Sistemi klimatizacije sa direktnom ekspanzijom

Enel Sistemi klimatizacije

Sada uglavnom svaki moderan objekat ima sisteme, koji služe za jednostavno i efikasno regulisanje temperature. Potreba za njima je velika.

Oni stvaraju kvalitetniji i zdraviji vazduh i utiču na bolju atmosferu u prostoriji. To sve doprinosi boljem raspoloženju i, svakako, većoj produktivnosti.

Često se u kuće, stanove, kancelarije, prodavnice i druge manje objekte postavljaju sistemi klimatizacije sa direktnom ekspanzijom. Ova vrsta sistema klimatizacije služi za smanjenje temperature u manjim prostorijama ili pojedinačnim prostorijama u okviru većeg objekta.

Princip rada sistema klimatizacije sa direktnom ekspanzijom

Sistem klimatizacije sa direktnom ekspanzijom je pogodan za efikasno i fleksibilno hlađenje ili zagrevanje manjih prostorija.

Za svoj rad koriste rashladna gasovita sredstva, obično freon. Temperatura i pritisak rashladnog fluida se kontrolišu pomoću termostata.

Kada prostoriju treba rashladiti, freon se pumpa kroz unutrašnju jedinicu sistema, koja se nalazi u unutrašnjosti prostorije. Kada se rashladni fluid ohladi, pušta se kroz sistem cevi, koje povezuju spoljnu jedinicu sa unutrašnjom. Na taj način se vazduh hladi i cirkuliše kroz prostoriju.

Za razliku od nekih drugih sistema klimatizacije, sistem klimatizacije sa direktnom ekspanzijom može da se koristi i za zagrevanje prostorije. U tom slučaju, freon se pumpa kroz unutrašnju jedinicu. Tada se izmenjivač toplote zagreva i pušta da cirkuliše kroz cevi, koje povezuju spoljnu jedinicu sa unutrašnjom.

Spoljna jedinica se nalazi van prostorije koja se klimatizuje i pomoću nje se toplota, koju apsorbuje unutrašnja jedinica, ispušta napolje.

Prednosti i nedostaci ove vrste sistema klimatizacije

Sistem klimatizacije sa direktnom ekspanzijom je jednostavniji za instalaciju i održavanje od sistema klimatizacije sa hladnom vodom. Lakše se može postaviti u različite prostorije, u kojima postoje različite potrebe za regulisanjem temperature.

Osim toga, ova vrsta sistema klimatizacije je povoljnija u odnosu na druge. Te prednosti ih čine pristupačnijim rešenjem za hlađenje ili zagrevanje manjih privatnih ili poslovnih prostorija.

S druge strane, glavni nedostatak ovog sistema klimatizacije je u tome što nije pogodan za instalaciju u velikim prostorijama. U takvim objektima potrebno je mnogo više energije za cirkulisanje rashladnog fluida kroz prostoriju. To znači da sistemi klimatizacije sa direktnom ekspanzijom nisu energetski efikasno rešenje za hlađenje ili zagrevanje velikih prostorija.

Osim toga, korišćenje rashladnog gasa, freona, ima štetan uticaj na okolinu. Zbog toga treba paziti da se freon ne pušta u atmosferu ili koristiti sisteme klimatizacije koji su ekološki prihvatljiviji.

Sistemi klimatizacije su postali neizostavan deo opreme u gotovo svim modernim kućama, stanovima ili poslovnim objektima. Njihova važnost je velika, pošto nam donose mnoge pogodnosti.

Mnogi ljudi se odlučuju da u neke manje prostorije, u kojima borave, instaliraju sistem klimatizacije sa direktnom ekspanzijom. Glavni razlog je taj što je ovaj sistem veoma lak za instalaciju i održavanje. Pored toga, odlikuje se i povoljnošću, pa predstavlja odlično rešenje da za malo ulaganja dobijete dobre rezultate.

Imaćete zdraviji i prijatniji vazduh u svakoj prostoriji, u kojoj je postavljen ovaj sistem klimatizacije. Ono na šta morate obratiti pažnju, prilikom korišćenja ovog sistema klimatizacije, jeste okruženje.

Freon koji preuzima toplotu iz prostorije koja se hladi, ispušta tu toplotu kroz spoljnu jedinicu kondenzatora u okolinu. Gasovi štetno utiču na atmosferu, te se mora voditi računa o tome da se ona ne zagađuje. Kako bi se obezbedila pouzdanost ovog sistema, moguće je instalirati još jednu spoljnu jedinicu.

Ukoliko se odlučite za intalaciju ovog sistema klimatizacije, možete se konsultovati sa kompanijom „Enel Ps. Zbog dugogodišnjeg rada i iskustva sa instalacijom i održavanjem sistema klimatizacije, razvili su adekvatna i kompletna rešenja za vaše potrebe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *