Bolest inficiranog krpelja – lajmska bolest

Lajmska bolest se prenosi ujedom inficiranog krpelja a uzrokuju je četiri vrste bakterija, Borrelia burgdorferi i Borrelia maionii, najrasprostrnjenije u Sjedinjenim Američkim Državama, dok se Borrelia afzelii i Borrelia garinii javljaju u Evropi i Aziji. Verovatnoća da ćete se zaraziti se povećava ukoliko boravite u šumovitim područijima ili onima koji su obrasli gustom travom, jer ona predstavljaju prirodna staništa krpelja.

Različiti simptomi lajmske bolesti

Simptomi lajmske bolesti mogu se razlikovati i varirati, pa, iako se uglavnom pojavljuju u određenim fazama, te faze se mogu i preklapati. U početku mala crvena tačka, koja podseća na ujed komarca, može proći nakon nekoliko dana i ne mora podrazumevati da ste zaraženi. Ipak, neki od znaka mogu se ispoljiti i do mesec dana od ujeda, površina oko ujeda može se proširiti i do 30 cm, pri čemu se ne moraju javiti svrab i bol, mada se osip ne mora pojaviti kod svih zaraženih osoba. Pored toga mogu se pojaviti i bolovi u telu, umor i glavobolja, groznica i otečeni limfni čvorovi. Ukoliko se problem ne tretira, dolazi do pojave simptoma poput Eriteme migrans, osipa koji se, pored mesta ugriza, može javiti i na drugim delovima tela, bolova u zglobovima koji se mogu javljati u jakim napadima praćenim otocima, neuroloških problema puput meningitisa i privremenih paraliza jedne strane lica, slabosti i utrnulosti udova i poremećenog pokreta mišića. Pored pomenutih, postoje i nešto ređi znaci da imate Lajmsku bolest, koji se mogu pojaviti nekoliko nedelja nakon infekcije, a u njih spadaju srčani problemi i nepravilan rad srca, upala oka i jetre, kao i pojačan i hronični umor.

Zatražite pomoć lekara

Mali procenat ujeda krpelja zaista dovodi do pojave lajmske bolesti, ali se rizci od obolevanja povećava što je duže krpelj zakačen za kožu. Verovatnoća infekcije je veoma mala ako se krpelj ukloni u roku od 24 do 36 časova nakon ujeda. Ukoliko sumnjate na ujed i pojavljuju se neki od simptoma, najvažnije je hitno obratiti se lekaru, jer će lečenje biti znatno efikasnije ukoliko se proces započne u ranoj fazi. Ne odlažite posetu lekaru čak i ako se simptomi povuku, jer njihovo nestajanje ne znači i da se bolest povukla. Ukoliko se ne leči, Lajmska bolest može da se proširi i na druge delove organizma, od nekoliko meseci pa do godine posle infekcije, pa se u tom slučaju mogu javiti koplikacije poput hronične upale zglobova ili lajmskog artritisa, neuroloških simptoma poput paralize lica i neuropatije, kognitivnih mana poput oštećenja memorije i nepravilnosti u srčanom ritmu.

Uzroci i prevencija

Da biste uopšte oboleli od Lajmske bolesti, neophodno je da vas ugrize zaraženi

krpelj. Bakterije koima je on zaražen putem ujeda ulaze u vašu kožu, nakon čega se dalje šire kroz krvotok. Mlade, smeđe, krpelje jako je često uočiti jer su uglavnom veličine makovog zrna. Ukoliko krpelj deluje otečeno, velika je verovatnoća da se hranio dovoljno dugo da u sebi ima bakteriju i da samim tim predstavlja njenog prenosioca. Uklanjanje krpelja, u što je moguće kraćem roku može dovesti do sprečavanja infekcije.

Jedan od najboljih načina za izbegavanje rizika od dobijaja Lajmske bolesti je da, prilikom boravka u predelima sa gustom vegetacijom, smanjite količinu kože koja će biti izložena time što ćete nositi duge rukave i popotrebi uvući nogavice u čarape. Preporučljiva je i upotreba sredstava za odbijanje insekata, kao i redovna provera kože i odeće nakon boravka u prirodi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *