Poznati toaleti

Procenjuje se da ukupno godinu i po dana našeg života provedemo u toaletu, što nije zanemarljiva brojka. Iako retko ko poklanja veliku pažnju toaletu u svojoj kući, zapanjuje činjenica da je WC šolja iz toaleta Džona Lenona prodata za skoro 15.000 dolara, a slična stvar se dogodila i sa toaletom čuvenog američkog pisca, Selindžera.

Sledeća lista poznatih toaleta govori i o drastičnijim primerima, od kojih su neki uticali čak i na tok umetnosti.

1. „Fonata“ Marsela Dišana

Pisoar Marsela Dišana sa nazivom „Fontana“ verovatno je najpoznatiji element toaleta u istoriji umetnosti. Ovo je, zapravo, umetničko delo čuvenog dadaiste. On je, ni manje ni više, 1917. godine poslao pisoar „Fontanu“ na izložbu Društva nezavisnih umetnika. Da stvar bude još zanimljvija, upravo je on bio član žirija.

Tretiranjem pisoara kao umetničkog dela Dišan je stvorio tzv. „readymade“ (redimejd) umetnost. Mi smo danas svedoci ekspanzije ovakve vrste umetnosti. Marsel Dišan je smatrao da svaki predmet može da bude umetničko delo, bez obzira na njegovu svakodnevnost i trivijalnost, jer umetnik bira i stvara.

Ovo su Dišanove reči u vezi sa „Fontanom“: „Malobrojni su oni koji će reći da je pisoar divan. Opasnost koju treba izbeći leži u estetskom užitku.“ Najčešći komentari o ovom čudnom eksponatu su da je ovaj predmet vrlo koristan, ali da nije i ne može biti umetničko delo. Međutim, vreme je pokazalo da prostora za ovakvu vrstu umetnosti ima.

2. Toalet iz filma „Trainspotting“

Mnogi smatraju da je scena u toaletu iz ovog filma Denija Bojla jedna od najpoznatijih u istoriji kinematografije. Naime, Juan Makgregor ulazi u bar jer je potrebno da ode u „najgori toalet u Škotskoj“ (bar to piše na vratima). Ono što sledi je bez sumnje jedna od najbizarnijih scena, a britanski časopis „Empire“ uvrstio ju je u 10 najboljih filmskih toaletskih scena.

3. Toalet Tomasa Krapera

Tomas Kraper je živeo od 1836. do 1910. godine. Iako on nije izmislio WC šolju kakvu danas znamo, on je najzaslužniji za njeno popularizovanje i osmislio je neke od pratećih elemenata koje i danas koristimo, poput plovka u vodokotliću. Njegova kompanije osnovana 1861. godine bavila se upravo toaletima.

Iako mnogi njegovo ime povezuju sa kolokvijalnim izrazom u vezi sa toaletom (na engleskom se piše Thomas Crapper), u pitanju je puka slučajnost.

4. NASA toalet

Najskuplji toalet na svetu ne nalazi se na ovom svetu, bukvalno. Rusi su osmislili svemirski toalet, a NASA je patent i ideju kupila od njih za 19 miliona dolara. Toalet je napravljen tako da može da funkcioniše i u nultoj gravitaciji, bestežinskom stanju i ima poseban sistem zaštite za noge i butine.
Na poseban način suši otpad kako bi se eleminisale bakterije i neprijatni mirisi.

Njegova najbolja funkcija je ovo: pretvara mokraću u pijaću vodu!

5. Zlatni toalet

Ovaj toalet je napravljen 2001. godine od 24-karatnog zlata i obložen je dragim kamenjem. Osmislio ga je zlatar  Lam Sai-wing inspirisan Lenjinovim rečima da je najkorisnija stvar koja se može uraditi sa zlatom ta da se naprave javni toaleti od njega. Sve što se nalazi u toaletu, uključujući lavabo, pločice i vrata, takođe je napravljeno od zlata. Procenjuje se da zlatni toalet vredi 29 miliona dolara.

Danas je zlatni toalet prava turistička atrakcija, a turisti koji žele da vide ovo čudo moraju da obuku plastičnu, zaštitnu odeću, kako ne bi oštetili nešto od luksuzne izrade. Priča se da su mnogi posetioci nakon što su videli ovaj toalet poželeli da kupe zlatne dodatke i za svoj kućni toalet.

6. Najpoznatiji toalet u Japanu – Toto

Toto je jedan od tehnološki najsavremenijih toaleta. Prema statistici, koristi ga čak 72% japanskog stanovništva. Toto WC šolja ima dasku koju je moguće grejati i dasku koja se automatski spušta, a koja je nazvana „marriage saver“ (spasilac braka). U toaletu postoji i automatsko parfemisanje, kao i poseban način vodenog čišćenja.

Inače, kompanija Toto je jedna od tri najveća proizvođača u industriji toaleta. Tokom 2006. godine od prodaje je zaradila 4,2 milijarde dolara, a u kompaniji radi 20.000 zaposlenih. Moguće je kupiti Toto toalet u 16 zemalja u svetu.

7. Prvi toalet sa vodokotlićem

Džon Harington je bio pesnik, mada ne baš uspešan i značajan. Njegova kuma bila je čuvena Elizabeta I Tjudor. Upamćen je po nečemu prilično bezazlenom: prvoj WC šolji u kojoj je mogla da se „pusti“ voda. Naime, gradio je sopstvenu kuću i osmislio ovakvu vrstu toaleta nazvavši ga „Ajax“. Kada je njegova kuma Elizabeta I videla izum, poželela je ovakav toalet  i u svojoj kraljevskoj palati.

Međutim, uprkos entuzijazmu kraljice i Džona Haringtona, narod nije dobro primio ovu ideju. Tek 200 godina kasnije je ovakav toalet postao popularan, a patentirao ga je Aleksandar Kaming 1775. godine u Londonu.

8. Hitlerov toalet

Toalet u automehaničarskoj radnji „Greg’s Auto Repair“ u Florensu, u Nju Džerziju, na prvi pogled je običan i malo neuredan. Međutim, ovaj toalet krije misterioznu priču koja vam ne bi ni pala na pamet kad toalet pogledate.

Naime, pre nego što su pripali Gregu Kohfeldtu, vlasniku radnje, wc šolja i lavabo iz toaleta bili su u vlasništvu Adolfa Hitlera. Nekada su ovi elementi toaleta bili u njegovoj privatnoj jahti, koja je igrom slučaja završila u Nju Džerziju tokom pedesetih godina prošlog veka. Jahta je rastavljena na delove koji su prodati širom sveta, a upravo su elementi iz toaleta početkom sredine prošlog veka završili u „Greg’s Auto Repair“.

Vlasnik ove automehaničarske radnje želi da proda ove delove toaleta onom ko ponudi najviše novca, ali još nije našao kupca sa kojim bi našao zajednički jezik. Neverovatno je šta sve ljudi skupljaju i kakve kolekcije prave, pa Greg Kohfeldt ne sumnja da će uskoro uspeti uspešno da proda delove Hitlerovog toaleta.

I još nešto

Kad sledeći put prođete pored neke WC kabine, imajte u vidu poštovanje prema ovim napravama koje suštinski olakšavaju naš život.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *