Dekorativna tehnika pustinjskih dina

Zvuči drugačije i pomalo egzotično da na zidovima doma imamo efekat pustinjskih dina. Isto tako, neobično i egzotično izgledaju  zidovi kada se ova tehnika iskombinuje sa modernom rasvetom.

Osim što naš ceo dom dobija nov i drugačiji izgled, pustinjske dine na zidovima se fino uklapaju sa bilo kojim stilom uređenja enterijera. Efekat peščanih dina je lak i praktičan za održavanje zidova zato što je farbana površina delimično neravna.

Ukoliko ste zainteresovani da uvedete novine i ispratite nove tehnike dekorisanja zidova, dočaraćemo vam efekat pustinjskih dina i dati nekoliko praktičnih saveta za stvaranje istih.    

Šta je potrebno od materijala?

Pretpostavimo da ste se odlučili da sami zasučete rukave i isprobate se u ovoj dekorativnoj tehnici. Pre upuštanja u sam proces krečenja potrebno je da nabavite sav neophodan materijal za rad.

Po preporukama profesionalaca potrebno je imati prajmer, odnosno osnovni premaz za zidove. Ovde se koristi prajmer koji bi trebalo da je u približno istoj nijansi završne boje zida. Za farbanje se koristi četkica, valjak ili mašina za špricanje ukoliko se rade veće površine. Završna boja koja se koristi za dekorativnu tehniku pustinjske dine je u zlatnoj, srebrnoj, bronzanoj i neutralnoj bazi, a može da se tonira i na više različitih nijansi.

Tehnika nanošenja pustinjskih dina na zidove

Pre nanošenja dekorativnog sloja i stvaranja efekta pustinjske dine potrebno je zidnu površinu obojiti osnovnim premazom. Prajmer se razblažuje sa vodom do 10 procenata i meša se dok se masa ne sjedini. Ova masa se na zid nanosi četkom ili valjkom. Ukoliko je neophodno farbati veće površine zidova koristi se mašina za špricanje. U slučaju da se površina ne oboji ujednačenim kvalitetom, potrebno je naneti i drugi sloj prajmera. On se nanosi nakon 4 do 6 časova od nanošenja prvog sloja, tj. kada se prvi sloj osuši.

Sami ćemo izabrati završnu boju koja nam najviše odgovara. Često su osnovne boje, kao što su zlatna, srebrna, bronzana ili neutralna dobar izbor zbog svoje jednostavnosti i lakog uklapanja sa podovima, parketom, nameštajem i ostalim kućnim dekorom. Međutim, pošto postoji mogućnost toniranja završne boje u više različitih nijansi, za smelije kombinacije bojenja zidova i uređenja enterijera, mogu da se koriste i one.

Potezi rukom kod pustinjskih dina

Pre upotrebe same boje potrebno ju je potpuno homogenizovati, a to se radi ručnim mešanjem. Što se tiče same dekorativne tehnike nanošenja i izrade pustinjskih dina potrebno je znati da se materijal nanosi istim potezima ruke i u istom pravcu. Nanošenje se vrši pod određenom kosinom, dijagonalno, jer to daje najbolje efekte i najsigurnije dočarava pustinjske dine.

Pošto se nanese 1,5 do 2 kvadratna metra boje, uzima se nova i suva četka koja služi da se sa njom prelazi preko već nanetog materijala. Ovom suvom četkom se prelazi preko prethodno nanete boje koja nije u potpunosti osušena.

Tehnika prelaza je ista kao i u prethodnom nanošenju prve boje. Obavezno se rukom ide istim pravcima u kojima je nanet prvi dekorativni materijal. Na ovaj način se uklanjaju eventualni tragovi četke i time se postiže još efektniji izgled ove dekorativne tehnike.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *