Posteljina kao upečatljiv detalj vaše spavaće sobe

Spavaća soba je mesto gde provodimo trećinu dana. Kako nam služi za relaksaciju i uživanje, vrlo je važno da nam bude prijatno u njoj. Zato osim udobnog kreveta, bračnog ili samačkog, valjalo bi imati  udobnu i mekanu posteljinu. Idelano bi bilo kada bi se ona bojom i dezenom  uklopila u stil enterijera. Kažu da vizuelna skladnost utiče na duhovnu. Ako je tako, pokušaćemo da vam pomognemo u postizanju iste.

Neka vam zavese budu reper

Već neko vreme u svetu je dominatan trend po kom se u spavaćoj sobi vodi računa da zavese i posteljina budu u kombinaciji. Pritom, prisutna su dva stava. Jedan po kom bi trebalo da imaju istu boju i drugi, popularniji, po kom bi trebalo da budu u kontrastu. Tako se u časopisima koji se bave enterijerom sve češće mogu pronaći kombinacije koje podrazumevaju igranje crnom i belom bojom. Tako ukoliko se opredelite za crnu satensku posteljinu, obavezno kao kontrastno rešenje uzmite bele zavese, koje će vašoj sobi obezbediti mnogo svetlosti. U slučaju da više preferirate belu, onda se poigrajte crnim zavesama. Ovde je reč o takozvanoj evropskoj i američkoj varijanti. U Americi su crne zavese toliko popularne da se mogu naći u različitim modelima i nijansama. 

Nije sve crno-belo

Soba vam je okrečena u belo, ali to ne znači da i posteljina treba da bude bela. Iako smo rekli da se crna odlično slaže sa belom, to ne znači da isključivo nju treba da kupite. Svakako da je potrebno da izaberete tamnu nijansu posteljine, ukoliko u sobi dominira bela boja, ali to umesto crne može biti i tamno ljubičasta, tamno zelena, teget. I one će takođe dati efektan utisak. Ukoliko je, pak, vaša soba okrečena tamnijim nijansama poput crvene ili braon uz nju bi se dobro slagao tekstil u zlatnoj ili bež boji. Za žute, svetlo plave i svetlo zelene zidove najbolje je na krevetu imati svetle i nežne nijanse, kako bi se izbegao efekat prevelikog šarenila. Što su smireniji i svedeniji tonovi, to su i naši snovi bolji, a mi sami odmorniji i naspavaniji. Ne čine samo zidovi i zavese sobu, zbog toga je važno obratiti pažnju i na druge detalje kao što su nameštaj i tepisi. Sve je potrebno da bude u skladu. Samo tako ćete od spavaće sobe moći da napravite pravu oazu mira i mesto gde ćete u potpunosti moći da se prepustite uživanju. 

Kako produžiti životi vek tekstila

Da bi vaša posteljina što duže traja savet je da kupujete pamučnu. Osim toga, uvek je dobro kupiti dve odjednom. Dok je jedna na pranju, druga može da joj bude zamena. To je dobro iz razloga što ćete uvek na dohvat ruke imati čistu i svežu posteljinu. To ne znači da morate istu da uzmete. Naprotiv, savet je da pazarite dva različita kompleta, kako biste kada je promenite imali utisak da se nešto novo desilo i da je vaš prostor dobio drugačiji izgled. Zbog zdravlja, ali i estetskog izgleda same prostorije, poželjno je da je menjate jednom nedeljno. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *