Osnovni periferni uredjaji komjuterskog sistema

Možda je danas mnogima jasno, ali opet se često susreću pitanja koja se tiču računara, te toga šta ih tačno čini računarima, a kada čuju da su to udruženi hardver i softver, onda već je neizbežno i pitanje šta je hardver, a šta softver, te kako oni to zajedno zapravo čine računarski sistem. Naravno, računari su od trenutka svog postanka pa sve do danas promenili svoj izgled, veličinu, način upotrebe i same namene koje mogu imati, a samim tim i brojne funkcije koje su u velikoj meri olakšale ljudski život, no, hardver i softver su i dalje tu. 

Ukoliko vam je teško da razdvojite i razumete ova dva termina, onda je najbolje da shvatite da je hardver sve ono što vidite i šta možete fizički da opipate, a to upućuje na činjenicu da se jedan računar sastoji od više hardverskih komponenti i najbrojaćemo one najsonovnije.

Monitori

Ono što prvo vidite kada ugledate računar jeste monitor. Stariji tipovi monitora se polako već ni ne mogu negde videti tako lako, ali liče na one starije tipove televizora, sa velikim zadnjim delom i jako oivičenim ekranom. Danas su se monitori promenili, pa su prilično tanki, graafički savršeni, lagani i modernog izgleda koji svakako podrazumeva funkcionalnost i praktičnost. 

Tastatura i miš

Dve neodvojive komponente jesu tastatura i miš. Ranije smo ih imali u drugačijim izdanjima, sa kablovima koji su ih spajali sa kućištem računara, kako bi funkcionisali, dok danas imamo bežične tastature, kao i bežične miševe, različitih dezena, različitog dizajna, ali i različitih funkcija. Tastatura služi za ukucavanje teksta, kao i za samu navigaciju, dok je miš ipak taj koji se u najvećoj meri koristi za navigaciju i zadavanje većine komandi kod ljudi koji imaju čulo vida. 

Kućište

Naravno, kućište jeste osnov računara, ali bez prethodno navedenih hardverskih komponenti ono ne može da vrši funkciju. U okviru njega se nalaze druge hardverske komponente, koje se mogu menjati, ali i opipati, pa tu spadaju grafička kartica, zvučna kartica, brojni ulazi i izlazi, kao i neke dodatne komponente, a među hardverskim komponentama koje se nalaze unutar kućišta najvažnija je matična ploča, a pored nje i hard diska. Matična ploča poseduje integrisano kolo koje služi za povezivanje ostalih delova računara, kao što su procesor, optički diskovi, memorije, dok je hard disk tu da sve urađeno čuva u svojoj memoriji, pa se tako jednom kućištu može pridodati i više hard diskova.

Dok hardver predstavlja sve ono što vidimo, sve ono što fizički čini jedan računar računarom, a što je potrebno za njegov rad i naše upravljanje njim, softver je ono što ne možemo da opipamo. Softver je sastavljen od raznoraznih funkcija koje se čuvaju na određenim hardverskim komponentama računara. Tačnije, softver su svi oni programi koji su potrebni za rad računara i oni koji mi koristimo, gde se razlikuju sistemski programi koji su neophodni za pokretanje operativnog sistema jednog kompjutera i aplikativni, koje mi usputno ubacujemo na osnovu svojih potreba i želja, odnosno, na osnovu onoga što želimo da radimo na svojim računarima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *