Kućna radionica: Šta jedno prosečno domaćinstvo najčešće ima od alata?

Teško je zamisliti kuću u varošici ili selu bez jedne pomoćne manje kućice gde gazde čuvaju svoje kolekcije alatki. Ipak, manje vidljiva mesta za njihovo čuvanje jesu u stanovima, ali smo sigurni da ih većima domaćinstva ima. Gde god da se nalaze ta mesta  i gde god da živite, neki osnovni alat za popravke vam je zasigurno potreban. U nastavku teksta donosimo vam kratku listu onih koje najčešće  domaćinstva poseduju. 

Čekić, ekseri, šrafcigeri

Crveni čekić i par ekesera je nešto što morate imati. Čak i oni najmanje vešti sa alatkama umeće da koriste ovaj osnovni set obavezan za svako domaćinstvo. Uz posedovanje čekića nećete morati da zovete komšiju u pomoć ili majstora da biste postavili novu porodičnu sliku na zid. Čekići mogu biti plastični, namenjeni za stolarske poslove ili mašinski. Šrafcigeri mogu biti različiti, sa ravnim ili krstastim vrhovima. I potrebni su vam, bar po jedan od svakoga. 

Univerzalna klešta i set ključeva

Ako vam u sred nekog posla pukne cev u kući ili stanu i voda počne da lije svuda po kući, dok ne stigne majstor biće potrebno da zavijete određene ventile. Kako ćete to uraditi ako ne posedujete ključ ili klešta? Pored toga klešta vam služe i za vađenje tipli iz zida, sečenju i savijanju žice ili eksera, odvrtanju i zavrtanju matica itd. Kućni majstori znaju da postoji i više različitih klešta koja se razlikuju po nameni, a od situacije zavisi koja će vam trebati.  Ključevi su takođe važan deo alata, ne zauzimaju mnogo mesta, a njihova vrednost kad zatrebaju može biti neprocenjiva. 

Bušilice

Oni ozbiljniji kućni majstori znaju koliko ručna bušilica može biti potreba oko sitnijih radova oko kuće i u kući. Odnosno u poslu koji podrazumeva bušenje rupa u raznim materijalima. U zavisnosti od posla za koji će uglavno biti namnjene, bira se i model bušilice kojih ima više vrsta i različite snage. One su svoju primenu našle u više sfera i jednako se koriste u svakom domaćinstvu kao i u različitim granama nauke i industrije. 

Heftalice i spajalice

Heftalice će vam najčešće biti potrebne za popravljanje nameštaja u domaćinstvu, odnosno ormara i popravke kauča, ali i može biti veoma koristan i kod pričvršćivanja podnih obloga. Treba obratiti pažnju na sve dimenzije heftalice ali i njen kapacitet. Iako su možda najpopularnije heftalice za papir, ove namenjena za domaćinstva imaju jednaku svrhu i primenu kada su majstorske sposobnosti u kući u pitanju. 

Ubodne testere

Postoji nekoliko različitih testera koje prosečna domaćinstva poseduju, ali su svakako najčešće među njima ubodne testere. Ona se najčešće koristi za obradu drveta i zauzima prva mesta kada je u pitanju kupovina električnih alatki. Princip rada je vrlo jednostavan – naizmeničnim pokretanjem testera od strane elektromotora u samom aparatu omogućava precizan i bezbedan rad. Veliki je spektar mogućnosti rada sa ubodnom testerom i vrlo je značajna u kolekciji alata upravo zbog toga. Pri kupovini vodite računa o snazi ubodne testere, dužini hoda, brojeva pokreta u minuti, dubini sečenja ali i samoj težini aparata. Većina savremenih ubodnih testera opremljena je plastičnim poklopcima za zaštitu ruku majstora, ali i za zaštitu toga da prašina i strugotina lete na sve strane. Još jedna prednost ubodne testere koju je važno napomenuti je i to što imaju nizan nivo vibracije i nizak nivo buke pri radu. 

Ipak, ako volite praktičnost i ekonomičnost, danas možete u ponudi naći i komplete osnovnih alatki. To znači da će se u setu naći sve što vam je potrebno za najosnovnije popravke u kući.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *