Kako da uštedite i budete ekonomični u zimskim mesecima?

 

Ako uporedite sva godišnja doba koja imamo u toku jedne kalendarske godine, pa pored svakog od njih upšite šta vam je sve to potrebno da bi vam tokom svakog od njih život bio uredan i lep, onda ćete sigurno doći do rezultata da je zima i te kako najskuplje godišnje doba u odnosu na sva ostala.

Ne samo što svi postaju sporiji i tromiji, već nekako zima za sobom vuče mnogo više izdataka zbog svega toga, zbog celokupnog raspoloženja i atmosfere, uvek se novac dosta izvlači, trebalo to ili ne, iz novčanika.

Međutim, iako u odnosu na druge skuplja, zima može da bude i dosta ekonomičnija, samo ako vodite računa oko nekih detalja koji će vam i te kako porodični budžet osloboditi i rasteretiti. Evo samo nekoliko stvari o kojima možete da razmišljate i koje možete da uradite kako biste povoljno uticali na svoj budžet.

 

Pratite sniženja

 

Ono šta je najpoznatije jeste da u zimskim mesecima, pred Novu godinu, te na kraju zime, počinju najveća sniženja, bez obzira na to šta ko prodaje i šta ko kupuje. A kada već sniženja postoje, onda ih treba i iskoristiti u najvećoj meri, kako biste po veoma povoljnim cenama pazarili sve šro vam je potrebno.

Najpre, zimska garderoba je najskuplja, džemperi, zimske jakne i kaputi, čizme, ski oprema, sve to je na velikim sniženjima veoma povoljno, te tako sebe za manji novac možete opremiti za tekuću, ali i narednu zimu. I inače, nikada ne izbegavajte sniženja, nebitno da li se radi o prehrambenim proizvodima, tehnici ili bilo čemu drugom, te nikada van njih ne kupujte.

 

Grejanje

 

Veoma je bitno da se u zimskim mesecima lepo i ugrejete, ali svi znamo da je grejanje i te kako skupo. Međutim, čak i kada je grejanje u pitanju, stvari mogu da se srede, pa da prođete sa što manje utroška električne energije ili drva i uglja, u zavisnosti naravno od toga na šta se grejete.

Najpre, veoma je bitno da aparati i uređaji koji pokreću vaše grejanje budu u potpunosti ispravni, a to isto važi i za šporete, kotao, te dimnjake, koji ukoliko nisu čisti onda će slabije grejati. Međutim, grejanje ne zavisi samo od toga, već i od izolacije stana ili kuće, kako spoljašnje, tako i unutrašnje, a pored izolacije, zavisi i od kvaliteta stolarije i toga kako prozori i vrata dihtuju.

Kada su izolacija i stolarija dobri, onda će i vaše grejanje bolje raditi, temperatura će biti konstantna, a utrošak će biti mnogo manji, nego kada imate neki propust u ovome.

 

Koristite javni gradski prevoz

 

Skoro u svakom gradu postoji javni gradski prevoz koji funkcioniše manje – više dobro u okviru okoline kojom kruže. U zimskim mesecima su česti mrazevi, nevreme i padavine, što i te kako otežava saobraćaj i kretanje vozila.

A to često pored nerava i vremena, veoma košta i novca. Ukoliko sve stavite na papir, uvidećete da ćete ogromnu uštedu napraviti ukoliko do marketa odlazite autobusom, a ne kolima, da neke svakodnevne stvari završavate tako što koristite javni prevoz, jer osim novca koji potrošite na gorivo, nećete morati da razmišljate ni o parkingu, a time ni o njegovom plaćanju.

A koji su vaši predlozi za ekonomičniju zimu?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *