Ekcem kod dece – sve što bi trebalo da znate 

Veoma neprijatno stanje koje karakterišu promene na koži u vidu crvenila, upale i suvoće praćene svrabom, naziva se ekcem. Ovo stanje koje se veoma često javlja kod male dece još se naziva i atopijski dermatitis, atopijski ekcem ili alergijski ekcem.

Ekcem se kod dece i beba obično prvi put javlja u uzrastu između šest meseci i pet godina. Ove promene na koži se zapravo javljaju kao vid alergijske reakcije. To je reakcija imunog sistema deteta na neki od alergena sa kojim je dete ili beba došlo u kontakt.

 

Svako peto dete ima ekcem

Statistički mereno, ekcem je veoma često stanje među malom decom. Čak svako peto dete uzrasta do 2 godine ima neki vid ekcema na koži.

Za mnogu veoma malu decu, svrab i neprijatnost koji se javljaju mogu biti izuzetno nepodnošljivi, pa oni zbog toga često izazivaju nervozu i razdražljivost. Ipak, roditelji bi trebalo da znaju da se simptomi načešće ublažavaju i bivaju manje izraženi kako dete odrasta.

 

Ekcem i druge alergije

Mnoga deca imaju različite alergijske reakcije. Imunološki odgovor organizma se može manifestovati kroz reakciju a koži, odnosno ekcem, ali i na druge načine – alergijski rinitis, astma… Ponekad se one javljaju udruženo, a ponekad proizlaze jedne iz drugih.

Ne postoji jasno medicinski definisan razlog za pojavu ekcema kod dece. Faktori koji utiču na pojavu i sklonost ka pojavi su: 

  • nasledni faktor
  • faktori iz spoljašnje sredine

Reagujući na uticaje iz spoljašnje sredine, imuni sistem daje svoj odgovor koji ponekada nije adekvatan, već buran. To dalje aktivira nastanak simptoma alergijske reakcije, odnosno ekcema.

 

Šta roditelji treba da znaju o ekcemu

Iako se ekcem ne može u potpunosti izlečiti, roditelji bi trebalo da znaju da ga unapređenjem svoga znanja i pristupa mogu kontrolisati kada se javi kod deteteta. 

Ovo stanje možda izgleda zastrašujuće kada se manifestuje na koži deteteta, ali nije zarazno i druga deca se ne mogu zaraziti kontaktom.

Ekcem je veoma česta pojava i on se javlja kod čak 15 do 20% dece.

Ako beba ima ekcem dok je još uvek mala u mnogo je većem riziku da jednog dana tokom detinjstva razvije i neki drugi vid alerrgijske reakcije – astmu ili alerijski rinitis.

 

Koji su simptomi ekcema

Prvi simptomi ekcema su najčešće crveni pečati na obrazima, po drugim delovima lica ili na glavi.

Crvenilo se često širi, a ta mesta na kojima se oni pojavljuju su iziritirana i svrbe.

Ekcem se još najčešće javlja i na drugim karakterističnik delovima tela:

  • unutrašnjoj strani podlaktica, 
  • laktovima,
  • zglobovima, 
  • vratu i kolenima 

Svrab postaje više naglašaen noću ili kada je veoma vruće.

Veliki broj dece odrastanjem preraste sve ove intenzivne simptome. Ipak dešava se da oni kad odrastu često imaju suvu i osetljivu kožu.

 

Kontrola ekcema

Kako biste svom detetu ublažili neprijatnost, trebalo bi da kontrolišete stanje. Zato treba da znate šta pogoršava ekcem. 

To su: hemikalije, a naročito sredstva za dezinfekciju, virusne infekcije, bakterijske infekcije,  češanje iziritirane kože, pesak i prašina, konzervansi i veštačke boje, vuna i sintetetički materijali, tepisi i ćebad, parfemisana sredstva za higijenu, sapuni, vrućina, neke biljke i trave, dezinfekciona sredstva za bazene i sl…

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *