Šta je bitno znati kada se organizuju izložbe pasa?

Pas je čovekov najbolji prijatelj, kovanica je koja se potvrđuje mnogo puta u životu ljudi, zahvaljujući njihovom posebnom osećaju, emocijama i razumevanju. Njihova iskustva pokazuju da ovaj kućni ljubimac može biti odlična podrška, pomoć i izvor emocija i nežnosti u svakom trenutku, bilo da se deli sreća, ljubav ili tužni trenuci. 

Mnogi ljubimci neguju se sa posebnom pažnjom, imaju šarmantnost i duhovitost u sebi uz lepotu, pa su kao stvoreni za izložbe pasa, koje se posećuju i prate sa velikim uživanjem. Da bi bili adekvatni za izlaganje među velikim brojem posetilaca i drugih rasa pripremljenih za ovakve događaje, neophodno je da budu uvek zdravi, pravilno se hrane, neguju i aktivno održava dlaka. Takođe, izložbe pasa su idealno mesto za nizanje novih iskustava, a najčešće se dele i različite nagrade, organizuju dalja nadmetanja na državnom i internacionalnom nivou.

Izložbe pasa podrazumevaju poštovanje pravila u ovoj oblasti

Kinološke, odnosno poznatije kao izložbe pasa imaju jasna pravila u vezi sa prijavljivanjem i učestvovanjem rasa na prezentovanju i takmičenjima. Naime, zabranjeno je prijavljivanje pasa u slučaju da postoje određene zdravstvene tegobe i bolesti, kao i hronična oboljenja. Takođe, za učestvovanje postoje određeni razredi u pogledu starosti, za intermedie, otvorene razrede i šampione, kao i za bebe, mlade i veterane. 

Pravila ocenjivanja za izložbe pasa kreću se od neocenjenih, diskvalifikovanih, zatim dovoljnih, dobrih, vrlo dobrih i odličnih. Najbolje ocene dobijaju psi koji su izuzetno bliski idealnom standardu za svaku rasu, uz karakteristike prepoznatljive za svaki od polova, kao i u zavisnosti od same nege. Psi na izložbama odvajaju se prema polu, uglavnom titule se nižu uglavnom za prva dva mesta, što se i upisuje u njihove knjižice i rodovnike. Uz sve što je navedeno, često izložbe pasa obuhvataju i specijalne nagrade, kao što su najlepši najmlađi pas, veteran i mnoge druge.

Pravilna i adekvatna nega je imperativ zdravog razvoja i lepote

Kada se organizuju izložbe pasa, veoma je važno da svaki pas koji bude prijavljen zaista predstavlja svoju rasu na najbolji mogući način. To je bitno i kada se radi o negovanju dlake i generalno zdravlju pasa, što je i jedan od uslova učestvovanja na domaćim i inostranim izložbama. Za svaku rasu pasa postoji sistem ishrane koji se preporučuje u određenom uzrastu, kao i način negovanja dlake. Specijalni preparati, kupke i šamponi biraju se u skladu sa preporukama veterinara i drugim stručnjacima u oblasti nege pasa. U zavisnosti od toga da li dlaka psa spada u određenim periodima tokom godine intenzivnije ili ne, što je karakteristično za proleće i jesen najčešće, savetuju se dodatni preparati i posebna nega za regeneraciju.

Kako je nekada teško samostalno brinuti o psu, posebno ukoliko se tek nabavi dugo željena rasa koja se možda ne poznaje dovoljno, dostupne su različite usluge profesionalne pomoći. Za izložbe pasa, savetuje se konsultovanje sa profesionalnim timovima, koje će pružiti potrebnu podršku kada je u pitanju bilo koji segment odgajanja i negovanja pasa.

Profesionalne usluge i konsultacije za kućne ljubimce

Izložbe pasa su veoma zanimljive posetiocima, često se organizuju i podrazumevaju izbor najlepših predstavnika rasa, uz različite prestižne nagrade i plasiranja na inostrana nadmetanja. Da bi psi ispunjavali uslove izložbe i izazvali oduševljenje javnosti, kao i članova komisije, bitno je da budu pravilno negovani u svakoj starosnoj kategoriji. Preporuka je posavetovati se sa stručnim osobama u pogledu nege, ishrane i svih važnih pitanja o kućnim ljubimcima, posebno kada se planira učestvovanje na izložbama i takmičenjima.

Danas su dostupne inovativne i profesionalne usluge konsultacija sa stručnjacima u oblasti uzgajanja rasa pasa, putem telefona, interneta, uživo, kao i uz fantastične aplikacije. Na taj način, korisnicima usluga pružaju se sve potrebne informacije o pravilnom negovanju, higijeni pasa, zatim ishrani i svakodnevnici. Pored toga, prednost je to što se konsultacije dobijaju od iskusnih lekara i specijalista u domenu veterine, pa su svi saveti izuzetno korisni, konstruktivni i profesionalni. 

Izložbe pasa predstavljaju renomirane događaje koji podrazumevaju učestvovanje zdravih rasa određene starosne kategorije, razgledanje karakteristika i izbor najlepših predstavnika u svakoj od definisanih oblasti. Iako su neki psi kućni ljubimci koji se gaje i neguju u svom domu, povremeno šetaju i izvode u park, mnogi su sjajan izbor za posećivanje, kao i učestovanje na izložbama. Za više informacija o ovoj temi možete pogledati ovde.

Da bi izložbe pasa bile mesto na kojima će ljubimci uživati, ali i vlasnici prošetati sa ponosom, bitno je pružiti svu potrebnu negu, izbalansiranu ishranu i razvijati navike na osnovu preporuka stručnjaka u ovoj oblasti. Profesionalne konsultacije dostupne su vlasnicima pasa u svakom trenutku od strane iskusnih timova, putem brojeva telefona, aplikacija i uz savete od neprocenjivog značaja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *