Pet veština koje možete dobro unovčiti na internetu

Mnogi ljudi danas žele da se oslobode tradicionalnih poslova vezanih za odlaza u firmu i kancelariju, pokušavajući da na internetu unovče svoje veštine i strast. Jedna od glavnih prednosti internet poslovanja je to što posao mogu da obavljaju od kuće ili iz prirodnog okruženja, što da ne? 

Još jedna odlična stvar je što svako može da se oproba na webu, čak i bez bilo kakvih ulaganja ili sa skromnim budžetom. Međutim, ono što trebate znati je da ukoliko želite da zarađujete online, moraćete da se razlikujete od konkurencije. Pritom, potrebno je da maksimalno iskoristite vaše veštine i znanja, ali i da se dalje usavršavate. Iako postoji bezbroj mogućnosti kako da monetizujete svoj rad na mreži, mi smo odabrali neke za koje smatramo da su trenutno prilično aktuelne.

#1 Izrada web sajtova

Prvi posao koji se ističe je razvoj ili dizajniranje web stranica. Danas, kada je svet u velikoj meri digitalizovan, gotovo i da ne postoji ozbiljna firma koja nema svoju internet prezentaciju pa je zato izrada sajtova, njihovo uređivanje i redizajniranje, posao koji će i u budućnosti biti tražen i dobro plaćen.

Sajtove možete izrađivati kodiranjem, poput pravih programera ili korišćenjem alata “bez koda”. Najpoznatija platforma za pokretanje sajtova bez kodiranja je svakako WordPress, koji svoju popularnost duguje tome što ga je izuzetno lako naučiti i koristiti. Međutim ako želite da odete u suštinu i naučite srž izrade web sajtova onda morate naučiti neki od programskih jezika ili čak više njih, kao što su HTML, PHP, Python, C++ ili Javascript. 

Danas je na internetu dostupno mnoštvo kurseva i tutorijala koji vam mogu pomoći i da samostalno napravite web sajt. 

#2 Pisanje sadržaja za web

Sjajna stvar kod pisanja je to što ne morate da pohađate nikakavv poseban kurs. Dovoljno je da imate bogat rečnik, dobro baratate rečima i jezikom na kome želite da pišete i da imate sopstveni laptop. Važno je da shvatite da pisanje knjige i članaka koji se postavljaju na internet sajtovima nije potpuno isto. 

Potražnja za piscima sadražaja je ogromna jer svaka web stranica, svaki post, opis proizvoda ili web oglas sadrže neki tekst. Ako se bavite pisanjem na internetu i copywriting-om, možda je bolje da uzmete neki kurs ili pogledate neke od tutorijala, da biste znali na šta treba obratiti pažnju prilikom kreiranja sadržaja. 

Veštine koje bi bilo dobro da posedujete, uz talenat u pisanju, jesu one vezane za SEO. U ovom slučaju to je optimizacija vašeg pisanog teksta za pretraživač. Ako doobro optimizujete tekst koji želite da postavite na sajtu, što pre svega podrazumeva kvalitetan sadržaj koji će korisnicima dati puno korisnih informacija, definisanje i postavljanje ključnih reči, ali i još mnogo toga, vaš članak koji ste napisali i postavili će se bolje rangirati u Google pretrazi.  

#3 Širenje znanja

Da li znate da mnogi profesori čuvenih univerziteta u svetu, pa čak i sa Kembridža i Harvarda, nude veliki broj online kurseve, kako bi širili znanje i to ponekad potpuno besplatno. Iako možda niste univerzitetski profesor, sigurno posedujete neke veštine koje možete podeliti sa drugim ljudima i koje će za njih imati veliku vrednost.

Zaradu možete ostvariti tako što ćete naplaćivati kurseve direktno sa vašeg sajta ili ih postavljati besplatno na stranici ili Youtube kanalu a zarađivati od broja pregleda ili reklama koje će se pojavljivati kroz vaš sadržaj. Teme mogu biti široke od kuvanja do automehanike, samo je bitno da ste potkovani iz oblasti o kojoj širite znanje i da to radite sa puno strasti. Ako se odlučite za vašu ličnu internet prezentaciju, neka izrada web sajtova bude posao koji ćete poveriti programerima i dizajnerima sa velikim iskustvom.

#4 Video montaža

Video sadržaj je bio i ostao jedan od najboljih marketinških i promotivnih alata. To je takođe jedan od najbržih i najefikasnijih načina da postanete poznati. Milioni korisnika širom sveta žude za kratkim video formama. Teme takođe mogu biti različite – od fitnesa, edukativnih tutorijala, pa sve do specijaliteta italijanske kuhinje.

Danas većina računara i pametnih telefona sadrže neki softver za snimanje i uređivanje videa. Pa ako ste sebe “uhvatili” kako vam snimanje ide od ruke, zašto onda ne biste probali da zaradite na tome.  

#5 Klasično i posredničko trgovanje

Postoji nekoliko načina kako možete da se bavite trgovinom na internetu. Prvi je da prodajete svoje proizvode, one koje ste vi napravili ili kupili. To je klasičan vid trgovine, gde vam za kupljenu robu klijent na račun uplaćuje određenu svotu novca. 

Drugi način je sve prisutniji dropshipping. U suštini, to je prodavanje tuđe robe. Vi praktično nemate proizvodnju, nemate skladište robe koju prodajete, već zarađujete tako što dobijate procenat od prodaje tuđe robe. Potreban vam je sajt na kome ćete nuditi robu koju neka kompanija, na primer u Kini, proizvodi. Dakle, za svaki njihov proizvod koji neko kupi preko vašeg sajta vi ćete dobiti određenu zaradu.

Ovo su samo neke od veština koje možda imate a koje veoma lepo možete da unovčite na internetu. Naravno spisak nije konačan a sigurno je da i vi posedujete neku veštinu koja je potrebna drugim ljudima. Ono što je bitno kako biste uspeli da što bolje prodate svoje znanje i veštine, je da se maksimalno posvetite poslu, da budete istrajni i naravno da se konstantno usavršavate. Internet se jako brzo menja i unapređuje, zato morate pratiti nove trendove kako biste uspeli da održite vaše poslovanje na visokom nivou. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *