Hrana koja je dobra za visoki krvni pritisak

Prema istraživanjima, procenjuje se da svaka treća odoba na svetu ima visok krvni pritisak. Mnogi faktori rizika za visoki krvni pritisak su van vaše kontrole, kao što su starost, porodična istorija, pol i rasa. Ali postoje i faktori koje možete kontrolisati, kao što su vežbanje i ishrana. Dijeta koja može pomoći kontrolisanju krvnog pritiska bogata je kalijumom, magnezijumom i vlaknima i nižim natrijumom. U nastavku teksta pisaćemo o tome koja hrana vam može pomoći u borbi protiv hipertenzije.

Šta je hipertenzija?

Pre svega, važno je da definišemo šta je zapravo hipertenzija. Hipertenzija ili visoki krvni pritisak se odnosi na pritisak krvi na vaše arterijske zidove. Vremenom, visoki krvni pritisak može da prouzrokuje oštećenje krvnih sudova što dovodi do srčanih bolesti, bolesti bubrega, moždanog udara i drugih problema. Hipertenzija se ponekad naziva i tihi ubica jer ne izaziva nikakve simptome i može godinama da se ne primeti i samim tim i da se ne leči.

Namirnice koje u velikoj meri sadrže kalijum. 

Kalijum pomaže vašim bubrezima da se reše više natrijuma kroz mokraću. Kap odgovor na to, rezultat je snižen krvni pritisak.

Namirnice bogate kalijumom su: 

zelena salata

kelj i prokelj

spanać

banane

Bobičasto voće

Bobičasto voće, a pogotovo borovnice, bogate su prirodnim jedinjenjima koja se nazivaju flavonoidi. Jedno istraživanje je otkrilo da konzumiranje ovih jedinjenja može sprečiti hipertenziju i pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

Borovnice, maline i jagode lako se dodaju u vašu ishranu. Ujutro ih možete jesti uz žitarice ili od njih možete spremiti brz i zdrav desert.

Cvekla

Cvekla sadrži veliku količinu azotnog oksida, što može pomoći u otvaranju krvnih sudova i snižavanju krvnog pritiska. Istraživanja su takođe pokazala da nitrati u soku od cvekle snižavaju krvni pritisak učesnika u roku od samo 24 sata.

Možete napraviti sami sok od svekle tako što ćeye jednostavno skuvati i pojesti ceo koren. Cvekla je ukusna kada se prži ili dodaje u jela. Takođe ih možete ispeći u čipsu. Budite oprezni pri rukovanju s rsveklom jer sok može zaprljati vaše ruke i odeću.

Jogurt i obrano mleko

Obrano mleko je odličan izvor kalcijuma i sadrži vrlo malo masti. Ovo su oba važna elementa ishrane za snižavanje krvnog pritiska. Takođe se možete odlučiti za jogurt ako vam se ne sviđa mleko.

Prema jednoj studiji, žene koje su jele pet ili više porcija jogurta nedeljno doživele su smanjenje rizika od razvoja visokog krvnog pritiska za 20 procenata.

Ovsena kaša

Ovseno brašno i pahuljice su veoma bogati biljnim vlaknima, sadrže malo masti i nizak procenat natrijuma što ih čični odličnim izborom za snižavanje krvnog pritiska. Najbolji način za konzumiranje ovsene kaše jeste da je jedete za doručak ili večeru sa drugim preporučenim namirnicama. 

Losos, skuša i riba sa omega-3 kiselinama

Riba je odličan izbor za osobe sa hipertenzijom. Masne ribe poput skuše i lososa sadrže omega-3 masne kiseline koje mogu sniziti krvni pritisak, smanjiti upalu i smanjiti trigliceride. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *