Da li je izbegavanje purina u ishrani dobra prevencija za giht?


U ljudskom telu, purini su ili endogeni (koje telo stvara) ili egzogeni (koji se konzumiraju putem hrane). Kada se u jetri razlože egzogeni purini, stvara se otpadni proizvod koji se naziva mokraćna kiselina. Ta mokraćna kiselina se obično izlučuje, ali to nije slučaj kada imate giht. Zapravo je stanje definisano nakupljanjem mokraćne kiseline u zglobovima i telu. 

Prema reumatolozima, lečenje gihta može da uključuje primenu lekova i promenu načina života. Pri tome, lečenje je potrebno prilagoditi svakom pojedincu. Ono što deluje na jednu osobu može da bude manje efikasno za drugu.

Alternativni načini lečenja za giht

Zbog nedostatka adekvatnih i brojnijih istraživanja, u ovom trenutku ne može se sa sigurnošću preporučiti nijedan alternativni lek za giht.

I iako vam nakon dijagnoze dobronamerno može prići veliki broj ljudi sa savetima o alternativnim načinima lečenja, ukoliko razmišljate o upotrebi bilo kog oblika alternativne medicine, najbolje je da prvo porazgovarate sa svojim lekarom. Važno je da znate da lečenje na svoju ruku, kao i i izbegavanje ili odlaganje standardne nege mogu da imaju ozbiljne posledice i čak da utiču da se vaša situacija sa gihtom značajno produbi. 

Međutim, ono što će vam i sam lekar reći, kao odlična prevencija i način da se umiri stanje izazvano gihtom jeste izbegavanje hrane koja je bogata purinima. 

Ishrana za giht

Dobro uravnotežena ishrana za giht ne samo da može smanjiti rizik od napada, već može i da uspori napredovanje oštećenja zglobova koja su nastala usled gihta. I zato je ključno da se bira hrana sa malo purina, hemijskog jedinjenja koje, kada se metaboliše, stvara mokraćnu kiselinu koja izaziva napade gihta. 

Purin se nalazi u mnogim namirnicama, kao što su škampi, pečurke, pivo i soda, pa se one izbegavaju. Hranljiva hrana koja pomaže vašem telu da eliminiše mokraćnu kiselinu u središtu je efikasne dijete za kontrolisanje gihta.

Dijeta protiv gihta je obično deo sveobuhvatnog programa koji se preporučuje nakon što vam se giht dijagnostikuje. Vaš lekar će vam dati i druge savete koji će sigurno u nekoj meri uticati na promenu vašega životnoga stila, uključujući ishranu, kontrolu telesne težine, fizičku aktivnost i možda i lekove kako biste smanjili učestalost i intenzitet napada gihta.

Zašto je dobro izbegavati purine

Naučna studija koja je objavljena u Annals of the Rheumatic Diseases otkrila je da konzumiranje hrane bogate purinima povećava rizik od ponovljenih napada gihta do pet puta kod pacijenata sa gihtom, dok je izbegavanje ili smanjenje hrane bogate purinima (posebno životinjskog porekla) pomoglo da se smanji rizik od napada gihta.

Pridržavanje ishrane sa nižim purinom takođe može da pomogne nekim ljudima da postignu i da održe zdravu težinu. Ovo je važno u odnosu na giht, jer ne samo da na taj način može da se smanji rizik od razvoja stanja, već može i da se smanji pritisak na zglobove, može da utiče na smanjenje bolova, poboljšanje njihove funkcije, kao i da uspori napredovanje artritisa. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *