Depilacija za početnike: Ovo su najefikasniji načini za uklanjanje neželjenih dlačica 

Borba žena, a u poslednje vreme, zahvaljujući novim trendovima, i sve većeg broja muškaraca, sa neželjenim dlačicama, ponekad deluje kao borba sa vetrenjačama. Decenijama unazad smenjuju se različite metode za depilaciju, a uvek su najpopularnije bile one koje su nudile što trajnije rešenje. Za razliku od samo pre dvadesetak godina, danas u ponudi imamo više različitih metoda za otklanjanje dlačica. Tu su i dalje brijači, kreme za depilaciju, topli i hladni vosak koji se mogu primenjivati i u kući i u salonu, trake, klasični epilatori, laserski epilatori, šećerna pasta i laserska epilacija u salonu.

Depilacija kod kuće

U kućnoj upotrebi su možda najviše u upotrebi klasični brijači, ali su sve popularniji i laserski epilatori. Svi ovi načini otklanjanja dlačica su efikasni, ali razlikuju se po dužini trajanja efekta depilacije.  Mi ćemo u daljem tekstu objasniti koliko je funcionalan i isplativ svaki način depilacije u kućnim uslovima.

Osim toga, kada govorimo o depilaciji u kućnim uslovima ne možemo izbeći i rangiranje sredstava za otklanjanje dlačica po ceni. Definitivno su najjeftiniji brijači za jednokratnu upotrebu, zatim slede kreme, vosak i trake za depilaciju, a najskuplji su definitivno klasični i laserski epilatori. 

Otklanjanje dlačica brijačem

Brijanje je definitivno najrasprostranjeniji, najbrži i najjeftiniji način uklanjanja neželjenih dlačica sa tela. Odlično je za brzo uklanjanje dlačica, ali efekti ovakve depilacije ne traju dugo. Većini žena će sledeće brijanje biti potrebno već za dva dana, a nekima koje imaju jače dlake i sutradan. Jedan od razloga zbog kojeg se ne preporučuje česta upotreba brijača je to što na ovaj nači dlake ojačavaju, postaju sve tamnije i mnogo brže rastu.

Kreme za depilaciju

Kreme za depilaciju, koje koštaju oko 500 dinara, imaju sličan efekat kao i brijači, s tim što efekat ovakvog otklanjanja dlačica traje za nijansu duže. Kreme spaljuju, naravno potpuno bezbolno, deo dlačice iznad kože, dok koren ostaje netaknut. Depilacija na ovaj način se mora obavljati na nekoliko dana.

Laserski epilatori

Laserski epilatori za kućnu upotrebu su se relativno skoro pojavili na našem tržištu i sve više žena ulaže u ovaj proizvod za dugotrajno uklanjanje dlačica. Ovi uređaji koriste tehnologiju laserske svetlosti za uklanjanje dlačica sa tretiranog područja. Rade tako što oštećuju folikule dlake, dakle sam koren i sprečavaju njihov ponovni rast na neko vreme. Kako proizvođači ističu, efekat depilacije laserskim epilatorima traje i do šest meseci, što uopšte nije zanemarljivo, pogotovo u letnjoj sezoni kada se najviše nose suknje, šorcevi i haljine pa nam je neophodno da zbog toga uvek imamo glatke noge.

Laserski epilatori novije generacije imaju tehnologiju koja detektuje ton kože i na osnovu njega određuje intenzitet tretmana. Skoro svi, pored klasičnog, širokog nastavka za depilaciju širokih regija, imaju i nastavke za tretiranje nausnica, pazuha i prepona. Korisnice ovih uređaja na online diskusijama uglavnom ostavljaju pozitivna iskustva, i, kako ističu, ukoliko se ispoštuje procedura, dlačice na telu se vidno smanjuju posle samo tri tretmana, a nakon završenih svih tretmana, dlačice im nestaju na nekoliko meseci. 

Već smo pomenuli da su ovi epilatori definitivno najskuplja opcija za depilaciju kod kuće. Koštaju od 350 do 800 evra, ali, ukoliko se uzme u obzir trajanje efekta depilacije ovim uređajima i da uređaj može koristiti više osoba, ulaganje u jedan ovakav uređaj se isplati, pogotovo osobama koje se muče sa jakim i tamnim dlakama koje brzo rastu.

Vosak, trake i šećerna pasta za depilaciju

U istu kategoriju proizvoda za otklanjanje dlačica kod kuće možemo svrstati vosak, trake i šećernu pastu. Depilacija šećerom spada u najstarije metode uklanjanja dlačica koju su primenjivale žene još u Egiptu. I vosak, šećer i trake dlaku uklanjaju iz korena i efekat ovakve depilacije traje do tri nedelje. Ovaj način depilacije se primenjuje i u salonima i kod kuće. Mana mu je što nekad zbog neadekvatne upotrebe može doći do opekotina i oštećenja kože. Sva ova sredstva ne koštaju više od 10 evra i mogu se pronaći u bilo kojoj parfimeriji ili drogeriji. 

Klasični epilatori

Klasični epilatori su se pojavili na tržištu mnogo ranije nego laserski epilatori i rade na struju ili na baterije. Oni dlačice otklanjaju iz korena pomoću velikog broja pinceta. Efekat ovakvog načina depilacije traje, takođe oko tri nedelje. Ono na šta se neke korisnice ovih epilatora žale jeste bol prilikom tretmana. Kvalitetni klasični epilatori se kod nas mogu naći za oko stotinak evra i manje. 

Koji je metod depilacije najdugotrajniji?

Na kraju, treba dati odgovor koji metod depilacije kod kuće je najdelotovorniji. Definitivno se upotrebom laserskih epilatora postiže najduži efekat, čak nekoliko meseci. Na drugom mestu po efikasnosti su klasični epilatori i vosak i šećer, dok su najmanje delotvorni, ali i najjeftiniji kreme i brijači.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *