ZAŠTO JE DEKORATIVNI MALČ ODLIČAN IZBOR ZA VAŠE BAŠTE?

Sa dolaskom proleća i lepšeg i toplijeg vremena i prirodno se javlja potreba da više vremena provodimo napolju. Oni koji imaju bašte, pravi su srećnici budući da baš ovaj kutak svoga doma mogu pretvoriti u svoju oazu spokoja. 

NEKA OKUĆNICA BUDE I LEPA I FUNKCIONALNA

Na koji ćemo način urediti prostor oko svoje kuće, zavisi naravno od više činilaca, pre svega od raspoložive kvadrature, ličnog ukusa i ambicija, vremena koje možemo izdvojiti za održavanje, toga da li prostor ima dovoljno osvetljenosti, katkad i od kakvih modernih trendova, a naposletku i novca. Svakako, lepo je kada naš prostor odiše specifičnom eksterijernom estetikom, međutim, mnogo je bitnije da bude praktičan. Tako da, kada se ujedine potrebe i želje, nekad i uz pomoć sitnih detalja, možemo dobiti dvorište iz snova.

REŠENJE KOJE JE I DOBRO I ATRAKTIVNO

Postavljanjem dekorativnog malča u dvorište mi ne dobijamo samo na dekoru, već i na praktičnosti. Naime, postavkom dodatnog sloja, sačinjenog od rastresitih granulata uglavnom prirodnog porekla, naše tle biva dodatno zaštićeno. S jedne strane, dobijamo vrlo interesantnu estetiku oličenu u dekorativnom malču, koji, osim u nijansama drveta, može biti i vrlo intenzivnih boja, poput zelene, žute, crne, zelene ili plave, koje su svakako kvalitetne, otporne i po bilje bezbedne. Dekorativni malč postavlja se oko drveća, cveća ili u žardinjere i saksije, pri čemu je tle zaštićeno od pojave korova, a zemlja zadržava vlagu, ne dolazi brzo do isparenja, i uopšte lakše se usklađuje sa promenama temperature, tačnije neće se preterano niti ohladiti niti zagrejati. Osim višestruke korisne uloge, pri kojoj je zemlja zaštićena ali i obogaćena materijama koje su hranljive, malč pruža vrtovima neverovatan izgled, biljke su u kontrastu sa jarkim bojama, a kako je prirodan i lako se nanosi, vrlo je drag i arhitektama i dizajnerima, posebno što zahvaljujući njemu mogu otelotvoriti mnogobrojne ideje pri uređenju. 

O dekorativnom malču, belefitima njegove upotrebe i drugim specifikacijama najbolje je da se konsultujemo sa proizvođačima i distributerima. Za savete i sugestije možemo se obratiti firmi Supstrati Maki, gde ćemo od strane stručnih ljudi dobiti sve potrebne informacije, kako o dekorativnom malču, tako i svim drugim supstratima potrebnim za negu i održavanje biljaka.

A DA KRENEMO OD PRANJA TEPIHA?

Uvreženo je stanovište, čak i običaj, da se sa dolaskom proleća sređuje ne samo dvorište, već i cela kuća, tj. da se pravi veliko spremanje – od sklanjanja viškova, pa do pranja tepiha, a nekad i krečenja. Premeštaju se zimske stvari, nameštaj se pomera, sve se detaljno čisti i pere, a pojedinci poseduju čak i takozvane prolećne zavese, jastučiće i prekrivače koje baš tada dolaze na svoje mesto. No, jedna od neizostavnih radnji jeste upravo pranje tepiha, od koje se neretko i kreće u celu avanturu sređivanja. Iako postoje mnogobrojne specijalizovane perionice, mnogi pranje tepiha obavljaju u svom dvorištu, na miru i natenane, upravo uživajući u sređivanju svoga doma, koje s prolećem dobija i novo ruho. A kada i kuća i okućnica budu sasvim sređene, naše je samo da skuvamo kafu, uzmemo omiljenu knjigu i naprosto uživamo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *