Sve o spuštenim kapcima na jednom mestu

Svaki problem koji se pojavi na telu je izrazito uočljiv posebno ako se nalazi na licu. Kada se problem javi u blizini očiju opasnost je još i veća. Spušteni kapak na jednom ili oba oka je estetski problem koji u nekim slučajevima može da ugrozi i vid pa je bitno preduzeti neophodne korake za lečenje ili eventualno operaciju očnih kapaka.

Šta je uzrok spuštenih kapaka?

Spušteni kapci mogu biti urođeni problem ili da nastanu tokom života. Razlog za pojavu ovog stanja je različit:

  • Starenje je proces kojim se gubi kolagen u koži, koža se bora i spušta se usled gravitacije. Mišić – levator koji je odgovoran za pravilno pomeranje kapaka slabi pa i usled toga ne dolazi do pravilnog držanja tog područja oka.
  • Spušteni kapci mogu nastati kao rezultat povrede nerava ili nekim drugim neurološkim problemom u organizmu 
  • Hroničan umor, pušenje, disbalans hormona štitne žlezde…

Dakle, uzročnici su brojni pa je i lečenje različito. Problem spuštenog kapka može biti prolaznog karaktera, može nestati lečanjem osnovne bolesti koja ga uzrokuje ili delovanjem direktno na ovaj problem.

Podizanje očnih kapaka bez hirurgije

Svakako je dobro da se prvo pokuša sa neinvazivnim metodama lečenja. Ako one ne uspeju onda je operativna metoda jedina alternativa. Kakve su sve ne-operativne opcije na raspolaganju?

  • Kreme

Najčešće nuđena rešenja su u kremama za otečene kapke i kremama za podizanje kapaka. Kreme za podizanje kapaka u sebi sadrže kolagen i pokušavaju da tako vrate elastičnost kože. Druga vrsta služi za hlađenje područja oko očiju koja smanjuje otok i zateže kožu. Birajte pouzdane preparate jer je koža oko očiju najtanja pa i šteta može biti velika.

  • Prirodni preparati

Kesice čaja od kamilice prethodno prokuvane se ostave u zamrzivaču 15-ak minuta i onda se stave na kapke. Smiruju kožu, otklanjaju umor i pomažu da se otečenost smanji.

Kolutovi krastavca su prirodan način lečenja spuštenih kapaka. Prijaju području oko očiju i zato ga mnogi koriste.

Umućeno belance će zategnuti opuštenu kožu i popuniti sitne bore a maslinovo ulje vraća koži elastičnost…

  • Mehanička sredstva za podizanje kapaka

Postoje silikonske trakice koje se lepe na prevoj kapka, ne smetaju normalnom funkcionisanju oka a rezultat je odmah vidljiv. Prodaju se u raznim veličinama i oblicima za muške i ženske oči.

Naočare za spuštene kapke su dobra varijanta za one koji inače imaju dioptriju i podrazumevaju da se na okvire naočara dodaju priključci koji fizički drže kapak na mestu.

Operativni načini rešavanja spuštenih kapaka

Blefaroplastika je hiruška metoda za zatezanje kapaka. Ova operacija kapaka se izvodi tako što se uklanja višak kože i masnoća koja je predstavljala problem.

Zatezanje kapaka se obavlja u lokalnoj anesteziji i operacija traje do 90 minuta. Nakon 2 sata se može ići kući, a nakon mesec dana se vidi pun efekat operacije. Birajte profesionalne ordinacije i stručno osoblje da bi operacija kapaka prošla bez komplikacija. Više o operaciji očnih kapka možete saznati na sajtu dr Zorana Žikića

Sa problemom spuštenih kapaka ne morate da živite, rešenje postoji. Potrudite se da otkrijete uzrok pa će i lečenje biti adekvatno. Ako ništa drugo ne donosi rešenje, zatezanje kapaka je odlična metoda za trajno rešavanje problema, veće samopouzadanje i srećniji odraz u ogledalu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *