Savršen osmeh? Evo šta stomatolozi preporučuju svojim klijentima

Za savršen osmeh delimično jesu zaslužni geni, ali mnogo je važnije kako se ophodite prema njima, stav je svake stomatološke ordinacije. Da biste što bolje vodili računa o svojim zubima, ali i saznali za male trikove oralne higijene, evo šta vam sve preporučuju zubari.

Redovna oralna higijena

Podrazumeva se da stomatološke ordinacije pre svega skreću pažnju na redovno održavanje higijene zuba i usne duplje. U suprotnom, problemi sa desnima i kvarenjem zuba postaju neminovni, a samim tim i zubarske intervencije.

Korišćenje četkice i paste za zube koja odgovara vašim potrebama – bilo da su vam, na primer, desni osetljive ili želite da izbelite zube pastom – podrazumeva se, a apeluje se da se to redovno odvija ujutru i uveče, te makar još jednom u toku dana.

Konac za zube je odličan način da eliminišete hranu sa teško dostupnih mesta, i samim tim sprečite razmnožavanje bakterija u usnoj duplji. Podjednako efikasne za ovu namenu su i interdentalne četkice, smatraju stomatološke ordinacije, te se rešite prema tome šta vam je jednostavnije za upotrebu.

Svakako, ne bi trebalo zaboraviti ni tečnosti za ispiranje usta, koje do kraja elimišu bakterije iz usne duplje.

Podjednako, stomatološke ordinacije preporučuju da s vremena na vreme koristite i sodu bikarbonu pomešanu sa limunom, jer je ovo efikasan i zdrav način za beljenje zuba, ali ga ne bi trebalo primenjivati više od jednom nedeljno.

Prelazak na zdraviju ishranu

Od ishrane, svakako, zavisi i zdravlje zuba.

Stoga se sve stomatološke ordinacije slažu u jednom – izbegavajte previše zaslađenu hranu i napitke, poput slatkiša, grickalica i gaziranih pića. Svakako, u neprijatelje zuba spada i kafa, kao i crno vino, ali se sve ovo može nadoknaditi redovnim pranjem zuba nakon konzumiranja. Pušenje je takođe štetno, kako za zube tako i celokupno zdravlje, te bi od ove navike trebalo što pre da odustanete.

Kao posebno dobra za zube, navodi se hrana bogata vitaminom D, dobrim za kosti, te grickanje jabuka i šargarepe, koje čiste usnu duplju.

Redovne stomatološke kontrole

Sigurni smo da ste dosad bezbroj puta imali prilike da čujete da stomatološke ordinacije apeluju na redovne zubarske kontrole. Tome je razlog kako rano otkrivanje karijesa i drugih problema sa zubima, tako i predupređivanje problema u zdravlju čitavog organizma, koje umnogome zavisi od stanja usne duplje.

Redobne kontrole u okviru stomatološke ordinacije znak su vođenja računa o sebi i svom zdravlju, te ih nemojte izbegavati – na svaka tri meseca, neće vam biti previše naporno da prošetate do najbliže stomatološke ordinacije.

Ukoliko koristite fiksnu protezu, stomatologu morate da idete redovno, kako bi se pratio učinak i odredili dalji koraci. Savremeni materijali danas omogućavaju proizvodnju vrhunskih faseta i bezmetalnih krunica, a implantologija iz godine u godinu donosi savremenije zubne implante. Ali je i za njihovu dugovečnost najbitnija pravilna i redovna higijena!

Sve zubarske intervencije isključivo u okviru stomatološke ordinacije

Ono što svi zubari redovno ističu jeste da se sve intervencije, bez obzira na povod i uzrok, moraju vršiti u okviru stomatološke ordinacije.

Iako ovaj savet možda deluje kao suvišan, neretko se dešava da se razni estetski tretmani nude u kozmetičkim salonima. Takvi postupci nose rizik po celokupno, a ne samo zdravlje usne duplje, te se sva ulepšavanja zuba, poput beljenja i ugradnje cirkone, moraju vršiti od strane zubara kao stručnjaka za taj posao, te u uslovima stomatološke ordinacije u kojoj se nalaze sva sredstva i aparatura za sprovođenje ovakvog tretmana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *