Kakav ranac za vrtić odabrati a da u potpunosti odgovara dečijim potrebama

Bez obzira da li vaš mališan ide u jaslice, vrtić, predškolsko ili nekakav kamp, biće mu potreban ranac. Ovaj neophodan dodatak nije namenjen samo za nošenje teških školskih knjiga, već i mnogih igračaka, nacrtanih umetničkih dela iz vrtića, po koju grickalicu, duplu duksericu i tako dalje. Na svu sreću, postoji širok izbor – a svaki je lepši je onog prethodnog. Izaberite ranac za vrtić koji će vaš mali Anštajn obožavati. A evo i kako – o kojim stvarima treba da razmislite pre nego što ga kupite:

Rančevi za vrtić – odaberite modele skladne sa detetovom građom

Pri izboru ranca – uzmite u obzir veličinu, sigurnost, omiljeni dezen i boju. Rančevi za vrtić trebali bi biti dovoljno kompaktni kako bi ih malo dete moglo nositi sa lakoćom. A ipak dovoljno prostrani kako bi svaki njihov zahtev bio ispunjen. Pedijatri posebno skreću pažnju na sigurnosne karakteristike, pa je za vrtić prikladan model koji ima traku na grudima i široke naramenice. A zašto? Upravo iz razloga jer će takvi rančevi za vrtić biti zgodniji za aktivnosti. Deca su po prirodi nestabilna i pri nošenju težeg ranca to može doći do izražaja. Uz dobre sigurnosne karakteristike i ranac skladan sa njihovom građom – svaki pad, saplitanje i nestabilnost može biti izbegnuta.

Kada su u pitanju rančevi za vrtić, posebnu pažnju treba obratiti i na modele koji se jednostavno održavaju i peru u mašini. Poznato je da deca umeju stvarati nered, prosipati jelo i piće po stvarima, čvrljati predmete folomasterom i vodenim bojama, pa usled toga – s vremena na vreme zaprljan ranac biće neizbežan. 

Ukoliko birate model namenjen za predškolsko – biće vam potreban nešto veći ranac. U njega treba stati pernica, po koja sveska i radna knjiga. Sa njim će dete razvijati samostalnost i privikavati se na obaveze i sve ono što ga u školi očekuje.

Kako odabrati pravu veličinu

Najveća greška roditelja pri odabiru rančeva za vrtić jeste njegova veličina. Neretko se događa da rančevi budu preveliki i potpuno neskladni sa kilažom deteta. Nikada ne kupujte neodgovarajući model u očekivanju da će jednog dana vašem detetu da bude taman. Naramenice ne treba da padaju nisko niz leđa ili budu zbijene uz pazuh jer će u suprotnom previše stezati dete ili kliziti sa njega. Najbolje je odabrati model nakon što ste izmerili rastojanje između vratnih pršljenova i kukova. 

Ne zaboravite na kvalitet i zgodne funkcije

Vaši mališani umeju kad-kad biti grubi sa stvarima. Rančevi se mogu naći „između dve vatre“, grubo bacati ili vući po podu. U tom slučaju najbolje je da svoju pažnju preusmerite na kvalitet šavova. Potražite jače modele, sa dobro obrađenim ivicama i proverite zatvarače. Rajfešluzi mogu biti prva stavka na udaru. Pored toga, ne zaboravite na zgodne funkcije. Pri izboru ranca za vrtić potražite modele koji imaju rastegljive bočne džepove, rezervne slojeve, zadžepke i trake koje reflektuju svetlost. To je posebno značajno radi sigurnosti. 

Saznajte šta će vaša deca svakodnevno nositi. Da li im ranac može biti udoban i hoće li biti u ravnoteži dok trče uokolo sa njim na leđima? Uverite se da on u potpunosti odgovara dečijim potrebama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *