Vreme je za generalno sređivanje kuće!

Prolećno sređivanje doma, ili vojničkim terminom generalno sređivanje prostorija, podrazumeva mnogobrojne radnje koje se moraju obaviti ukoliko želite da vam kuća zablista. Tokom zimskih meseci niti imamo dovoljno elana za takve poduhvate, niti nam vreme ide naruku. Tada se veća sređivanja svedu na neke lepe i toplije dane, kao i pred određene praznike.

Čim dođe lepše vreme, terase postaju, bar na trenutak, mesta na kome se nađe gomila posteljine, zimskih stvari, jastuka, tepiha, krpara i slično. Provetravanje se podrazumeva, ali šta sa onim stvarima koje ne možete oprati kod kuće? U takve spadaju veliki jorgani, ćebad, kao i razne prostirke i tepisi. Ono što je u tim slučajevima veoma popularno, jeste i dubinsko pranje tepiha i nameštaja. No, krenimo redom.

Prati tepihe ručno ili se odlučiti za dubinsko pranje tepiha

Mnogi koji imaju uslova, a pod tim podrazumevamo kuću i dvorište, često se opredele da samostalno peru tepihe. Uglavnom se vode time da bi se tako bolje oprali, ali to je daleko od istine. Možda bi se uštedelo nešto novca, mada je pranje tepiha u tepih servisima i više nego pristupačno, s obzirom na to vam dolaze na vrata da preuzmu tepihe za pranje i dostavljaju ih kad budu gotovi. Dubinsko pranje tepiha je svakako procedura koju ne možete izvesti u kućnoj režiji. Za to su potrebne posebne mašine za pranje i sušenje, kao i posebna sredstva za pranje koje se koriste za dubinsko pranje tepiha.

Zašto je važno dubinsko pranje tepiha

Kao što je dobro poznato, tepisi se ne nose na pranje samo kada se isflekaju ili uprljaju. Ono što je skriveno veći je razlog da se uradi dubinsko prane tepiha. Upravo je reč o prašini i grinju, koje neretko znaju da predstavljaju problem i onima koji nemaju problema sa alergijama, a kamoli onima koji su alergični. Zatim, često su alergičari skloni da reaguju i na različite deterdžente i hemijska sredstva koja se koriste za pranje.

I tu prednost odnosi dubinsko pranje tepiha, jer se za takvo pranje koriste praškovi koji uništavaju baterije, a ne izazivaju dodatne alergije. Kada se odlučite za dubinsko pranje tepiha, često pod ruku ide i dubinsko pranje nameštaja. U toj situaciji dolazi vam radnik tepih servisa na kućnu adresu, pranje obavlja na licu mesta, te nema čekanja da stvari budu vraćene iz servisa.

Pranje dušeka, jastuka, jorgana i ćebadi

Kada želite da osvežite dušeke, dubinsko pranje je nešto što je primenljivo i u tom slučaju. Naime, naročito ako dušek nema zaštitnu navlaku, nema drugog načina da osvežite dušek. Jorgani, jastuci i ćebad ne bi trebalo prati kod kuće u standardnoj veš mašini (ručno pranje da i ne pominjemo), već u perionicama veša i na hemijskom čišćenju.

Sve navedeno pere se uglavnom jednom godišnje, te ne bi trebalo da predstavlja veliki finansijski izdatak. Sve što se koristi zimi valja odložiti u kese koje će sačuvati svežinu i zaštititi od prašine. Dakle, dubinsko pranje tepiha i hemijsko čišćenje su dve neophodne adrese ukoliko želite da dom zablista u najlepšem mogućem sjaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *