rešivo. Ukoliko stan prodaju supružnici, a on se vodi samo na jednog od njih advokat za nekretnine će vas savetovati da pribavite saglasnost drugog supružnika. Takođe, moći će da proveri da li postoje neizmirena dugovanja za porez ili slično kako bi vas poštedeo neprijatnosti u budućnosti.

Renoviranje stana ili nov stan

Kada kupite novogradnju, jasno je da nema većih ulaganja, osim kupovine nameštaja. Tako da po kupovini odmah možete da se uselite. Sa starim stanovima, to nažalost, nije slučaj. Zato je savet da ne otkazujete prethodni stan dok se proces renoviranja ne završi u potpunosti. Kako majstori najčešće ne ispoštuju dogovorene rokove, računajte da u zavisnosti od ulaganja, na useljenje možete da čekate i nekoliko meseci. Najbolje bi bilo da u ovom potezu uradite što više stvari, kako ne biste morali da renovirate dok su stvari unutar stana. Najčešće je to promena stolarije, instalacija, krečenje, hoblovanje ili zamena parketa. Cene renoviranja se kreću od 200-300 evra po kvadratu u zavisnosti od obima ulaganja. Ukoliko izaberete novogradnju računajte da ćete u startu dati 20-30 posto više novca.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *