Emocionalna inteligencija i zdravlje: uticaj na naše mentalno i fizičko zdravlje

Emocionalna inteligencija je važna zato što nam omogućava da razumemo i kontrolišemo svoje emocije i emocije drugih ljudi, što povećava sposobnost komunikacije, saradnje i međuljudskih odnosa. Takođe, razvijena emocionalna inteligencija može pomoći u smanjenju stresa, jačanju samopouzdanja i povećanju sposobnosti da se donose odluke. Samim tim, emocionalna inteligencija može pomoći u poboljšanju kvaliteta života i unapređenju profesionalnog i ličnog uspjeha.

Goleman

Psiholog Daniel Goleman je  najpoznatiji je po tome što je proučavao i analizirao pojam emocionalne inteligencije u svojim knjigama početkom 1990-ih. Ovaj poznati psiholog, pisac i novinar za delo Emocionalna inteligencija dobio je najveća priznanja, a knjiga je prevedena na više od četrdeset jezika. Za srpsko tržište izdata je još 1995, a knjiga je na svim jezicima bila bestseler. U ovom poznatom delu on je definisao emocionalnu inteligenciju kao sposobnost razumevanja i upravljanja sopstvenim emocijama i emocijama drugih, kako bi se poboljšali međuljudski odnosi i postigli ciljevi.

Goleman je identifikovao pet komponenti emocionalne inteligencije: samokontrolu, motivaciju, empatiju, sposobnost za učenje i razumevanje emocija, kao i sposobnost za upravljanje odnosima. On je argumentovao da emocionalna inteligencija može da se razvija i vežba kao intelektualna inteligencija, i da igra ključnu ulogu u profesionalnom i ličnom uspehu.

Emocionalna inteligencija: Kako razviti svoju emocionalnu snagu

Emocionalna inteligencija je kompleksna i multidimenzionalna koncepcija koja se odnosi na našu sposobnost da razumemo, upravljamo i komuniciramo sa svojim i tuđim emocijama. 

Emocionalna inteligencija se sastoji od više komponenti, uključujući sposobnost da se razumeju i kontrolišu vlastite emocije, da se oseća empatija prema drugima, da se komunicira efektivno, da se upravlja međuljudskim odnosima i da se nauči iz emocionalnih iskustava. Ove komponente su međusobno povezane i komplementarne.

Empatija

Razumevanje i kontrola vlastitih emocija su ključni za uspjeh u svakodnevnom životu. Na primer, ako ste pod stresom, sposobnost da razumete šta vas stresira i da kontrolišete svoje reakcije, može vam pomoći da se nosite sa stresom na zdrav i produktivan način.

Empatija je sposobnost da se osete tuđe emocije i da se shvati tuđi stav. Ova sposobnost nam omogućava da se bolje povežemo sa drugima, da bolje komuniciramo i da se postigne dogovor.

Komunikacija

Komunikacija je ključna za uspjeh u poslovnom i u privatnom životu. Sposobnost da se komunicira stvoriće atmosferu u kojoj se prevazilaze konflikti u u kojoj jludi stvarno slučaju i čuju jedni druge. Kada se stvore dobri međuljudski odnosi, lakše se dolazi do ciljeva i uspeha, a sve je to nemoguće ukoliko ne koristimo našu emocionalnu inteligenciju. 

Kada naučimo da je koristimo, onda ćemo iz svakog emocionalnog iskustva izvući pouke koje postaju dragoceno iskustvo, a svako iskustvo neophodno je za budućnost. Jednostavno rečeno, zahvaljujući razvijenoj emocionalnoj inteligenciji mi ćemo se razvijati kao individue i poboljšati u svakom smislu te reči. Racionalna i emocionalna inteligencija idu ,,ruku pod ruku“, ne treba ih posmatrati kao odvojene veštine jer upotpunjuju jedna drugu i podjednako su važne. Tako sam pojam inteligencije dobija šire značenje i sa trećim elementom, socijalnom inteligencijom, postaje kompletan pojam. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *