Zlatibor za vikend

Zlatibor je planina izuzetne lepote, prostrani pašnjaci, borova šuma i veoma prijatna klima čine ovu planinu pogodnom turističkom destinacijom tokom cele godine. Pored prirodnih lepota, na Zlatiboru postoji i mnoštvo kafića, picerija i restorana koji će posetu ovoj planini učiniti još zanimljivijom.

Turizam na Zlatiboru počeo je da se razvija još u 19 vekom. Jedan od prvih posetioca ove lepotice bio je sprski kralj Aleksandar Obrenović 1893 godine. On je tokom svog boravka poklonio novac za izgradnju česme. Petnestak godina kasnije još jedan srpski kralj posećuje ovu planinu, naime  Petar I Karadjordjević je posetio Zlatibor iz zdravstvenih razloga.

Evo zašto predlažem vikend posetu Zlatiboru.

Geografski položaj Zlatibora

Zlatibor se nalazi na svega 230 km udaljenosti od Beograda što ga čini veoma pogodnom destinacijom i za vikend turizam. Nalazi se duž puta Beograd Petrovac, pa mnogi koji putuju na more u Crnu Goru imaju običaj da skrate putovanje i prespavaju noć ili dve na Zlatiboru ili da samo svrate na ručak i uživaju u bogatoj gastronomskoj ponudi ove planine.

Turistička ponuda

Pre svega treba izdvojiti zdravstvene pogodnosti posete ovoj planini. Boravak na Zlatiboru poboljšava krvnu sliku, veoma povoljno deluje na respiratorne organe, štitastu žlezdu i anemije svih oblika. Povoljni klimatski uslovi uticali su da se na ovoj planini izgradi Institut za štitastu žlezdu i metabolizam. Postoje brojne obeležene pešačke staže koje vode do spomenika, Čigote, Crnog vrha i Ribničkog jezera, uživaćete u prelepoj prirodi i znatno pospešiti svoje opšte zdravstveno stanje.

Pored zdravstvenih prednosti Zlatibora, on nudi i dobar provod. Na samom Zlatiboru ima mnoštvo kafića, picerija i diskoteka koje nude noćni provod svakodnevno. Za najmladje ćemo izdvojiti zimi klizalište, luna park i mnogo mesta za sankanje, kao i staza za skijanje na kojoj se organizuju školice skijanja.

Na samo 9 km nalazi se ski centar Tornik koji je 2011 detaljno sredjen. Poseduje tri staze, tako da će na Zlatiboru uživati i početnici u skijanju, kao i nešto veštiji skijaši.

Kada nema snega ova planina ne oskudeva sa sadržajima, pored već spomenute šetnje pešačkim stazama, te uživanja u lepotama Zlatibora, svoja pluća čistim vazduhom možete napuniti i na mnogobrojnim sportskim terenima, te leti se rashladiti na bazenima ili jezeru.

Na samo 20 km nalazi se pećina Stopića, jedna je od najposećenijih pećina u Srbiji, poznata je po najvećim bigrenim kadama u ovom delu našeg kontinenta.

Ukoliko ste posetili Zlatibor, naročito ako je u pitanju topliji deo godine, obavezno posetite Mokru goru u neposrednoj blizini, Drvengrad koji je izgradio naš čuveni reditelj Emir Kusturica. Provozajte se ćirom i čuvenom Šarganskom osmicom, ova vožnja zasigurno će vam ostati dugo u sećanju.

Ukoliko ste na Zlatiboru u avgustu, na samo 43 kilometra od vas nalazi se Guča u kojoj se održava čuveni sabor trubača. Takodje letnje mesece možete iskoristiti za Drinsku regatu, te posetu Tari i jezeru Zaovine i Perućca. U Čajetini se održava pršutijada gde možete uživati u mesnim djakonija po kojima je ovaj kraj nadaleko poznat.

Smeštaj

Na Zlatiboru se nalazi mnoštvo hotela, koji nude welleness programe i uslugu punog pansiona. Smeštaj možete rezervisati ovde. Pored hotela postoji i mnoštvo apartmana koji poseduju sopstvenu kuhinju, te možete i sami spremati obroke.

Bez obzira da li se hranite u hotelu ili sami kuvate, obavezno posetite pijacu sa suhomesnatim i mlečnim proizvodima i uzivajte u nadaleko čuvenim specijalitetima Zlatiborskog kraja.

Napisala Dragana Krstić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *