Istraživali smo koje su najbolje i najgore pozicije za rad u avio kompanijama

Pilot

Rad u avio kompanijama predstavlja posao u kome je neophodno povezati veliku ljubav prema struci sa angažovanjem raspoloživog vremena. Kako se radi o nestandardnim radnim mestima na kojima se vreme provodi u više smena, tokom dana, noći, praznika, bez obzira na vremenske uslove, obaveze i doba godine, zahteva veliku fleksibilnost radnika. 

Postoje različite pozicije za rad u avio kompanijama i neke su manje, a neke više povoljne za zaposlene. Počevši od činjenice da ne može svako da radi na bilo kom radnom mestu, kao i da je neophodna izrazita fizička i psihička spremnost i spretnost, dolazimo do toga da se za određene pozicije traže određena stanja organizma i sposobnosti ljudi. 

Pilot – zaposlenje do kog se teško dolazi

Radno mesto pilota vrlo je popularno, plaćeno, ali i zahtevno i iscrpno. Najteži je put dolaska do diplome pilota i kompletne spremnosti i obučenosti za upravljanje letelicom, što predstavlja najgori deo kada govorimo o ovoj vrsti posla. Da bi neko postao pilot pre formalnog obrazovanja prolazi kroz rigorozne kontrole – pod dejstvom centrifugalnih sila, nivoa pritiska, stanja zuba, organizma, kompletne psihološke procene u vidu testiranja, ispitivanja i različitog vida praktičnog rada. 

pilot 2

Pozicija pilota, prema našim istraživanjima, umnogome je bliža listi najgorih, nego najboljih zanimanja u okviru avio kompanija. Zahteva izrazitu koncentraciju, apsolutno odsustvo stresa i spremnost na brzo reagovanje. Nosi ogromnu odgovornost, s obzirom da neki letovi traju više od deset sati. Ne ostavlja prostora za strah, nedoumice i neodlučnost. 

Stjuarti i stjuardese – za mnoge posao iz snova

Isto kao i piloti, i stjuardese i stjuarti moraju imati fizičku i psihičku spremnost i mogućnost za rad pri ogromnim visinama, u različitim smenama i da se potpuno uklope u kalup „večitog putnika sa koferom u rukama“, kao deo kabinskog osoblja aviona. Ipak, prema proučavanju dosadašnjih iskustava, ovo zanimanje je vrlo popularno, traženo i spada u najbolje u okviru avio kompanija. Radi se o vrlo plaćenoj poziciji, a pruža se mogućnost obilaska cele zemaljske kugle, čemu ide u prilog činjenica da ne moraju da lete uvek na istim relacijama. 

stjardesa

Za žene je posebno atraktivan ovaj posao, jer zahteva da budu nasmejane, lepe i doterane „od glave do pete“, uz neophodno poznavanje stranih jezika. Tu su i da usmeravaju putnike u avionu ukoliko ima nedoumica u vezi avio karte, broja mesta, propisa vožnje u avionu i svih drugih pitanja. Njihova uloga je značajna prilikom ulaska u avion, smeštanja i pravilnog sedenja putnika, brige o poštovanju propisa vožnje u avionu, ali i pružanju svih informacija. Stjuarti i stjuardese takođe imaju ulogu da pružaju obroke putnicima, a vrlo često vrše i promociju različitih proizvoda. Zato je ova pozicija raznolika, vrlo zanimljiva i stalno se vrše unapređenja i usavršavanja.

Šalterska i prodaja avio karata online

Svakom je dobro poznata činjenica da su aerodromi ispunjeni različitim putokazima, šalterima, obezbeđenjem i proverama. Rad šalterskih radnika na aerodromu uglavnom se svodi na pružanje informacija, prodaju karata, menjačke poslove i slično. Avio karte danas se prodaju direktno na aerodromu, ali se vrši i prodaja avio karata online. Ovo radno mesto je prilično monotono radnicima, vrlo naporno jer zahteva kontinuiranu komunikaciju i rad u smenama. Iz svih tih razloga, za mnoge osobe prema istraživanjima, bliže je neželjenim nego željenim pozicijama za rad u avio kompanijama. Potreba poznavanja apsolutno svih aerodromskih procedura i propisa, kao i više stranih jezika je prioritet. Pojedine Low COst kompanije i nude samo online prodaju avio karata kako bi snizile svoje troškove, medjutim i velike avio kompanije prodaju avio karte putem interneta. Avio karte naše avio kompanije možete naći na ovom linku https://www.airserbia.com/destinacije.

Obavezno je i isticanje činjenice da svako pojedinačno izdavanje avio karte zavisi od razvijenosti softverske i hardverske mreže, brzine rada sistema i tome slično, pa se ovaj vid zanimanja uglavnom sveo na veliki stepen automatizacije, uz šalterske radnike kao posrednike između „pametnih“ uređaja i kupca avio karte. Prodaja avio karata online predstavlja vidno poboljšanje u radu avio kompanija, jer mnogi putnici rezervišu i kupe avio karte unapred, pa ih samo „čekiraju“ na uređaju aerodroma, bez potrebe za kontaktom sa šalterskim radnicima i drugim službenicima. To znatno olakšava ovaj posao, ubrzava procedure i smanjuje gužve na šalterima aerodroma. 

Ostala radna mesta u avio kompaniji

Druga radna mesta u avio kompanijama, pored prodaje avio karte, pilota, stjuarta i stjuardesa jesu: dispečeri leta, avio mehaničari i tehničari, kontrolori leta, pomoćno kabinsko i drugo osoblje. Sve ove pozicije su manje plaćenje i atraktivne u odnosu na prvobitno navedene. Dispečer leta je „pozadinska“ operativna pozicija koja brine o svakom letu, stanju na radaru, vremenskim uslovima, stanju na aerodromu i slično. Samim tim je vrlo dinamična, zanimljiva ali i odgovorna. Generalno, dispečeri leta su zadovoljni svojim pozicijama. 

pilots

Avio mehaničari bave se popravkama aviona, održavanjem i generalnim stanjem svake letelice. U pitanju je vrlo osetljiv i kompleksan posao, pa samim tim često je stresan, naporan i zahteva nepostojanje tačno definisanog radnog vremena. Zato je, iako vrlo plaćen, često deo najgorih pozicija, u pogledu složenosti, odgovornosti i velikom obimu obuka, provera i sertifikovanja zaposlenih. Avio tehničar sa druge strane, obavlja pregled aviona pre poletanja uz manje tehničke provere i popravke ukoliko se javi potreba. Manje je stresna pozicija od avio mehaničara, ali je takođe odgovorna i zahtevna. Kontrolori leta imaju poziciju koja zahteva da provode određeno, ali vrlo ograničeno vreme ispred monitora prateći stanje na svakom letu, uz obavezan deo za odmor, relaksaciju i fizičku aktivnost. Ova pozicija je vrlo plaćena i jedna od omiljenijih u avio saobraćaju. Drugo pomoćno osoblje ima uglavnom operativne zadatke, u vidu brige o prtljagu, usmeravanju putnika, obezbeđenju, ali i regrutaciji zaposlenih, kancelarijskom radu izvan kontakta sa putnicima i letovima i drugo. 

Prema našim istraživanjima, postoji veliki broj tradicionalnih i novodefinisanih pozicija za rad u avio saobraćaju. Neke od njih su više, a neke manje preferirane od strane potencijalnih zaposlenih na tržištu radne snage. Popularnost pozicija kao što su stjuarti i stjuardese, dispečeri, kontrolori leta i avio tehničari ne jenjava, dok se stresnim i vrlo napornim smatraju pozicije pilota, avio mehaničara, ali i drugog osoblja, kao što je obezbeđenje, održavanje aviona i aerodroma čistim i slično. Svakako, sektor avio saobraćaja spada u visokoplaćen i podrazumeva angažovanje stručnih ljudi, spremnih na maksimalnu prilagodljivost uslovima rada, svestranost u komunikaciji i ogromnoj volji i želji za svakodnevnim učenjem i napredovanjem.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *