Zavese – detalj koji dom čini kompletnim

Prilikom uređivanja doma, većina najviše uživa u završnim detaljima i dekoraciji doma. Ta dekoracija čini dom toplijim, i predstavlja našu sigurnu luku, nakon svakodnevnih obaveza. Detalji poput tepiha, jastučića, slika, i zavesa najbolje oslikavaju našu ličnost i stil kom težimo. Neko voli neutralne boje, neko minimalistički stil življenja bez preteranih stvari, dok neko voli razigranost boja i šarenilo. Ukusi su različiti, i svako treba da opremi svoj dom onako kako želi, jer na kraju krajeva vi ste ti koji će u njemu provoditi najviše vremena. 

Nakon kupovine krupnog nameštaja, sledi odlazak u kupovinu završnih detalja. Nemojte biti impulsivni prilikom kupovine, razmislite šta vam sve treba i sastavite spisak. Pogledajte kataloge, mnoge prodavnice imaju razne uzorke i dezene, što vam može olakšati izbor. Svi detalji treba da se uklope sa ostalim nameštajem.

Gledajte da tepih bude pravih dimenzija, na internetu imate pravila koja veličina tepiha odgovara raznim vrstama nameštaja. Zavese ostavite za kraj, jer ćete tek onda dobiti pravu sliku šta bi vam odgovaralo uz čitav ambijent. Vrsta je zaista mnogo, kao i dezena i boja, ali sigurno ćete pronaći nešto što će vam se mnogo dopasti.

Klasika koja sve dovodi u ravnotežu

Kada je reč o klasičnim zavesama, većina se opredeljuje za bele. I one su uvek dobar izbor, svedene su a opet tako elegantne. Prozračne su i uglavnom od napravljene od finih, vazdušastih materijala koje propuštaju svetlost u vaš dom. Mnoge se prave od raznih vrsta poliestera, i oni koji ih biraju vole ih i zbog toga što ne moraju da se peglaju. A svi znamo koliko je peglanje ovih komada zahtevno. Operite ih u mašini, i odmah nakon pranja ih okačite.

Na taj način će se prirodno osušiti, i ispraviti na mestima na kojima su se pomalo izgužvale. A i prednost je što će vam tada ceo dom prelepo mirisati. Pamuk ili lan su prirodni materijali, koji su mnogo teži za održavanje, ali i oni svakako izgledaju prefinjeno. Prilikom kupovine, obratite pažnju na dužinu i širinu, način na koji su sašivene, kao i na način njihovog kačenja.

Rolo zavese – funkcionalnost i dizajn u jednom

Rolo zavese su veoma popularan izbor poslednjih godina, kako u domovima, tako i u poslovnim prostorima. Funkcionalne su i imaju širok spektar boja, različite dizajne, i izrađene su od različitih materijala. Materijali od kojih se prave su veoma postojani i izdržljivi. Mogu se staviti na sve vrste i dimenzije prozora ili balkonskih vrata. Rolo zavese su izbor mnogih, jer štite od direktne sunčeve svetlosti. Pojedini modeli poseduju i električni mehanizam za njihovo podešavanje. 

Ako imate malu decu, ili ne volite klasiku i jako duge zavese, onda je ova vrsta pravi izbor. Lako se montiraju i veoma lako skidaju, kada za tim ima potrebe. Za njihovo održavanje biće vam potrebna mlaka voda i jedna krpa. Na ovaj način skidate prašinu sa njih, bez daljih oštećenja. Prednost je i što one za razliku od drugih ne upijaju mirise. Uklapaju se u sve vrste prostora, mogu biti u raznim bojama, ali najčešći izbor su bele ili bež.

Draperije za prostor bez svetlosti

Ukoliko želite da vaš dom bude zatamljen, onda birajte draperije, jer one ne propuštaju svetlost. Postavljaju se isto kao i klasične zavese, samo se prave od materijala koji su teži, gušći i deblji, i koji ne dozvoljavaju prolazak svetlosti. One poseduju i izolaciona svojstva, ali sa njima treba biti oprezan jer mogu da uguše prostoriju u kojoj su postavljene. Elegantne su, ali ih je najbolje postaviti na velike prozore, jer na taj način mogu da se skupe sa obe strane, a da opet izgledaju estetski lepo. 

Prave se od pamuka, poliestera, pliša, ali i svile koja daje luksuzan izgled prostoru. Mogu se postavljati kao same, ali najbolji i najlepši efekat daju kada se kombinuju sa klasičnim zavesama. Tada je potrebno da montirate dva kanala, jedan za obične, a drugi za draperije, koje se obično stavljaju ispred klasičnih modela. Boja i dezena ima zaista puno, a na vama je da odaberete one koje se uklapaju sa ostatkom nameštaja.

Paketo sistem za potpunu praktičnost

Model koji se popularno naziva paketo sistem, je doživeo pravi bum prilikom uređivanja prostora. Može se postaviti na zid ili na plafon, a za to se koristi specijalan mehanizam. Samo treba voditi računa o ostavljanju dovoljno prostora, kako biste nesmetano otvarali prozore. To je otprilike oko 30 – 35 centimetara, jer tolike su dimenzije paketo sistema kada je skupljen. Izbor materijala je širok, a njihovo održavanje krajnje jednostavno. Mogu se podizati klasično, a mogu se i nabirati. Najčešće se koriste u dečijim sobama, ali lepo izgledaju i u ostalim prostorijama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *