Operacija vena laserom ili vodenom parom?

Proširene vene su nepravilnosti u izgledu i funkcionisanju vena. Zahtevaju trajno i delotvorno rešenje, koje može biti neoperativno ili operativno, u zavisnosti od stepena tegoba i problema. Prvobitnom pojavom primenjuju se metode lečenja terapijom i preparatima. U kasnijim, odmaklim fazama javlja se operacija vena, kao sve češće jedini delotvorni i dugoročni način otklanjanja tegoba.

Operacija vena, odnosno vaskularna hirurgija, vrši se od strane stručnih lekara u bolnicama širom naše zemlje. Stalno se nameće pitanje kako ovaj zahvat da se sprovede, za pacijenta na što bezbolniji, jednostavniji i kraći način. Mnogo je metoda, međutim izdvajaju se operacija vena laserom ili vodenom parom kao najdelotvornija. 

Laserska operacija vena je duže korišćen metod

Vaskularna hirurgija razvila je metod upotrebe lasera u mnoge različite svrhe. Operacija vena laserom koristi se od početka 21. veka, odnosno gotovo 20 godina. Metod je pouzdan, jednostavan i vrlo popularan i danas. Sa druge strane, metod operacije vena vodenom parom je inovativan i vrši se svega nekoliko godina. Radi se o dosta unapređenom, i savremenom načinu otklanjanja venskog nesklada u funkcijama. Na vama je da li prednost dajete godinama iskustva, ili savremenosti metoda i tehnika. U svakom slučaju, oba metoda su efikasna, iako se generalno operacija vena vodenom parom smatra novijom i razvijenijom tehnikom. Više o operaciji vena vodenom parom pogledajte na ovom linku.

Operacija vena vodenom parom je ekološki opravdana

Upotreba lasera podrazumeva emitovanje zračenja i toplote, što se često izbegava, iako je ovaj instrument gotovo neizostavan u nekim hirurškim zahvatima. Operacija vena laserom vrši se tako što se emituje snop svetlosti kojim se tretira celokupna regija oštećene vene i dolazi do slepljivanja prekinutih delova. S ozbirom da nije ekološki opravdan, često se predlažu drugi načini sprovođenja zahvata. Operacija vena vodenom parom je potpuno ekološki zasnovana, jer ne podrazumeva upotrebu određenih hemikalija, niti izvora svetlosti i toplote. Naprotiv, jedina supstanca koja se upotrebljava je prirodna i to je voda u obliku pare. Ona se putem katetera i SVS uređaja ubrizgava uz visok pritisak direktno u venu, bez dodira sa okolnim tkivima. Samim tim, predlaže se kao noviji, bolji i delotvorniji metod.

Operacija vena laserom zahteva određeni oporavak

Za razliku od upotrebe vodene pare, kada su pacijenti prvi sat nakon operacije „slobodni“ da nastave svoje svakodnevne aktivnosti uz određen stepen pažnje, laserski tretman nameće potrebu postoperativnog perioda. Nekoliko sati se odmara zbog dejstva anestezije i mogućeg javljanja bola određenog, obično nižeg intenziteta. Takođe, bar 24 časa se smanjuje fizička aktivnost, psihičko naprezanje i bilo kakvo veće kretanje. Do 72 sata se obavezno nose kompresivne gaze i čarape, a nakon toga svaki drugi dan, i kasnije prema potrebi, što zavisi od tempa oporavka. Svakako, bez obzira na to, oporavak kod obe metode je mnogo kraći nego kada se vrši klasična operacija vena, „čupanjem“ oštećenih delova. 

Vodena para ne nameće nikakve nelagodnosti

Operacija vena vodenom parom je potpuno bezbedna, ekološki opravdana i estetski sigurna za pacijenta. Nema pojave nikakvih rezova i ožiljaka, što je karakteristika i laserskih intervencija u istoj meri. Međutim, operacija vena laserom, za razliku od upotrebe vodene pare, može naneti neke kasnije tegobe, kao što su bolovi, otoci, osećaj nelagodnosti u nogama i modrice. Razlog je to što laser tretira celu dužinu vena i može oštetiti delove okolnih tkiva, pa se po potrebi ta aktivnost ponavlja više puta, ili sprovodi iz delova. Za razliku od toga, operacija vena vodenom parom podrazumeva ubrizgavanje prirodne supstance direktno u unutrašnjost proširenog mesta, bez dodira sa venskim zidom, na osnovu čega tkiva ostaju sačuvana, bezbedna i neoštećena. Nepostojanje nelagodnosti i tegoba činjenice su toga da se operacija vena vodenom parom sprovodi u jednom, kratkom i jednostavnom zahvatu. 

Mnogo je karakteristika koje ima operacija vena laserom i vodenom parom. Izlistana su ključna svojstva i data je prednost vodenoj pari, kao prirodnoj supstanci koja ne dovodi do nus pojava i problema nakon zahvata, uz veliku ekološku opravdanost i bezbolnu proceduru sprovođenja operacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *