Trčanje za početnike: četiri osnovne stvari

Trčanje se uglavnom vezuje za rekreativce. To je najjednostavniji način bavljenja fizičkom aktivnošću i za šta vam ne trebaju posebne veštine i znanja. Jendostavno obujete patike i krenete da trčite. Međutim nije baš tako. Bilo da ste rekreativac ili profesionalni sportista ili želite da postanete profesionalni sportista, morate znati neke osnovne stvari koje se tiču trčanja. Oni koji su pohađali državne ili privatne srednje škole vezane za sport, ili fakultet za sport sigurno su se već upoznali sa svim tehnikama trčanja tako da je ovaj tekst namenjen početnicima.

Trčanjem se najlakše skidaju naslage sa našeg tela, trčanje nam pomaže da se oslobodimo stresa, pomaže nam da ostanemo u dobroj formi, pomaže nam da se nekada dovedemo u red, kako fizički tako i psihički. Trčanje je veoma naporno i teško, a nekima je trčanje veoma dosadno. Ipak, njegove dobrobiti niko ne može poricati. Kada se odlučite da želite da se malo rekreirate i da ta rekreacija bude u vidu tračanja, onda bi trebalo nekih sitnih pravila da se pridržavate.

Ne preterujte pri prvom trčanju

Možda ćete osetiti da imate snagu u početku i pomislićete da je trčati lako, međutim posle svega nekoliko stotina metara osetićete zamor. Ako nastavite u određenom trenutku može da vam pripadne muka ili da vam bude mnogo loše. Tada ćete biti prinuđeni da se zaustavite i to nikako nije dobro. Zato morate znati i osetiti kada vaše telo više ne može i usporiti tempo.

Ne treba ni naglo prestati sa trčanje, već polako usporavati, zatim nekoliko metara hodati ubrzano i na kraju sniziti tempo na minimum. Trčanje nije lako i čak oni koji se dugi niz bave ovom aktivnošću, ukoliko naprave određenu pauzu, potrebno im je vreme da se prilagode. Ukoliko ste se vi odlučili da trčite po prvi put u životu, to će biti šok za vaš organizam i zato će on na taj način i reagovati.

Vodite računa koju hranu konzumirate pre trčanja

Vrlo, vrlo je važno da ne jedete dva sata pre bilo kakvog treninga. Ne treba da konzumirate ni različite napitke poput kafe i slično. Znači, dva sata pred trčanje, nema obroka, užine i slično. Ne preterujte ni sa unosom vode. Ukoliko jedete pre trčanja, vaše trčanje neće imati nikakvog efekta, jer će proces varenja još uvek biti u toku.

Vama može da bude samo loše, da se osećate tromo i da nakon svega jednog pređenog kilometra shvatite na ne možete baš da izdržite više, jer vam je u stomaku jako teško, ali i ispresecano dišete. Ako već želite da trčite, onda poštujte ovo važno pravilo.

Obavezno izaberite dobru opremu i adekvatne patike

Kako ne bi došlo do neke povrede prilikom trčanja, onda morate da izaberete patike koje su specijalno namenjene za trčanje. Nema neke velike razlike između muških patika i ženskih patika, važno je da one budu specijalno namenjene za to. Nike patike imaju širok izbor sportskih patika, tako da ne morate da brinete da li ćete izabrati one koje su dobre.

Takođe i Adidas patike prednjače kada su u pitanju sportske patike. To su samo predlozi koje marke patika su proverene, ali ukoliko se vi razumete u kvalitet, onda naravno da možete da birate i istražujete one koje vama najviše odgovaraju. Patike su važne kao i prethodna dva elementa. Dobre patike znatno mogu da olakšaju vaše trčanje, vašu stabilnost, vaš korak.

Istezanje i zagrevanje pre trčanja

Bez istezanja i prethodnog zagrevanja ne treba ni da pomislite na trčanje. To je važan korak pre svake fizičke aktivnosti. Vrlo važno jeste da opustite i pripremite vaše telo za ono što sledi. Zagrejete se malo, radite intenzivnije vežbe, umorite se malo i pre trčanja. Na taj način biće vam lakše da istrčite kilometražu koju ste planirali.

Bilo da vam je trčanje hobi ili se profesionalno bavite sportom pa morate da trčite bilo bi dobro da se pridržavate ovih pravila kako bi izbegli povrede i maksimalno iskoristili svoje telo za postizanje željenog cilja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *