Brusilice – alat potreban svima

Brusilica

Brusilice kao alat se često smatraju isključivo profesionalnom  potrebom, te da nema posebnu ulogu u domaćinstvu ili nekoj manjoj, kućnoj radionici. Međutim, istina je daleko drugačija. Brusilice vam mogu pomoći čak i u obavljanju poslova za koje ste možda mislili da se ne mogu koristiti.

Njihov glavni način upotrebe jeste u poslovima brušenja, poliranja, ali i sečenja, pa se u odnosu na disk koji se koristi, one mogu upotrebiti za sečenje drveta, aluminijuma, metala. S druge strane, u kućnim poslovima često sačuvaju dragoceno vreme i pomognu da se neki posao završi brže, zato što se mogu iskoristiti za čišćenje drugog alata od cementa, na primer, za poliranje nekog materijala, za šmirglanje stare boje sa vrata, ograde, za brojne pripremne ili završne radove koje samostalno provodite u svom domu. Zato je veoma koristan alat za sve, ali i iz tog razloga jeste važno voditi dosta računa prilikom njihove kupovine, kako bi se kupila baš ona koja vam je potrebna. 

Koji izvor napajanja odabrati?

Iako postoji više vrsta brusilica, glavna podela se tiče izvora napajanja, tj. da li su u pitanju električne ili akumulatorske. S obzirom na to da su električne konstantne snage i brzine, uvek se one preporučuju, posebno za profesionalan rad i veće poslove. Ali, ako vam je potrebna za kućnu radionicu, terenski rad, mesta gde nema direktnog izvora napajanja, onda će vam aku brusilice biti najveća moguća pomoć. 

Koju veličinu diska uzeti?

Nakon izvora napajanja, podela koja je važna jeste prema upotrebljenom disku. Od prečnika diska zavisi i to kakav i koji se posao može obaviti. Diks za brusilice od oko 115mm prečnika diska predviđeni su za laganije, kućne poslove, dok su oni od oko 230mm prečnika oni koji su za profesionalne upotrebe. Zato prilikom kupovine prodavcima uvek naglasite u koje svrhe ćete sve koristiti brusilicu i tako ćete dobiti najbolje savete u vezi sa tim šta vam je potrebno, a ne da nasumično birate. 

Vrste brusilica

Kada smo govorili o podelama i vrstama brusilica, naveli smo i to da postoji više modela, tj. vrsta. One se dele na ugaone, vibracione i tračne brusilice. Svaka od njih ima neku svoju osobenost, kao što se ugaone koriste kod teže pristupačnih mesta na materijalu koji se obrađuje, tako su tračne predviđene za veće površine i površine koje je potrebno brže, a sasvim kvalitetno urediti i pripremiti za dalji rad. Kao i kod svih ostalih generalija, kada je ovaj alat u pitanju, odabir same vrste na zavisi od važe želje, već od samih poslova kojima planirate da se bavite i poslova za koje planirate ili imate potrebu da ovaj alat iskoristite. Svima njima je zajednička preciznost, brz i funkcionalan rad, kao i kvalitetno urađen posao, ali pod uslovom da regularno koristite alat, uz sve poštovane procedure propisane uputstvom za upotrebu. Nestručno korišćenje može da dovede do nekvalitetno urađenog posla, do kvarenja alata, ali i do nanošenja povreda, zbog čega je obučenost za rad, uz sve mere zaštite jedan od prvih i najneophodnijih koraka u samom radu, bilo da ste hobista ili profesionalac.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *