Šta sve leči dermatolog

Dermatolog

Dermatolog je lekar specijalizovan u oblasti dermatologije, odnosno specijalizovan za stanja koja uključuju kožu, sluzokožu, kosu i nokte. 

Dermatologija je posebna grana medicine koja se bavi izučavanjem, dijagnostifikovanjem i lečenjem oboljenja kože, kose i noktiju. 

Dermatologija uključuje istraživanje, proučavanje i dijagnostifikovanje normalnih pojava i poremećaja na koži, kosi ili noktima kao i praćenje starenja kože, probleme sa kosom, noktima, oralnim i genitalnim membranama, karcinoma i njihovo lečenje odgovarajućim terapijama. 

Koža je jedan neverovatan i ujedno najveći organ našeg tela. 

Ona ima ulogu da štiti naše telo, predstavlja membranu koja štti unutrašnje organe od spoljnih uticaja.

 Koža zagreva i hladi i šalje poruke kada nešto u organizmu nije kako treba da bude. 

Dermatolozi su lekari koji su prošli opsežnu obuku i specijalizovali se za oblast dermatologije koja pokriva sve nepravilnosti u radu ovog neverovatnog organa. 

Pacijenti se najčešće obraćaju dermatologu kada primete promene na svojoj koži u vidu akni, mehurića, promene boje, oblika ili veličine mladeža, osipa, pigmentacija, ali i zbog problema sa sluzokožom nosa, usne duplje ili kapaka kao i zbog problema sa kosom i genitalijama. 

Osim medicinskih i estetskih problema sa kožom, dermatolog može otkriti i ozbiljne probleme sa zdravljem, prepoznavanjem simptoma i znakova na koži, noktima ili kosi. 

Recimo po određenim promenama na koži i sluzokoži, vaš dermatolog može otkriti da se radi  o dijabetesu, anemiji ili problemima sa jetrom. 

Šta radi dermatolog?

Dermatolozi uglavnom rade u tri različita polja dermatologije, a to su:

 • Estetska dermatologija pokriva probleme sa kožom koji utiču na spoljašnji izgled pacijenta. Takvi problemi su recimo problemi sa hiperpigmentacijom, opadanje kose, starenje kože, pojava bora… Većina dermatologa je sposobna i obučena da sprovodi određene kozmetičke tretmane kože kao što su laserski tretmani, botoks, hijaluron, hemijski piling itd. 
 • Medicinska dermatologija podrazumeva da dermatolog može da dijagnostifikuje i leči stanja kože. Neka od najčešćih stanja su psorijaza, rosacea, akne, osipi, herpes i slično. Kao što smo već napomenuli, dermatolog može prepoznati i druge ozbiljne zdravstvene probleme pregledom kože, kose i noktiju. 
 • Hirurška dermatologija uključuje odrađivanje manjih hirurških intervencija poput uklanjanja mladeža, bradavica, biopsija i drugih manjih lezija na koži. Međutim za ozbiljnije hirurške intervencije poput uklanjanja cisti i karcinoma potrebno je da se dermatolog specijalizuje i u oblasti hirurgije. 

Koja stanja leči dermatolog?

Dermatolog se bavi proučavanjem, dijagnostifikovanjem i lečenjem više od hiljadu različitih stanja na koži, kosi i noktima. 

Prema statistici svaka šesta osoba na svetu ima neki vid oboljenja kože, obzirom da je koža najveći organ na telu čoveka, ovo je sasvim logična činjenica. 

Koža naime, pripada grupi takozvanih sekundarnih organa baš kao i kosa i nokti. To znači da se hranjive materije, kiseonik i vlažnost njima dopremaju na kraju, kao i da ukoliko nemamo dovoljno zaliha važnih materija prvi će zbog toga ispaštati sekundarni organi. 

Ako se uzme u obzir da su baš ovi organi izloženiji od ostalih svim spoljnim uticajima sredine, onda je sasvim jasno zašto je važno da  posete dermatologu budu češće. 

Neka od najčešćih stanja koja leči dermatolog su:

 • gljivične infekcije
 • ekcemi
 • psorijaza
 • akne
 • bradavice
 • dermatitis
 • vitiligo
 • herpes
 • opadanje kose
 • seboreja
 • rosacea
 • problemi sa noktima
 • rak kože
 • polno prenosive bolesti

Gljivične infekcije su česta pojava i mogu se javiti kako na koži, tako i na noktima ili vlasištu. 

Najčešće je uzročnik gljivičnih infekcija kože i sluzokože, ali i noktiju gljivica iz roda Kandide koja se lako umnožava i pravi probleme na koži u vidu lišajeva, atletskog stopala, infekcije u usnoj duplji i druge. 

Kada je vlasište u pitanju najčešći problem pravi gljivica Malasezija koja uzrokuje nastanak seboreje zbog prekomernog razmnožavanja, što može dovesti i do pojačanog opadanja kose. 

Akne  su najčešći problem zbog koga se pacijenti javljaju dermatologu. Mogu nastati iz više razloga, a jedan od njih je i hormonski disbalans u periodima tinejdžerskog doba, trudnoće, ili posle porođaja. 

Akne nekim pacijentima mogu stvoriti ožiljke i psihološke probleme poput gubitka samopouzdanja, nezadovoljstva izgledom ili manjkom samopoštovanja. 

Bradavice se javljaju u vidu ispupčenja na koži nastalih usled virusne infekcije kada je inficiran gornji sloj kože. One su benigne izrasline koje dermatolog uklanja na više različitih načina. 

Dermatitis je upalno stanje kože koje je praćeno uglavnom oticanjem, crvenilom i svrabom. 

Postoje različiti oblici dermatitisa i najčešći je atopijski dermatitis koji se javlja u vidu osipa ili ekcema. 

Vitiligo je posebno oboljenje kože kada koža ne proizvodi melanin te njegov gubitak dovodi do pojave belih fleka širom kože na celom telu. 

Opadanje kose u većini slučajeva uzrokovan je lošim stanjem vlasišta odnosno kože glave. 

Može se desiti iz mnogo razloga i uglavnom je problem zbog koga nakon nekog perioda obavezno morate posetiti dermatologa. 

Problemi sa noktima poput uraslih noktiju, promene boje ili gljivice na noktima su takođe predmet posete dermatologu, baš kao i problemi sa sluzokožom oka ili usne duplje.

Herpes zoster je najčešća virusna infekcija kože koja stvara crvenilo u vidu osipa i neprijatan bol na zahvaćenom području. 

Veoma se lako prenosi, a ponekad komplikacije usled ne reagovanja dermatologa mogu biti veoma ozbiljne. 

Rosacea se ispoljava crvenilom na licu i izbočinama punim gnoja . 

Ponekad dovodi i do oticanja krvnih sudova i oticanja kapaka.

 Pacijent bi trebao odmah da se obrati dermatologu ukoliko primeti bilo kakvu promenu na koži. 

Psorijaza  je hronični autoimuni poremećaj koji ubrzava rast ćelija kože za koji nažalost nema leka, ali se mogu preporučiti neke mere kako bi se neprijatni simptomi ublažili. 

Ona se manifestuje kroz crvenilo i ljuspanje kože i u zavisnosti od područja na kojem se naše razlikuje se nekoliko vrsta psorijaze. 

Rak kože je jedan od najčešćih vrsta raka na svetu. Razlikuje se nekoliko vrsta, ali najčešće su karcinom bazalnih ćelija, karcinom pločastih ćelija i melanom. 

Poseta dermatologu je izuzetno važna za sveukupno zdravlje pacijenta. 

Pored dermatoloških i estetskih problema, dermatolog na osnovu specijalističkog pregleda može uočiti i naznake nekih ozbiljnih zdravstvenih problema pacijenta. 

Redovni pregled dermatologa je obaveza svakog odgovornog čoveka koji brine o svom zdravlju. 

Ukoliko se otkrije na vreme karcinom kože se može uspešno lečiti uz određenu terapiju i zahvate. 

Poliklinika Dr. Rončević pruža vam mogućnost pregleda dermatologa u prijatnoj atmosferi uz ljubazno i stručno osoblje i to po specijalnoj ceni od 3500 dinara. 

Za sve informacije i zakazivanje slobodno pozovite broj

telefona +381 63 384 940

i zakažite svoj pregled dermatologa što pre, a najkasnije prilikom pojave prvih simptoma bilo kakvog problema sa kožom, kosom ili noktima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *