Izbor adekvatne stolarije za idealno uređenje doma

Biranje vrata i prozora za vaš dom jedna je od većih odluka, s obzirom na sume novca koje je potrebno izdvojiti ukoliko menjate kompletnu stolariju. Važna je i sa stanovišta karakteristika koje svaka vrsta ima, kao i kvaliteta koji će pružiti.
Kod nas su dostupne uglavnom tri vrste: PVC, aluminijumska i drvena stolarija. Svaka od navedenih vrsta ima svoje karakteristike, koje je izdvajaju u odnosu na druge, ali i neke mane koje vas mogu staviti na razmišljanje da li je baš ta stolarija prava za vas.


Karakteristike PVC stolarije

PVC stolariju čine prozori i vrata, koji su cenovno vrlo pristupačni, a imaju dobre karakteristike, kao i mogućnost reciklaže. Izrađuje se od kvalitetnih profila polivinil materijala, i mogu biti dimenzija prema potrebi korisnika. Vrata se izrađuju kao klasična, ili gde postoje kvake za vrata sa cilindrom, u zavisnosti da li su ulazna, sobna ili kancelarijska. Zbog svojih odličnih svojstava izolacije zvuka i atmosferskih uticaja, danas su najtraženiji i najpopularniji vid stolarije. Dodatno, razlog tome je i znatno niža cena u poređenju sa aluminijumskom i drvenom stolarijom. U poređenju sa pomenutim vrstama, najviše štedi energiju tokom zime. Tokom leta suprotno, dobro izoluje visoke temperature, pa na taj način održava hladnoću u domu. Takođe, čišćenje, odnosno održavanje tokom vremena je lako i jednostavno. Nedostatak je manja otpornost na udarce, krivljenje i pritisak.

Karakteristike aluminijumske stolarije

Aluminijumska stolarija je takođe popularna u našoj zemlji i inostranstvu. Karakteriše je odlična metoda izrade, koja daje trajnost, funkcionalnost i dugoročnu upotrebu aluminijumskih prozora i vrata. Izrađuju se u postupku eloksaže – u kome se štite od korozije, dobijajući metalnu boju i sjaj, ili u procesu plastificiranja – kada se može izabrati željena dostupna boja, uz povećanje zaštite od fizičkih uticaja.

Razlikuju se i deblji i tanji profili prozori i vrata, čijim izborom se opredeljuje i cena. Aluminijumska stolarija važi za skuplju varijantu od PVC, koju opravdava kvalitet. U pogledu mana, ovaj tip stolarije ima nešto niža izolaciona svojstva od drugih vrsta, što je danas tema unapređivanja ovih prozora i vrata. U tom pogledu, danas postoji aluminijumska stolarija sa i bez termo prekida, koji utiče na izolaciju zvuka i temperature.

Karakteristike drvene stolarije

Višedecenijska upotreba i zadovoljstvo svih korisnika – osnovne su karakteristike prozora i vrata izrađenih od drveta. Kao prirodni, plemeniti materijal, drvo ima u mnogo čemu nenadmašna svojstva u poređenju sa drugim resursima. Najčeše su to sledeće vrste drveta: smreka, hrast, jasen i meranti. Tehnička, fizička i mehanička svojstva drveta teško je nadmašiti u bilo kom pogledu. Pored toga, značajna prednost jesu izolaciona svojstva, kao i mogućnost difuzije pare, jer je drvo prirodno, pa možemo reći da „diše“. Vek trajanja drvene stolarije je izuzetno dug, uz odlična svojstva i funkcionalnost tokom vremena. Nedostatak je svakako izuzetno viša cena, što opravdava kvalitet i trajnost. Pored toga, danas je dostupno više nijansi i boja, ali svaka je u tonu drveta, pa se manje prilagođava bojama u domu. Sve češće, drvo se kombinuje sa aluminijumom, radi korišćenja prednosti jednog i drugog materijala.

PVC, aluminijumska i drvena stolarija su vrste koje su izuzetno zastupljene na našem tržištu, zbog svojih svojstava, prednosti i cenovnih karakteristika. Odabir za prave prozore i vrata zavisi od prioriteta svakog kupca: da li je to kvalitet i dugotrajnost, cena, ili dizajn i estetski izgled.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *