Drvo, iverica ili nešto treće – kako da izaberete materijal za nameštaj?

Kada govorimo o izboru nameštaja i uređenju enterijera, uglavnom razmišljamo kako će se stilski i vizuelno određeni komadi uklopiti i da li će odgovarati našem ukusu. Međutim, ako uređujete svoj dom, pažnju morate obratiti i na praktičan deo – koji materijal izabrati. Pored funkcionalnosti i dugovečnosti, različiti materijali će imati i drugačiji estetski momenat, pa će opet do izražaja doći vaš ukus.

Kada da biram puno drvo?

Ako za savet pitate stariju generaciju, oni će vam sigurno preporučiti da sav nameštaj bude izrađen od punog drveta. U pitanju jeste veća investicija, ali možete biti sigurni da ste obezbeđeni do kraja života. Proizvođači nameštaja, s druge strane, ističu da je danas poprilično teško naći zaista kvalitetno drvo, koje će izdržati pritisak vremena i neće se habati i kriviti.

Kvalitetno drvo je poprilično izdržljivo i u pitanju je ekološki prihvatljiva opcija, budući da se radi o obnovljivom resursu. Prilikom izrade se mogu korisiti lepljene ploče od drveta ili prirodno puno drvo. Glavna zamerka kupaca je uglavnom cena, budući da stilske komode od punog drveta mogu dostići cenu i od nekoliko stotina evra i to u zavisnosti od vrste drveta i zahtevnosti izrade.

Kada je dobar izbor iverica?

Ivericu danas kupci često biraju, budući da najvernije kopira izgled punog drveta, a cena je značajno niža. Nameštaj od iverice najčešće ima i završne slojeve, poput furnira, te zahvaljujući tome zaista neodovoljivo podseća na prirodno drvo. Održavanje nameštaja od iverice je veoma jednostavno i dovoljno je da ga povremeno prebrišete vlažnom krpom.

Iverica je i poprilično izdržljiva i nameštaj može trajati godinama. Ipak, ako se često selite ili premeštate nameštaj s jednog kraja prostorije na drugi, možete očekivati pojavu oštećenja posle određenog vremena.

Šta su to MDF ploče?

Izbor materijala za nameštaj nije ograničen samo na prirodno drvo i ivericu. Tu su i MDF ploče! Reč je o medijapanu, odnosno vlaknastim pločama. Slično kao iverica, MDF ploče se dobijaju presovanjem i lepljenjem usitnjenih drvnih ostataka. Završni sloj može biti imitacija pravog drveta, lepljenjem štampane folije, kako bi se postigao izgled klasičnih komada. S druge strane, komad nameštaja od MDF ploča može biti prelepljen zaštitnom folijom visokog sjaja, kako bi se obezbedilo lako održavanje. Cene nameštaja napravljenog od MDF ploča se kreću kao cene nameštaja od iverice, a visina cene zavisi pre svega od kvaliteta korišćenog medijapana i zahtevnosti procesa izrade.

Nameštaj od drvenih paleta postaje sve popularniji!

Ako ste ljubitelj avangarde i pomalo drugačijeg pristupa, a želite i da uštedite koji dinar, nameštaj od drvenih paleta može biti pun pogodak. Drvene palete se izvorno koriste kao ambalaža i ekološki su prihvatljiv izbor jer se mogu reciklirati i ponovo koristiti. Prostoru će dati karakterističan dašak udobnosti, a sigurno će pokrenuti i konverzaciju svaki put kada pozovete društvo. Budući da su sačinjene od drveta (možda ne od onog koje bi se koristilo za izradu nameštaja od punog drveta, ali i dalje drveta), prilično su izdržljive i lako se održavaju.

Jedna od najvećih prednosti nameštaja sačinjenog od paleta je cena, budući da se uglavnom prodaju na komad po veoma povoljnim iznosima. Glavna mana bi mogla biti ograničenost kada je u pitanju izbor oblika i stila. Međutim, dobar majstor će znati kako da uklopi palete tako da se savršeno uklope u vaš prostor i ukus!

Važno je znati da se, prilikom odabira nameštaja, ne morate ograničavati i izabrati samo jedan materijal. Primera radi, centralni komadi nameštaja mogu biti od punog drveta, dok iverica ili MDF ploče mogu biti izbor za ostatak. Sto od drvenih paleta neće odudarati od komode od prirodnog drveta, posebno ako se usklade boje i završna obrada. Sve je naravno i stvar vašeg ukusa, ali i praktičnosti. Ako vam je potreban sto koji se veoma lako održava jer se često prlja, možete izabrati ivericu idi medijapan sa sjajnom završnicom.

Dodatnu dozu glamura svakom prostoru će dati nameštaj izrađen po meri. Reč je o komadu koji će savršeno odgovarati vašem ukusu i perfektno se uklopiti u odabran prostor. Govorimo o investiciji koja će se sigurno isplatiti na duže staze, posebno ako je u pitanju centralni komad našetaja ili ako nastojimo da maksimalno iskoritimo raspoloživi prostor. Rezultat je unikatan komad koji će trajati.

Ako niste sigurni koje su karakteristike određenih materijala i kako da napravite najbolji izbor, uvek se možete posavetovati s profesionalcima, posebno ako ste spremni da uložite u komad nameštaja od prirodnog drveta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *