10 predloga za filmove i serije o sportu

Sport je univerzalni jezik koji povezuje ljude širom sveta i  pruža neverovatnu inspiraciju i emotivnu snagu, kako sportistima, tako i publici. 

Prepun dramatičnih momenata, iznenađenja i neverovatnih dostignuća, sport je savršena podloga za filmsko umetničko izražavanje.

S tim na umu, u narednim redovima smo za vas pripremili listu najzanimljivijih dela kinematografije sa sportskom tematikom – stoga pročitajte naš tekst do kraja!

#1 „White Men Can’t Jump“ (1992) 

Ovaj kultni film prati priču o dvojici košarkaša, koji se sprijatelje nakon što se sretnu na ulici i zajedno se upuštaju u kockanje. 

Glavne uloge tumače Woody Harrelson i Wesley Snipes, a film je poznat po svom humoru i izuzetnoj košarkaškoj akciji. 

Kako bi zaradili novac, Sidni i Bili zajedno igraju uličnu košarku i kockaju se na terenu. Ovo dovodi do različitih dramatičnih situacija, uključujući utakmicu u kojoj Sidni izgubi svoj novac i kola u opkladama protiv ozbiljnih kockara.

Dok čekate sjajne ponude za kvote za košarku, bacite pogled na ovo delo kinematografije jer će vam definitvno prikazati ovu sportsku disciplinu iz drugog ugla.

#2 „Rush“ (2013) 

U ovoj britanskoj filmskoj drami, Chris Hemsworth i Daniel Bruhl glume likove James Hunt-a i Niki Lauda-e, rivala u Formuli 1 tokom 1970-ih godina.

Film prati njihovu konkurenciju i rivalstvo koje kulminira u trci za prvenstvo u sezoni 1976. godine. Rivalstvo između ova dva vozača dostiže vrhunac kada Lauda biva teško povređen u nesreći na terenu, a Hant nastavlja da se takmiči i osvaja trku. Uprkos teškim povredama, Lauda se vraća u igru kako bi završio sezonu i pobedio u prvenstvu.

Film je pravi užitak za ljubitelje trka i Formule 1, ali i za sve one koji vole kvalitetnu i inspirativnu priču.

#3 „Remember the Titans“ (2000) 

Ovaj američki film sa Denzel Washington-om u glavnoj ulozi prati priču o integraciji dve srednje škole u Virdžiniji tokom 1970-ih godina. 

Kada se crni i beli igrači američkog fudbala nađu u istoj ekipi, moraju da nauče da rade zajedno i da prevaziđu rasne podele kako bi postali šampioni.

Afroamerički trener, Herman Boom-a (Denzel Washington), dobija zadatak da trenira fudbalski tim sastavljen od igrača različitih rasa i etničkih grupa.

U početku, igrači su podijeljeni na rasnoj osnovi, ali kroz disciplinu, težak rad i zajedničke ciljeve, tim počinje da se ujedinjuje i gradi jake veze među igračima.

#4 „Million Dollar Baby“ (2004) 

Hilary Swank glumi ženu po imenu Margaret „Maggie“ Fitzgerald koja želi da postane bokserka, ali joj se suprotstavlja njen tvrdoglav trener, odlično odigran od strane Clint Eastwood-a

Kada Maggie postane uspešna, njen život se preokrene kada doživi strašnu povredu u ringu.

#5 „Friday Night Lights“ (2006-2011) 

Ova popularna američka serija se bavi životima igrača i trenera srednjoškolske fudbalske ekipe u Teksasu. Iako se fokusira na sport, serija se takođe bavi pitanjima rasizma, siromaštva i drugim društvenim problemima koji utiču na živote likova.

Serija je poznata po kvalitetnoj glumačkoj postavi, uključujući Kyle Chandler-a u ulozi trenera Erica Taylora, Connie Britton u ulozi njegove supruge i Gaius Charles-a u ulozi kapetana fudbalskog tima. 

„Friday Night Lights“ je takođe poznat po autentičnosti prikaza života u ruralnom Teksasu i po tome što se bavi važnim društvenim pitanjima kao što su rasne nejednakosti, alkoholizam, droga i seksualnost.

#6 „Senna“ (2010) 

Ovaj dokumentarni film prati život i karijeru brazilske Formule 1 legende Ayrtona Senne. Film koristi arhivske snimke, intervjue sa porodicom i prijateljima i retke scene iz trka da bi prikazao Seninu strast prema trkama i borbu za uspeh.

Film se bavi ne samo Seninom karijerom, već i njegovim ličnim životom, odnosom s porodicom i kolegama, kao i stavom prema vožnji. Delo nudi intimni uvid u Seninu ličnost, pokazujući kako je on postao simbol brazilskog nacionalnog identiteta, ali i ikona u svetu sporta.

#7 „Borg vs. McEnroe“ (2017) 

U ovom filmu, Shia LaBeouf glumi tenisku legendu Džon-a Mekinro-a, dok Stellan Skarsgård tumači lik Bjorn-a Borg-a. 

Švedsko-dansko-finski film prati rivalstvo između dvojice igrača, posebno njihov susret na finalu Vimbldona 1980. godine. 

Radnja se fokusira na živote dva vrhunska igrača tokom tog perioda i prati njihove pripreme za finale, sa naglaskom na različite stilove igre i ličnosti. Borg, švedski teniser, prikazan je kao hladan i kontrolisan, dok se McEnroe, američki teniser, prikazuje kao eksplozivan i impulsivan.

#8 „I, Tonya“ (2017) 

Margot Robbie glumi američku klizačicu Tony-u Harding, koja je postala poznata nakon što je njen suparnik, Nensi Kerigan, napadnuta na treningu pred Olimpijske igre 1994. godine. 

Film prikazuje Tonjinu priču i sve što se dogodilo pre i nakon napada, uključujući i njenu karijeru i njen odnos sa majkom.

#9 „Space Jam“ (1996) 

U ovom filmu, legendarni košarkaš Michael Jordan igra samog sebe i zajedno sa likovima iz popularne crtaće serije „Looney Tunes“ igra utakmicu protiv vanzemaljaca koji žele da ih zarobe. 

Ovo je klasik dečijeg filma koji će vas nasmejati i podsetiti na detinjstvo.

#10 „Last Chance U“ (2016-2020) 

Popularna Netflix serija se fokusira na košarkaške ekipe u srednjim školama u SAD-u koje su u opasnosti da zatvore vrata zbog loših performansi. Serija prikazuje rad trenera i igrača koji se bore da poboljšaju svoju igru i osvoje prvenstvo. 

Ovo je serija koja će vas motivisati i inspirisati da nastavite da se borite za svoje ciljeve.

Nadamo se da će vam ove preporuke pomoći da pronađete nešto zanimljivo za gledanje, bez obzira na to da li volite automobilizam, američki fudbal, boks ili košarku. 

Ono što je zajedničko svim pomenutim filmovima i serijama jeste sjajna glumačka ekipa i zanimljiv scenario koji će vam držati pažnju, te su odličan izbor za one koji žele da se opuste i uživaju u sportskim događajima.

Za još zanimljivosti i korisnih preporuka – pratite naš sajt!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *