Fiskalne kase – oprema za bolje sutra

Svaki poreski obveznik koji pruža neke usluge ili prodaje robu koju neko kupuje i koristi, dužan je da ima fiskalnu kasu i izdaje fiskalne račune. Savremena tehnologija iznedira je širok spektar ponude fiskalnih kasa, pa se na tržištu mogu pronaći od malih i kompatnih, do onih velikih fiskalnih kasa za koje Vam je potreban veći prostor.

U zavisnoti od delatnosti i potreba biraju se i odgovarajuće fiskalne kase. Na kraju bilo koje pružene usluge ili prodate robe bitno je izdati fiskalni račun.

Da li imate pravo na vraćanje novca ako u prvih šest meseci izgubite fiskalni račun?

Ovo je jedno od najčešće postavljanih pitanja koje imaju potrošači, ili taj račun izbledi ili su pak dobili na poklon neku robu koja ima samo garantni list. Za poravku robe ne morate da posedujete fisklani račun, već je dobro da imate garantni list, kopiju računa ili slip u sluačaju da ste kupovinu obavili preko platne kartice.

Međutim, zakonom o fiskalnim kasama definisano je to da je trgovcu neophodno dostaviti fisklani račun. U ovakim situacijama u odnosu potrošača i trgovca, primenjuje se zakon o obligacionim  odnosima, vraćanje robe ili povraćaj novca predstavlja raskid tog ugovora.

Zakonom je definisano da prilikom raskida ugovora, svaka strana ima pravo da joj bude vraćeno ono što je dala. U ovom slučaju kupac dobija onu sumu koju je dao, bez obzira na to da li je cena tog proizovda posle toga promenjena. Veliki broj kupaca na kraju shvati da je njihov fiskalni račun izbledeo i da je neupotrebljiv.

Misleći da imaju pravo na original kupci se obrate potrošaču sa zahtevom, međutim zakonom je propisano da trgovac nema obavezu prema potrošaču u izdavanju original fiskalnog računa.

Kupicima ovakvo tumačenje zakona nije jasno, obzirom da prema zakonu prodavac ima obavezu da čuva fiskalni račun najmanje tri godine. Poreska uprava je propisala takav zakon da bi ona imala uvid o tome koliki je promet trgovca i  da li je on uredno platio porez, ukoliko trgovac vrati novac samim te se smanjuje i iznos poreza koji on treba da uplati državi.

Koji fiskalni račun je pravi?

Kada kupujete keks, hleb, ručate u restoranu ili pijete kafu papirić koji je bitan i obaveza dobija se na kraju jeste fiskalni račun. Mnogi od nas i ne traže ali mnogi ga i gube. Često se dešava da se u kafićima ili restoranima dobija predračun ili međuračun koji je veoma sličan fisklanom računu. Prilikom plaćanja gost treba da dobije fiskalni isečak koji kada plati robu ili uslugu treba i da uzme i sačuva.

Šta sve treba da ima fiskalni račun?

Fiskalni račun je najbolje prepoznati po fiskalnom zanku koji se nalazi na kraju računa. Mora da ima jasne podatke o samom trgovcu, naziv obveznika, naziv i adresu prodajnog objekta, porezni informacioni broj,  datum izdavanja i broj fiskalnog računa, vrstu i naziv dobra i usluge, oznaku poreske stope i iznos PDV-a, vrednost evidentiranog prometa, ukupnu vrednost evidentiranog prometa kao i sredstvo plaćanja.

Ovo dobro znaju i trgovci, i ima onih koji to poštuju. Oni koji Vam ne izdaju račun, nisu Vam naplatili ništa manje od onoga što ste kupili. U ovom slučaju gubi jedino država jer u tako porez nije otišao u njene ruke. Razmislite o tome koliko se u ovom procesu gubi, i da uzimanjem fiskalnog računa svesno odbijate da budete saučesnici u tom procesu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *