Zdrave navike koje možeš (i treba!) da zadržiš tokom zime

sobni bicikli

Znamo, leto samo što se završilo, a mi već govorimo o zimi, ali ova godina je takva da vreme prosto leti i da nam se sve vreme dešava da, dok trepnemo, iščupamo nekoliko listova kalendara. Tako da, i te kako je pravi trenutak da pričamo o planovima za zimu, ali ne onim gde ćemo da idemo i šta ćemo da radimo, već onim koji se tiču našeg zdravlja i forme – jer, zaista se nadamo da ima svrhe pripremati se za naredno leto…

Dakle, bez obzira na to da li si jedna od onih srećnica koje su za vreme karantina usvojile nove zdrave navike ili si pak jedna od nas koje “zdrave navike” tek treba da uvedemo u svoje rečnike, u nastavku otkrij kako da održiš dobru formu tokom zime koja je obično prilično izazovna, u svakom pogledu. 

Voće kao užina, povrće uz svaki obrok

Čim dođe hladnije i ušuškanije vreme, odmah počinjemo da se prepuštamo malim zadovoljstvima koja greju dušu – čitaj: hrani. Nemoj da se osećaš loše ako počinješ da jedeš više ili jaču hran – valjda je sve to normalno kada nastupi ovo doba godine. Ipak, vodi računa o tome da jedeš raznovrsno, a da uz svaki obrok, koliko god on “cheat” bio, pojedeš i porciju svog omiljenog povrća (mora da postoji makar jedno i ne, krompir se ne računa!). 

Voće je takođe važno, zato ga uvrsti u svoj dnevni meni kao užinu, idealno umesto slatkiša ili slatkih napitaka. Uz odgovarajuću fizičku aktivnost i ove trikove, nećeš ni primetiti prelazak na “težu” hranu!

Strunjače, tegovi, sobni bicikli i ostala ekipa za vežbanje

Kad smo već kod fizičke aktivnosti – da li već imaš svoju ekipu za vežbanje? Strunjače, tegovi, sobni bicikli, lopte za pilates, mini tramboline… Tu ekipu može da čini bilo šta, a idealno ono u čemu najviše uživaš. Sigurno postoji kutak u kući od kog možeš da napraviš svoj mini fitnes studio i u kom možeš da vežbaš ono što najviše voliš makar tri puta nedeljno – zimi zaista umemo da se ulenjimo, potrebno nam je razmrdavanje! 

Sobni bicikli su verovatno najlakši način da održiš formu tokom zime – možeš ih voziti dok gledaš TV ili slušaš muziku, a uz pojas za vežbanje možeš da podstakneš topljenje masnih naslaga oko struka. Sobni bicikli cene su pristupačne, ne zauzimaju toliko mesta, a ako pronađeš neki manji i kompaktniji model, lako ga možeš premeštati iz sobe u sobu, iz ćoška u ćošak. Strunjače i tegići su odličan izbor ukoliko voliš vežbe snage više nego kardio treninge, a u tome i jeste poenta – kada pronađeš trening u kom uživaš, ništa ti neće biti teško, a održavanje zdravih navika će biti lakše nego ikad!

Dovoljno vode, dovoljno sna, dovoljno svežeg vazduha

Probaj da ove zime iznenadiš sebe i razbiješ stereotipna uverenja o načinima na koje provodimo slobodno vreme tokom hladnijih dana. Ne dozvoli da sve vreme sediš u zatvorenom – svakog dana izađi na svež vazduh i prošetaj bar pola sata (i to se računa u fizičku aktivnost, samo da znaš!). 

Osim toga, iako ti nije konstantno vrućina kao tokom leta, obavezno nastavi da nosiš svoju flašicu sa vodom gde god da kreneš. Hidratacija i unos dovoljne količine vode su nam bitni tokom cele godine, bez obzira na to da li je reč o letu ili o zimi. I naravno – dovoljno se odmaraj. Od stresa, od posla i obaveza, od negativnih ljudi i toksičnih osoba. Dovoljno spavaj, radi ono što voliš i što te ispunjava, brini o sebi. Proći će i ova zima. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *